Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Trhačky – čo to je a ako ich používať

Trhačky – čo to je a ako ich používať

Všimli ste si niekedy pri návšteve fitka, že niektorí bodybuilderi používajú pri zdvíhaní činiek pásy látky omotanej okolo zápästia? Tieto tréningové pomôcky nájdete pod názvom fitness trhačky aj v našej ponuke. Aká je ich úloha a ako ich správne používať, vám odpovieme v nasledujúcich odsekoch.

 

Čo sú to fitness trhačky

Fitness trhačky sú pásy látky, kože alebo nylonu, ktoré si môžete omotať okolo zápästia a zdvíhanej činky. Vďaka tomu posilníte svoj úchop bez toho, aby ste sa zbytočne namáhali.

Trhačky sa používajú pri rôznych silových cvičeniach, ktoré úchop vyžadujú. Ich úlohou je odbremenenie vášho zápästia a predlaktia s cieľom viac pri cvičení zaťažiť ostatné svalové partie.

 

 

Áno alebo nie?

Fitness trhačky majú vo svete posilňovania a silových športov množstvo odporcov, ako aj prívržencov. Veľa ľudí ich považuje za určitú formu podvodu. A to zrejme preto, lebo je ich použitie zakázané počas silového trojboja. Nie je to však tak vo všetkých silových súťažiach, niektoré disciplíny ich použitie povoľujú.

Tak či onak, ich využitie počas tréningu je absolútne legálne a môže byť veľkým prínosom. Dôležité je len vedieť, ako na to. Problémom silových cvičení je totiž to, že na správne vykonanie cviku musíte mať silný úchop. Ten však mnoho nielen začínajúcich športovcov nemá dostatočný. Počas cvičenia sa preto môže stať, že namiesto posilňovania svalov na chrbte alebo v inej partii tela, budete namáhať len zápästia a predlaktia. Vykonané cviky sa tak minú účinku a vy si môžete navyše zarobiť na nepríjemnú bolesť lakťov.

 

Ako a kedy použiť fitness trhačky

Ako sme už spomínali vyššie, trhačky môžu byť pri správnom použití užitočným pomocníkom. Rozhodne ich odporúčame zaradiť ako tréningovú pomôcku k rôznym cvičeniam, ktoré sú náročné na úchop. S ich pomocou sa budete môcť lepšie sústrediť na namáhanie cieľovej skupiny svalov bez toho, aby vám prekážal slabý úchop. Taktiež budete schopný dvíhať väčšie váhy. A nakoniec, umožnia vám rýchlejšie a efektívnejšie nabrať svaly.

Samozrejme, nie je vhodné fitness trhačky používať pri každom cvičení. Mohlo by sa to prejaviť rastúcim rozdielom medzi silou vášho úchopu a ostatným osvalením. Preto sa pri cvičení zamerajte aj na osobitné posilňovanie predlaktia a zlepšovanie úchopu. Rovnako nepoužívajte trhačky sústavne počas jedného tréningu. Cvičenie môžete začínať bez nich a siahnete po nich, až keď budete cítiť, že váš úchop už nie je dostatočný. 

 

Aké typy trhačiek existujú? 

Vyberať si môžete z dvoch typov trhačiek:

Trhačky so slučkou 

Trhačky so slučkou sú najbežnejším typom. Vďaka slučke sa dajú ľahko a bezpečne upevniť okolo zápästia, voľný koniec oviniete okolo tyče či činky.

Ich nevýhodou môže byť náročnejšie omotávanie voľného konca jednou rukou. Niektorým športovcom môže tiež príliš dlhý koniec prekážať a kaziť tak samotné zdvihy.

Trhačky s hákom

Veľkou výhodou trhačiek s hákom je ich jednoduché upevňovanie na tyč. Nie je potrebné žiadne omotávanie, hák je prispôsobený štandardnej tyči a pekne na ňu zapadne.

Nevýhodou môže byť horší úchop, ktorý vďaka nim nie je až taký pevný. To môže mať negatívny dopad na niektoré zdvihy. Rovnako treba podotknúť, že háky nebudú sedieť na neštandardné veľkosti tyčí.

Podobné články

01.02.2024

Médiá sú plné tipov o tom, ako byť plní energie, mať krásnu postavu a dobre vyzerať. S pribúdajúcimi rokmi však ubúda množstvo síl, na druhej strane pribúdajú tukové zásoby. Ako zostať v čo najlepšej kondícii a uchovať si aj štíhlu figúru?

18.01.2024

Počas cvičenia v klimatizovanom fitness centre, pri cvičení vonku v chladnejšom počasí aj pri záverečnom strečingu je potrebné myslieť na ochranu svalov pred nadmerným chladom. Prečo a ako to dosiahnuť?

30.11.2023

S príchodom jesene a klesajúcimi vonkajšími teplotami dostáva náš organizmus zabrať. Zima však môže byť na budovanie imunity dôležitým kľúčovým prvkom. Ešte predtým, ako s ním začnete, uistite sa, že viete o otužovaní všetko potrebné.

11.10.2023

Štýlové pánske bundy, ktoré poznáme pod označením bombera, boli vo svojich začiatkoch určené pre leteckých pilotov. V súčasnosti sú mimoriadne trendy kúskom obľúbeným v každom ročnom období. Prečo sú bombery také vyhľadávané a jedna by nemala chýbať žiadnom v pánskom šatníku?

15.08.2023

Hľadáte si nové kúsky, ktoré by ste nosili na tréningy a neviete sa zorientovať v množstve používaných materiálov? Aby sa vám ľahšie vyberalo, v nasledujúcich odsekoch sme pre vás pripravili prehľad tých najčastejšie používaných textílií a ich základných vlastností.

02.08.2023

Cvičenie so sebou prináša radu výhod, ktoré majú pozitívny dopad na vaše zdravie. No zatiaľ čo srdce, mozog či cievy sa fyzickej aktivite radi prispôsobia, čo sa týka kĺbov, tie sú nútené zakaždým podstupovať zvýšenú záťaž. Ako ich ochránite pred tým, aby sa neprimerane opotrebovávali?

27.07.2023

Pocítili ste bolesť pri behaní alebo pri zostupe z kopca? Pravdepodobne trpíte bežeckým kolenom. Bolesť vystreľujúca v oblasti kolena nie je problémom u starších, ale čoraz viac aj u mladých, vitálnych ľudí. Prečo vzniká a ako sa dá liečiť?

21.07.2023

Za to môže môj metabolizmus! Určite ste už aj vy počuli túto sťažnosť, prípadne sa na pomalý metabolizmus zvyknete odvolávať sami. Áno, je síce priamo zodpovedný za neželané ukladanie tukov v tele, ale nenechajte sa tým odradiť – nakopnúť ho k rýchlejšiemu pracovaniu nie je nemožné!

21.06.2023

Pitný režim sa za posledné roky stal takmer módnym trendom a so zaručenými odporúčaniami sa akoby roztrhlo vrece. O tom, že voda je pre naše telo nevyhnutná, niet pochýb. Zakladajú sa však všetky rady na skutočnosti alebo ide v niektorých prípadoch len o mýtus?

22.05.2023

Mnoho ľudí uprednostňuje fyzické zdravie pred tým psychickým. Ako môže jedno ovplyvňovať to druhé vám prezradíme v nasledujúcich odsekoch. Dozviete sa tiež, prečo je pre celkové zdravie dôležitý pravidelný pohyb.