Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ako cvičiť na maximum a ochrániť pritom svoje kĺby

Ako cvičiť na maximum a ochrániť pritom svoje kĺby

Cvičenie so sebou prináša radu výhod, ktoré majú pozitívny dopad na vaše zdravie. No zatiaľ čo srdce, mozog či cievy sa fyzickej aktivite radi prispôsobia, čo sa týka kĺbov, tie sú nútené zakaždým podstupovať zvýšenú záťaž. Ako ich ochránite pred tým, aby sa neprimerane opotrebovávali? 

 

Fyzická aktivita je nevyhnutná 

To, že cvičenie kĺby zaťažuje, ešte neznamená, že sa ho máte úplne vzdať. Práve naopak – pravidelným cvičením zmiernite ich stuhnutosť aj bolesť, zároveň posilníte svalstvo a šľachy, ktoré ich obklopujú. 

Dôležité je len zvoliť správny typ cvičenia, ktorý bude zohľadňovať vaše individuálne schopnosti a potreby. Nepodceňujte ani správne prevedenie každého cviku. Predovšetkým v začiatkoch je vhodné obrátiť sa na profesionála, ktorý vás bude vedieť nasmerovať.  

Osobitné pravidlá platia pre ľudí, ktorí trpia ochoreniami kĺbového aparátu, resp. majú k nemu predispozície. Aj v takýchto prípadoch je určitá miera pohybu nevyhnutná. Aby však takéto cvičenie prinieslo žiadaný efekt a nezhoršilo zdravotný stav, malo by prebiehať pod dozorom odborníkov.  

 

Strečing ako povinná jazda

Ak existuje cvičenie, ktoré kĺby milujú, je to strečing. Strečingové cviky sú presným opakom prudkých, trhaných pohybov, ktoré kĺby poškodzujú najviac. Charakteristický je pri nich pomalý, premyslený pohyb, ktorý dôkladne ponaťahuje a zahreje stuhnuté svalstvo a šľachy. Tým dosiahnete zlepšenie flexibility a mobility, zmiernite bolesť a podporíte správnu funkčnosť kĺbového ústrojenstva.

Strečing je vhodné zaradiť vždy pred a po samotnom cvičení. Ak však v priebehu dňa pociťujete ťažkosti, dopomôcť k úľave vám môže zopár jednoduchých cvikov, ktoré je možné cvičiť takmer kdekoľvek. Ide napr. o krúživé pohyby v mieste, kde problém pociťujete.  

 

 

Vhodná strava a výživové doplnky  

Zdravie začína na tanieri a platí to aj pre kĺby. Ak ich chcete posilniť, dbajte o to, aby bola vaša strava bohatá na vitamíny a minerály. Nemali by v nej chýbať tzv. protizápalové potraviny. Práve zápalové procesy v tele sú totiž sprievodným javom problémov s kĺbmi. 

Na výber máte zo širokej ponuky zeleniny a ovocia, rôznych orieškov a semienok, vhodné sú tiež morské plody bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Nebojte sa koreniť – účinnými protizápalovými bojovníkmi sú najmä kurkuma, škorica, zázvor, ale aj obyčajné čierne korenie.

Z vitamínových doplnkov by vašej pozornosti nemali uniknúť vápnik v spojení s vitamínom D, ktorý uľahčuje jeho vstrebávanie, a tiež kolagénové produkty. Množstvo kolagénu, nevyhnutné na kondíciu kĺbov, totiž s pribúdajúcim vekom prirodzene klesá. Jeho občasné dopĺňanie je vhodné zvážiť približne od 30 roku života, čo platí predovšetkým pre aktívne žijúcich ľudí. 

 

Čo kĺbom neprospieva

Zlepšiť kondíciu kĺbov a spomaliť ich starnutie môžete aj tak, že sa vyvarujete určitým činnostiam a upravíte svoj životný štýl. Ako už bolo spomenuté, kĺbom svedčí pohyb, čo znamená, že by ste sa mali snažiť vyhýbať dlhému státiu, prípadne sedeniu. Predovšetkým dlhodobé statické polohy s neprirodzene ohnutými končatinami môžu spôsobovať problémy. Z toho vyplýva ďalšia zásada – zvyknúť si na správne držanie tela. 

Ženy by sa mali snažiť minimalizovať nosenie vysokých podpätkov, netreba sa však utiekať ani k druhému extrému a tým je časté nosenie úplne plochej obuvi, typicky napr. obľúbených balerínok. Nezabúdajte tiež na to, že vaše kĺby musia znášať každý kilogram telesnej hmotnosti. V prípade nadváhy sú tak enormne zaťažované a tým-pádom predčasne, a často nezvratne, deformované.

Podobné články

01.02.2024

Médiá sú plné tipov o tom, ako byť plní energie, mať krásnu postavu a dobre vyzerať. S pribúdajúcimi rokmi však ubúda množstvo síl, na druhej strane pribúdajú tukové zásoby. Ako zostať v čo najlepšej kondícii a uchovať si aj štíhlu figúru?

18.01.2024

Počas cvičenia v klimatizovanom fitness centre, pri cvičení vonku v chladnejšom počasí aj pri záverečnom strečingu je potrebné myslieť na ochranu svalov pred nadmerným chladom. Prečo a ako to dosiahnuť?

30.11.2023

S príchodom jesene a klesajúcimi vonkajšími teplotami dostáva náš organizmus zabrať. Zima však môže byť na budovanie imunity dôležitým kľúčovým prvkom. Ešte predtým, ako s ním začnete, uistite sa, že viete o otužovaní všetko potrebné.

11.10.2023

Štýlové pánske bundy, ktoré poznáme pod označením bombera, boli vo svojich začiatkoch určené pre leteckých pilotov. V súčasnosti sú mimoriadne trendy kúskom obľúbeným v každom ročnom období. Prečo sú bombery také vyhľadávané a jedna by nemala chýbať žiadnom v pánskom šatníku?

15.08.2023

Hľadáte si nové kúsky, ktoré by ste nosili na tréningy a neviete sa zorientovať v množstve používaných materiálov? Aby sa vám ľahšie vyberalo, v nasledujúcich odsekoch sme pre vás pripravili prehľad tých najčastejšie používaných textílií a ich základných vlastností.

01.08.2023

Všimli ste si niekedy pri návšteve fitka, že niektorí bodybuilderi používajú pri zdvíhaní činiek pásy látky omotanej okolo zápästia? Aká je ich úloha a ako ich správne používať, vám odpovieme v nasledujúcich odsekoch.

27.07.2023

Pocítili ste bolesť pri behaní alebo pri zostupe z kopca? Pravdepodobne trpíte bežeckým kolenom. Bolesť vystreľujúca v oblasti kolena nie je problémom u starších, ale čoraz viac aj u mladých, vitálnych ľudí. Prečo vzniká a ako sa dá liečiť?

21.07.2023

Za to môže môj metabolizmus! Určite ste už aj vy počuli túto sťažnosť, prípadne sa na pomalý metabolizmus zvyknete odvolávať sami. Áno, je síce priamo zodpovedný za neželané ukladanie tukov v tele, ale nenechajte sa tým odradiť – nakopnúť ho k rýchlejšiemu pracovaniu nie je nemožné!

21.06.2023

Pitný režim sa za posledné roky stal takmer módnym trendom a so zaručenými odporúčaniami sa akoby roztrhlo vrece. O tom, že voda je pre naše telo nevyhnutná, niet pochýb. Zakladajú sa však všetky rady na skutočnosti alebo ide v niektorých prípadoch len o mýtus?

22.05.2023

Mnoho ľudí uprednostňuje fyzické zdravie pred tým psychickým. Ako môže jedno ovplyvňovať to druhé vám prezradíme v nasledujúcich odsekoch. Dozviete sa tiež, prečo je pre celkové zdravie dôležitý pravidelný pohyb.