Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ako ovplyvňuje psychické zdravie to fyzické a ako súvisia s cvičením?

Ako ovplyvňuje psychické zdravie to fyzické a ako súvisia s cvičením?

Mnoho ľudí uprednostňuje fyzické zdravie pred tým psychickým. Ako môže jedno ovplyvňovať to druhé vám prezradíme v nasledujúcich odsekoch. Dozviete sa tiež, prečo je pre celkové zdravie dôležitý pravidelný pohyb.

Viete, čo je to zdravie? 

Hoci mentálne a fyzické zdravie sú dôležitými súčasťami nášho celkového zdravia, ich vzťah je často nepochopený. Psychická a fyzická stránka sú tesne prepojené. Podľa WHO je zdravie oveľa viac ako len absencia choroby — je to stav fyzického, mentálneho a sociálneho blaha.

Vzhľadom na mýty týkajúce sa fyzického a mentálneho blaha, mnoho ľudí nechápe, že mentálne choroby priamo ovplyvňujú fyzické zdravie. Mentálna choroba je oveľa viac ako len pocit smútku alebo úzkosti — zahŕňa široké spektrum psychologických problémov od porúch nálady až po behaviorálne problémy. Naopak, udržiavanie dobrého psychického zdravia môže pomôcť vášmu telu prosperovať a predchádzať vážnym zdravotným problémom. 

 

Ako psychika ovplyvňuje fyzické zdravie

Niektoré psychické problémy môžu narušiť schopnosť jasne myslieť, robiť uvážené rozhodnutia a znižujú schopnosť bojovať proti chronickým ochoreniam. Zanedbanie mentálneho blaha môže časom viesť k vážnym problémom, ako sú vysoký krvný tlak a tepová frekvencia, kardiovaskulárne ochorenia, obezita, problémy s trávením a oslabený imunitný systém. V niektorých prípadoch môže byť výsledkom tiež predčasná smrť.

Ako príklad môžeme uviesť jednu z najbežnejších mentálnych chorôb, ktorou je depresia. Môže spôsobiť únavu, problémy so spánkom a nevysvetliteľné bolesti z dôvodu problémov v signalizačných dráhach v mozgu. Je taktiež dokázané, že depresia a úzkosť sa spájajú s vyšším rizikom koronárnej choroby srdca a zvýšeným krvným tlakom.

Ako dosiahnuť rovnováhu

Hoci terapia je najlepším spôsobom, ako sa starať o svoju myseľ, starostlivosť o psychiku je len jedným z komponentov celkového zdravia. Spôsoby, ako dosiahnuť rovnováhu a mať zdravé telo i myseľ, sú viaceré. 

Pravidelná telesná aktivita

Pohyb, ktorý zahŕňa viac ako cestu do práce, prinesie organizmu viacero benefitov. Ak sa rozhodnete pravidelne cvičiť, zlepší sa viac ako vaša kondícia. Budete mať pevnejšie svaly a kĺby, iste oceníte tiež zvýšenie hladiny endorfínov.

Dostatočný a kvalitný spánok

Nemenej dôležitým je kvalitný spánok, ktorý vám dodá energiu na všetky aktivity. Prispieva tiež k celkovej pohode. Jeho dlhodobý nedostatok, naopak, môže viesť k rôznym zdravotným problémom vo fyzickej aj psychickej oblasti.

Udržiavanie zdravej hmotnosti

Je všeobecne známe, že obezita môže viesť k rôznym ďalším problémom. Dostatok pohybu a vhodný jedálniček vám pomôžu udržiavať hmotnosť zodpovedajúcu vašej výške.

Pozor na to, čo jete 

Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme. Čím viac chemicky upravených potravín konzumujete, tým viac škodlivých a telu neprirodzených látok sa dostáva do čriev, ktoré sú významnou súčasťou imunitného systému. Trávenie navyše ovplyvňuje aj myseľ.

Podobné články

01.02.2024

Médiá sú plné tipov o tom, ako byť plní energie, mať krásnu postavu a dobre vyzerať. S pribúdajúcimi rokmi však ubúda množstvo síl, na druhej strane pribúdajú tukové zásoby. Ako zostať v čo najlepšej kondícii a uchovať si aj štíhlu figúru?

18.01.2024

Počas cvičenia v klimatizovanom fitness centre, pri cvičení vonku v chladnejšom počasí aj pri záverečnom strečingu je potrebné myslieť na ochranu svalov pred nadmerným chladom. Prečo a ako to dosiahnuť?

30.11.2023

S príchodom jesene a klesajúcimi vonkajšími teplotami dostáva náš organizmus zabrať. Zima však môže byť na budovanie imunity dôležitým kľúčovým prvkom. Ešte predtým, ako s ním začnete, uistite sa, že viete o otužovaní všetko potrebné.

11.10.2023

Štýlové pánske bundy, ktoré poznáme pod označením bombera, boli vo svojich začiatkoch určené pre leteckých pilotov. V súčasnosti sú mimoriadne trendy kúskom obľúbeným v každom ročnom období. Prečo sú bombery také vyhľadávané a jedna by nemala chýbať žiadnom v pánskom šatníku?

15.08.2023

Hľadáte si nové kúsky, ktoré by ste nosili na tréningy a neviete sa zorientovať v množstve používaných materiálov? Aby sa vám ľahšie vyberalo, v nasledujúcich odsekoch sme pre vás pripravili prehľad tých najčastejšie používaných textílií a ich základných vlastností.

02.08.2023

Cvičenie so sebou prináša radu výhod, ktoré majú pozitívny dopad na vaše zdravie. No zatiaľ čo srdce, mozog či cievy sa fyzickej aktivite radi prispôsobia, čo sa týka kĺbov, tie sú nútené zakaždým podstupovať zvýšenú záťaž. Ako ich ochránite pred tým, aby sa neprimerane opotrebovávali?

01.08.2023

Všimli ste si niekedy pri návšteve fitka, že niektorí bodybuilderi používajú pri zdvíhaní činiek pásy látky omotanej okolo zápästia? Aká je ich úloha a ako ich správne používať, vám odpovieme v nasledujúcich odsekoch.

27.07.2023

Pocítili ste bolesť pri behaní alebo pri zostupe z kopca? Pravdepodobne trpíte bežeckým kolenom. Bolesť vystreľujúca v oblasti kolena nie je problémom u starších, ale čoraz viac aj u mladých, vitálnych ľudí. Prečo vzniká a ako sa dá liečiť?

21.07.2023

Za to môže môj metabolizmus! Určite ste už aj vy počuli túto sťažnosť, prípadne sa na pomalý metabolizmus zvyknete odvolávať sami. Áno, je síce priamo zodpovedný za neželané ukladanie tukov v tele, ale nenechajte sa tým odradiť – nakopnúť ho k rýchlejšiemu pracovaniu nie je nemožné!

21.06.2023

Pitný režim sa za posledné roky stal takmer módnym trendom a so zaručenými odporúčaniami sa akoby roztrhlo vrece. O tom, že voda je pre naše telo nevyhnutná, niet pochýb. Zakladajú sa však všetky rady na skutočnosti alebo ide v niektorých prípadoch len o mýtus?