Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Čo by ste mali vedieť o otužovaní a ako s ním začať

Čo by ste mali vedieť o otužovaní a ako s ním začať

S príchodom jesene a klesajúcimi vonkajšími teplotami dostáva náš organizmus zabrať. Zima však môže byť na budovanie imunity dôležitým kľúčovým prvkom. Ešte predtým, ako s ním začnete, uistite sa, že viete o otužovaní všetko potrebné. 

 

Ako organizmus reaguje na chlad

Ľudský organizmus si svoju vnútornú teplotu pomerne prísne stráži. Pri väčších odchýlkach dochádza k narušeniu viacerých telesných funkcií, čo môže viesť buď k prehriatiu alebo podchladeniu. 

Keď je naše telo vystavené prudkému chladu, takmer okamžite začne reagovať obrannými mechanizmami. Stiahnutie ciev, búšenie srdca, zvýšené svalové napätie – to všetko má za úlohu zvýšiť produkciu telesného tepla a ochrániť dôležité vnútorné orgány. 

Tieto fyziologické funkcie predstavujú pre ľudské telo výraznú záťaž a v konečnom dôsledku ho tak, hoci za účelom ochrany, oslabujú. Naše telo je však prispôsobivejšie, než by sme si možno mysleli. Ak sa s podobnými podnetmi bude stretávať na pravidelnej báze, nakoniec si „vypestuje“ schopnosť čeliť im, čo sa nakoniec odrazí na jeho zvýšenej odolnosti. 

 

Výhody otužovania 

Prvé drobné zmeny sa v organizme začnú diať približne po dvoch týždňoch pravidelného otužovania. Navonok sa prejavia v podobe lepšieho znášania chladu a zníženej náchylnosti na infekcie. Otužovanie pôsobí ako vzpruha pre metabolizmus aj lymfatický systém. Aj vďaka tomu si možno časom všimnete, že vaša pokožka pôsobí pevnejším a zdravším dojmom. 

Ďalšími z výhod pravidelného otužovania je zníženie vysokého krvného tlaku či tlmenie zápalových procesov v tele. Pozitívne dopady má tiež na mozog – ten sa tak stáva odolnejším voči poškodeniam, ktoré by mohli neskôr viesť k demencii alebo Alzheimerovej chorobe. 

V neposlednom rade dlhodobé otužovanie znižuje hladinu stresu a prispieva dobrej nálade. Ak vám teda chýba energia a potrebujete svojmu telu dodať silu a odolnosť, mohlo by pre vás byť tou správnou voľbou.  

 

Ako na otužovanie 

Otužovanie so sebou prináša celý rad výhod, potrebné je s ním však začať opatrne. Pre začiatočníka je ideálnym štartom krátke sprchovanie vlažnou, až po čase úplne studenou vodou. Takéto sprchovanie by malo prebiehať ráno a trvať 2 - 3 minúty. Začnite od nôh a postupujte smerom nahor – hlavu však úplne vynechajte. 

Ak vám sprchovanie studenou vodou už nerobí žiadne problémy, je načase skúsiť vonkajšie otužovanie. Opäť ale platí pravidlo postupnosti – prípravu odštartujte už v letných mesiacoch. Pravidelným plávaním sa postupne prepracujete cez jeseň až k zime, pričom organizmus si bude môcť priebežne zvykať na prirodzene klesajúcu teplotu vody.

 

 

Plávanie v zime

V zimnom období sa vo vode nezdržiavajte viac ako 5 minút a vždy si chráňte oblasť hlavy – použite obyčajnú alebo plávaciu čiapku a hlavu sa snažte nenamáčať. Keď vyjdete z vody, osušte sa a zostaňte v pohybe. Doprajte si zopár výskokov, drepov, joggingu na mieste alebo iných zahrievacích cvikov, ktoré vám v žilách opäť poriadne rozprúdia krv.  

 

Kedy sa otužovaniu vyhýbať

Otužovanie so sebou síce prináša celú radu výhod, no v niektorých prípadoch môžu prevažovať riziká.  

Kontaktu s ľadovou vodou by sa mali vyhýbať v prvom rade ľudia s kardiovaskulárnymi a cievnymi ochoreniami. Otužovanie nie je vhodné ani ak trpíte častými zápalmi močových ciest alebo máte problém s ľadvinami. Ak trpíte chronickými ochoreniami, je potrebné sa o možných rizikách poradiť s lekárom. 

Pokiaľ máte pocit, že na vás niečo lezie, otužovanie ihneď prerušte a zabaľte sa radšej do teplej deky. Organizmus bojujúci s akýmikoľvek infekciami do studenej vody jednoducho nepatrí – návrat do nej plánujte až po vyzdravení a vždy len postupne.  

 

Otužovať sa môžete aj inak 

Ak pre vás z rôznych príčin nie je klasické otužovanie vhodné, vyskúšať môžete menej razantné formy. Znížte teplotu v interiéroch a pravidelne do domácnosti púšťajte čerstvý vzduch. Skúste svižné prechádzky aj v chladnom počasí, pričom sa zo seba snažte postupne zhadzovať hrubé vrstvy oblečenia. Osvedčiť sa vám môže tiež striedavá sprcha končatín, prípadne omývanie jednotlivých častí tela žinkou namočenou v chladnejšej vode. 

 

Podobné články

01.02.2024

Médiá sú plné tipov o tom, ako byť plní energie, mať krásnu postavu a dobre vyzerať. S pribúdajúcimi rokmi však ubúda množstvo síl, na druhej strane pribúdajú tukové zásoby. Ako zostať v čo najlepšej kondícii a uchovať si aj štíhlu figúru?

18.01.2024

Počas cvičenia v klimatizovanom fitness centre, pri cvičení vonku v chladnejšom počasí aj pri záverečnom strečingu je potrebné myslieť na ochranu svalov pred nadmerným chladom. Prečo a ako to dosiahnuť?

11.10.2023

Štýlové pánske bundy, ktoré poznáme pod označením bombera, boli vo svojich začiatkoch určené pre leteckých pilotov. V súčasnosti sú mimoriadne trendy kúskom obľúbeným v každom ročnom období. Prečo sú bombery také vyhľadávané a jedna by nemala chýbať žiadnom v pánskom šatníku?

15.08.2023

Hľadáte si nové kúsky, ktoré by ste nosili na tréningy a neviete sa zorientovať v množstve používaných materiálov? Aby sa vám ľahšie vyberalo, v nasledujúcich odsekoch sme pre vás pripravili prehľad tých najčastejšie používaných textílií a ich základných vlastností.

02.08.2023

Cvičenie so sebou prináša radu výhod, ktoré majú pozitívny dopad na vaše zdravie. No zatiaľ čo srdce, mozog či cievy sa fyzickej aktivite radi prispôsobia, čo sa týka kĺbov, tie sú nútené zakaždým podstupovať zvýšenú záťaž. Ako ich ochránite pred tým, aby sa neprimerane opotrebovávali?

01.08.2023

Všimli ste si niekedy pri návšteve fitka, že niektorí bodybuilderi používajú pri zdvíhaní činiek pásy látky omotanej okolo zápästia? Aká je ich úloha a ako ich správne používať, vám odpovieme v nasledujúcich odsekoch.

27.07.2023

Pocítili ste bolesť pri behaní alebo pri zostupe z kopca? Pravdepodobne trpíte bežeckým kolenom. Bolesť vystreľujúca v oblasti kolena nie je problémom u starších, ale čoraz viac aj u mladých, vitálnych ľudí. Prečo vzniká a ako sa dá liečiť?

21.07.2023

Za to môže môj metabolizmus! Určite ste už aj vy počuli túto sťažnosť, prípadne sa na pomalý metabolizmus zvyknete odvolávať sami. Áno, je síce priamo zodpovedný za neželané ukladanie tukov v tele, ale nenechajte sa tým odradiť – nakopnúť ho k rýchlejšiemu pracovaniu nie je nemožné!

21.06.2023

Pitný režim sa za posledné roky stal takmer módnym trendom a so zaručenými odporúčaniami sa akoby roztrhlo vrece. O tom, že voda je pre naše telo nevyhnutná, niet pochýb. Zakladajú sa však všetky rady na skutočnosti alebo ide v niektorých prípadoch len o mýtus?

22.05.2023

Mnoho ľudí uprednostňuje fyzické zdravie pred tým psychickým. Ako môže jedno ovplyvňovať to druhé vám prezradíme v nasledujúcich odsekoch. Dozviete sa tiež, prečo je pre celkové zdravie dôležitý pravidelný pohyb.