Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Z čoho sa vyrába športové oblečenie?

Z čoho sa vyrába športové oblečenie?

Hľadáte si nové kúsky, ktoré by ste nosili na tréningy a neviete sa zorientovať v množstve používaných materiálov? Aby sa vám ľahšie vyberalo, v nasledujúcich odsekoch sme pre vás pripravili prehľad tých najčastejšie používaných textílií a ich základných vlastností.

 

Prečo je materiál taký dôležitý?

Mnohým ľuďom záleží viac na dizajne ako na tom, z čoho je nimi vyhliadnutý kúsok vyrobený. Samozrejme, že oblečenie, v ktorom cvičíte, by sa vám malo aj páčiť. No ešte dôležitejšie je to, z čoho je vyrobené. Najmä ak si hľadáte tričko či tepláky na cvičenie. 

Športové oblečenie by v prvom rade malo byť pohodlné a príjemné na dotyk. Rovnako by vás nemalo obmedzovať v pohybe. Hryzavý, nepriedušný a pomaly vysychajúci textil tréningy značne znepríjemní. Preto sa pri kúpe nových kúskov sústreďte na materiál, z ktorého sa skladajú. To vám veľa napovie o ich vlastnostiach, ktoré ovplyvnia to, ako radi ich budete nosiť.

 

Bavlna 

Azda najznámejší materiál, z ktorého sa vyrába aj športové oblečenie, je bavlna. Zároveň je jedným z najstarších — ľudstvo ju pozná a používa už od čias pred naším letopočtom. Najväčší boom v textilnom priemysle však nastal počas priemyselnej revolúcie v 18. storočí.

Bavlna je veľmi pohodlná a príjemná na dotyk. V porovnaní s inými prírodnými materiálmi je cenovo dostupnejšia. Je pomerne odolná voči slnečnému žiareniu a vydrží množstvo praní, dokonca aj pri vyšších teplotách. Vybrať si z nej môžete tričká, tepláky, mikiny, kraťasy alebo tielka.

Nevýhodou bavlny môže byť ekologická náročnosť jej pestovania, počas ktorého sa spotrebuje množstvo vody a pesticídov. Problémom je aj zber a čistenie od šupiek a semien. Zo 100 kg zozbieranej bavlny sa získa len okolo 40 kg materiálu na ďalšie spracovanie. Medzi jej silné stránky bavlny tiež rozhodne nepatrí nepremokavosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom, preto sa z nej nevyrábajú, napríklad, bundy.

Bavlna.jpg

 

Polyester

Polyester si svoju cestu na trh s oblečením začal raziť až v polovici 20. storočia. Ide v podstate o typ plastu vyrábaný ako kombinácia uhlíka, vodíka, kyslíka a ropy. Tento lacný materiál si veľmi rýchlo získal veľkú obľubu. Vyrobiť sa z neho dá takmer čokoľvek. Vybrať si môžete funkčné kúsky, napríklad tielka, tričká alebo kraťase. Rovnako sa z neho vyrábajú obľúbené softshellové bundy. 

Športové oblečenie z polyesteru sa vyznačuje ľahkosťou, výborným odvádzaním potu od pokožky a odolnosťou. Môžete ho bez obáv prať v práčke a stále bude vyzerať ako nové. Veľkou prednosťou polyesteru je jeho nekrčivosť. Ak ho hodíte do športovej tašky, bude po príchode do fitka vyzerať ako vyžehlené.

Nevýhodou tohto materiálu môže byť nižšia priedušnosť oproti bavlne a vyššia hrejivosť. Keďže ide o umelé vlákno, pôsobí ako prirodzený izolant. Tento nedostatok však kompenzuje rýchle schnutie, v  chladnejších dňoch vás lepšie zahreje. Umelý materiál podporuje rast a množenie baktérií, ktoré spôsobujú zápach. Oblečenie na cvičenie z polyesteru je preto potrebné častejšie prať.

Elastan/spandex

Elastan a spandex sú dva rozdielne názvy pre tú istú látku. Ide o umelo vytvorené vlákna, ktoré sa na trh prvýkrát dostali v druhej polovici 20. storočia a ich charakteristickou vlastnosťou je pružnosť. Jednotlivé vlákna sú schopné natiahnuť sa do niekoľkonásobnej dĺžky a potom sa opätovne stiahnuť naspäť.

Na športové oblečenie, ktoré by bolo vyrobené čisto z elastanu, narazíte len ťažko. Tento materiál sa využíva skôr ako prímes a dodáva jednotlivým kúskom pružnosť. Tričká, mikiny či legíny sa tak lepšie prispôsobia postave a poskytujú väčší pocit voľnosti.

Nylon

Ďalšou umelou tkaninou, ktorá sa používa pri výrobe športového oblečenia, je nylon. Rovnako, ako polyester a elastan, bol objavený v priebehu 20. storočia. Jeho vlastnosti vo veľkej miere závisia od spôsobu spracovania, vyrábajú sa z neho jemné aj hrubé tkaniny.

Prednosťou nylonu je rozhodne rýchlosť jeho schnutia. O niečo horšie je na tom odolnosť voči vyšším teplotám, na čo je potrebné dať pozor najmä pri žehlení a sušení. Niektoré kúsky dokonca nie je možné žehliť vôbec. Rovnako zle znáša priame slnečné žiarenie. Aj z týchto dôvodov sa často kombinuje s inými materiálmi, ktoré jeho negatívne vlastnosti vyvážia. Ako prímes ho môžete nájsť, napríklad, v legínach.

Podobné články

01.02.2024

Médiá sú plné tipov o tom, ako byť plní energie, mať krásnu postavu a dobre vyzerať. S pribúdajúcimi rokmi však ubúda množstvo síl, na druhej strane pribúdajú tukové zásoby. Ako zostať v čo najlepšej kondícii a uchovať si aj štíhlu figúru?

18.01.2024

Počas cvičenia v klimatizovanom fitness centre, pri cvičení vonku v chladnejšom počasí aj pri záverečnom strečingu je potrebné myslieť na ochranu svalov pred nadmerným chladom. Prečo a ako to dosiahnuť?

30.11.2023

S príchodom jesene a klesajúcimi vonkajšími teplotami dostáva náš organizmus zabrať. Zima však môže byť na budovanie imunity dôležitým kľúčovým prvkom. Ešte predtým, ako s ním začnete, uistite sa, že viete o otužovaní všetko potrebné.

11.10.2023

Štýlové pánske bundy, ktoré poznáme pod označením bombera, boli vo svojich začiatkoch určené pre leteckých pilotov. V súčasnosti sú mimoriadne trendy kúskom obľúbeným v každom ročnom období. Prečo sú bombery také vyhľadávané a jedna by nemala chýbať žiadnom v pánskom šatníku?

02.08.2023

Cvičenie so sebou prináša radu výhod, ktoré majú pozitívny dopad na vaše zdravie. No zatiaľ čo srdce, mozog či cievy sa fyzickej aktivite radi prispôsobia, čo sa týka kĺbov, tie sú nútené zakaždým podstupovať zvýšenú záťaž. Ako ich ochránite pred tým, aby sa neprimerane opotrebovávali?

01.08.2023

Všimli ste si niekedy pri návšteve fitka, že niektorí bodybuilderi používajú pri zdvíhaní činiek pásy látky omotanej okolo zápästia? Aká je ich úloha a ako ich správne používať, vám odpovieme v nasledujúcich odsekoch.

27.07.2023

Pocítili ste bolesť pri behaní alebo pri zostupe z kopca? Pravdepodobne trpíte bežeckým kolenom. Bolesť vystreľujúca v oblasti kolena nie je problémom u starších, ale čoraz viac aj u mladých, vitálnych ľudí. Prečo vzniká a ako sa dá liečiť?

21.07.2023

Za to môže môj metabolizmus! Určite ste už aj vy počuli túto sťažnosť, prípadne sa na pomalý metabolizmus zvyknete odvolávať sami. Áno, je síce priamo zodpovedný za neželané ukladanie tukov v tele, ale nenechajte sa tým odradiť – nakopnúť ho k rýchlejšiemu pracovaniu nie je nemožné!

21.06.2023

Pitný režim sa za posledné roky stal takmer módnym trendom a so zaručenými odporúčaniami sa akoby roztrhlo vrece. O tom, že voda je pre naše telo nevyhnutná, niet pochýb. Zakladajú sa však všetky rady na skutočnosti alebo ide v niektorých prípadoch len o mýtus?

22.05.2023

Mnoho ľudí uprednostňuje fyzické zdravie pred tým psychickým. Ako môže jedno ovplyvňovať to druhé vám prezradíme v nasledujúcich odsekoch. Dozviete sa tiež, prečo je pre celkové zdravie dôležitý pravidelný pohyb.