Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Najčastejšie polemiky o pitnom režime – poznáte odpovede?

Najčastejšie polemiky o pitnom režime – poznáte odpovede?

Pitný režim sa za posledné roky stal takmer módnym trendom a so zaručenými odporúčaniami sa akoby roztrhlo vrece. O tom, že voda je pre naše telo nevyhnutná, niet pochýb. Zakladajú sa však všetky rady na skutočnosti alebo ide v niektorých prípadoch len o mýtus? 

Koľko litrov vody denne vypiť? 

Čo sa týka denného príjmu tekutín, najčastejšie sa môžete stretnúť s odporúčaním, ktoré sa pohybuje okolo 2 – 3 l prijatej vody za deň. Toto pravidlo sa však rozhodne nedá brať ako univerzálne. Skutočná potreba sa v skutočnosti odvíja od vašej hmotnosti, pohybovej aktivity, klimatických podmienok, veku či aktuálnej fyzickej kondície. 

Základný vzorec na výpočet odporúčanej dennej dávky prijatých tekutín pre zdravého človeka hovorí o 3 dcl vody na 10 kg hmotnosti. Tento údaj však nepočíta s vyššie spomenutými činiteľmi, ktoré môžu mať na vašu reálnu potrebu v danom okamihu významný vplyv. Najjednoduchší spôsob, ako si ustrážiť dostatočnú hladinu vody v tele, je sledovať farbu moču – ak sa začne sfarbovať do tmavšej žltej, je načase napiť sa.

 

 

Radšej viac ako málo?

Ak ste toho názoru, že voda vám nemôže nijako ublížiť, nemáte úplnú pravdu. Nadmerný príjem tekutín nielenže poškodzuje vaše zdravie, v extrémnych prípadoch vás môže aj priamo ohroziť na živote. Známa bežkyňa Kate Moriová sa takto ocitla v nemocnici po tom, čo počas maratónu vypila 3 l vody, následkom čoho bol v tomto prípade opuch mozgu. 

Intoxikácia vodou má dokonca aj svoj odborný termín – hyponatrémia. Jej prvotnou príčinou je pokles sodíka, ktorý môže nadmerné, a predovšetkým nárazové pitie vody spôsobiť. Výstražný prst je zdvihnutý aj pri ľuďoch s ochorením obličiek či s kardio-vaskulárnymi problémami, ktorí by sa s otázkami ohľadom pitného režimu mali vždy obracať na svojho lekára.   

Ráta sa len čistá voda? 

Hoci čistá voda by mala tvoriť väčšiu časť vašich prijatých tekutín, nemusíte sa obmedzovať len na ňu. Pramenitú vodu je vhodné dopĺňať mineralizovanou, ktorá okrem hydratácie zabezpečí pre telo aj potrebné minerály. Pozor však na silne mineralizované vody – vo väčšom množstve môžu byť záťažou pre váš krvný tlak. Vhodnými nápojmi sú aj nesladené čaje, ideálne bylinkové a zelené.   

Približne 20 % tekutín si vie telo doplniť aj z bežne prijímanej stravy, obzvlášť z polievok, zeleninových jedál a ovocia. K častým polemikám v rámci pitného režimu patrí káva. Pri jej pití síce tekutiny získavame, keďže má však kofeín močopudné účinky, v konečnom dôsledku nie je jej prínos nijak zvlášť významný, môže to byť skôr naopak. Podobný efekt má aj pitie piva či iných alkoholických nápojov.   

Spoliehať sa len na pocity smädu?

Dopĺňať tekutiny len vtedy, keď cítite smäd, nemusí byť najrozumnejšou taktikou. Pocity smädu totiž nastupujú až vo chvíli, keď je už organizmus do určitej miery dehydratovaný. Niektorí ľudia ich majú navyše oslabené. Týka sa to najmä detí a seniorov, ale tento stav sa zvykne objavovať aj u pacientov s ochorením centrálnej nervovej sústavy. Ďalší spôsob, ako sa k absencii smädu dopracovať je, že tieto pocity začnete ignorovať. Po dlhšom čase je možné, že váš organizmus sa jednoducho prispôsobí a vy sa tak voči smädu stanete menej senzitívnymi. 

Dehydratáciu pritom nie je vhodné podceňovať. Tá slabšia sa prejavuje bolesťou hlavy, malátnosťou či podráždenosťou, ťažšia dehydratácia sa končí celkovým kolapsom organizmu a stratou vedomia. Dopĺňať tekutiny v priebehu dňa je preto veľmi dôležité. Bez ohľadu na to, či smäd cítite alebo nie.  

Podobné články

01.02.2024

Médiá sú plné tipov o tom, ako byť plní energie, mať krásnu postavu a dobre vyzerať. S pribúdajúcimi rokmi však ubúda množstvo síl, na druhej strane pribúdajú tukové zásoby. Ako zostať v čo najlepšej kondícii a uchovať si aj štíhlu figúru?

18.01.2024

Počas cvičenia v klimatizovanom fitness centre, pri cvičení vonku v chladnejšom počasí aj pri záverečnom strečingu je potrebné myslieť na ochranu svalov pred nadmerným chladom. Prečo a ako to dosiahnuť?

30.11.2023

S príchodom jesene a klesajúcimi vonkajšími teplotami dostáva náš organizmus zabrať. Zima však môže byť na budovanie imunity dôležitým kľúčovým prvkom. Ešte predtým, ako s ním začnete, uistite sa, že viete o otužovaní všetko potrebné.

11.10.2023

Štýlové pánske bundy, ktoré poznáme pod označením bombera, boli vo svojich začiatkoch určené pre leteckých pilotov. V súčasnosti sú mimoriadne trendy kúskom obľúbeným v každom ročnom období. Prečo sú bombery také vyhľadávané a jedna by nemala chýbať žiadnom v pánskom šatníku?

15.08.2023

Hľadáte si nové kúsky, ktoré by ste nosili na tréningy a neviete sa zorientovať v množstve používaných materiálov? Aby sa vám ľahšie vyberalo, v nasledujúcich odsekoch sme pre vás pripravili prehľad tých najčastejšie používaných textílií a ich základných vlastností.

02.08.2023

Cvičenie so sebou prináša radu výhod, ktoré majú pozitívny dopad na vaše zdravie. No zatiaľ čo srdce, mozog či cievy sa fyzickej aktivite radi prispôsobia, čo sa týka kĺbov, tie sú nútené zakaždým podstupovať zvýšenú záťaž. Ako ich ochránite pred tým, aby sa neprimerane opotrebovávali?

01.08.2023

Všimli ste si niekedy pri návšteve fitka, že niektorí bodybuilderi používajú pri zdvíhaní činiek pásy látky omotanej okolo zápästia? Aká je ich úloha a ako ich správne používať, vám odpovieme v nasledujúcich odsekoch.

27.07.2023

Pocítili ste bolesť pri behaní alebo pri zostupe z kopca? Pravdepodobne trpíte bežeckým kolenom. Bolesť vystreľujúca v oblasti kolena nie je problémom u starších, ale čoraz viac aj u mladých, vitálnych ľudí. Prečo vzniká a ako sa dá liečiť?

21.07.2023

Za to môže môj metabolizmus! Určite ste už aj vy počuli túto sťažnosť, prípadne sa na pomalý metabolizmus zvyknete odvolávať sami. Áno, je síce priamo zodpovedný za neželané ukladanie tukov v tele, ale nenechajte sa tým odradiť – nakopnúť ho k rýchlejšiemu pracovaniu nie je nemožné!

22.05.2023

Mnoho ľudí uprednostňuje fyzické zdravie pred tým psychickým. Ako môže jedno ovplyvňovať to druhé vám prezradíme v nasledujúcich odsekoch. Dozviete sa tiež, prečo je pre celkové zdravie dôležitý pravidelný pohyb.