Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Máte sedavé zamestnanie? Takto sa vyhnete bolestiam chrbta a svalov

Máte sedavé zamestnanie? Takto sa vyhnete bolestiam chrbta a svalov

O tom, že kancelárska práca so sebou prináša celý rad zdravotných problémov ste už určite počuli. Možno to dokonca denne zažívate na vlastnej koži. Poradíme vám, ako týmto nepríjemnostiam predchádzať a ako s nimi zatočiť v prípade, že sa objavia.  

Sedavé zamestnanie = zdravotný problém 

Zdravotné ťažkosti pochádzajúce z dlhého sedenia sú novodobým fenoménom. Stále viac ľudí vo svojom zamestnaní trávi 8 a viac hodín na kancelárskej stoličke, z ktorej sa zdvihne len sporadicky a na krátku dobu. Spoločne s nesprávnym držaním tela si vďaka tomu hodinu za hodinou zarábame na nechcenú odmenu.

  1. Stuhnutý krk a ramená.
  2. Skrátené svalstvo.
  3. Bolesti v krčnej chrbtici vystreľujúce do ďalších častí tela. 
  4. Deformity chrbtice vedúce k nezvratným chronickým poškodeniam.
  5. Zhoršenie kardiovaskulárneho systému.  
  6. Spomalenie trávenia a metabolizmu.

To je len časť nechcených dopadov, ktoré má sedavá práca na naše zdravie a ktoré so sebou v reťazovej reakcii môžu priniesť ďalšie sekundárne ťažkosti. Chcete sa im vyhnúť? Vyskúšajte niektorý z našich tipov. 

                                          bolesti chrbta

1. Správne držanie tela 

Zhrbený chrbát, predsunutá hlava a sklonený krk – to je najčastejší pohľad, aký sa vám naskytne na sediacich ľudí. Mnoho z nás sa vo svojich obľúbených, avšak neprirodzených polohách, zasekáva aj na niekoľko desiatok minút. Výsledok? Neprimerané preťaženie chrbtice a svalstva končiace v lepšom prípade „seknutím“

Ako má teda správne držanie tela pri sedení vyzerať? Mierne rozkročené nohy s chodidlami pevne na zemi, vzpriamená chrbtica s aktívne stiahnutým brušným svalstvom, ramená jemne dozadu, hlava v priamom zarovnaní s chrbticou. Ruky až po predlaktia majte položené na stole a pohľad smerujte priamo pred seba tak, aby vaša krčná chrbtica bola vo vzpriamenej polohe. Užitočným pomocníkom vám môže byť ergonomicky zariadené pracovisko a vyskúšať môžete aj fit loptu alebo špeciálne podsedáky, ktoré vám nedovolia z vyrovnaného sedu poľaviť.  

2. Pravidelné mini strečingy 

V pravidelných intervaloch nechajte prácu prácou a venujte sa na pár minút svojmu svalstvu. A to skôr, než sa vám pripomenie samo. Stačí pár minút cieleného ponaťahovania chrbtice, ramien, končatín a krku — pokojne aj v sede. Dopomôcť vám môže guma na cvičenie, vďaka ktorej bude strečing ešte intenzívnejší. Ak to bude čo len trochu možné, neváhajte sa zdvihnúť a dopriať si natiahnutie v stoji, prípadne sa poprechádzať aspoň po kancelárii. Nezabúdajte, že dlhodobé meravé sedenie nie je pre človeka prirodzené a vaše telo sa vám za takúto krátku rozcvičku poďakuje.

                                                  strečing

3. Aktívne trávený voľný čas

Cvičenie doma, vo fitku alebo pohyb v prírode — to všetko je v rámci vašich voľnočasových aktivít nielen vítané, ale aj potrebné. Najväčšou chybou, ktorú môžete spraviť, je pokračovať v sedavom spôsobe života aj mimo práce. Vyskúšajte rôzne druhy športov, od menej intenzívnych, ako je napríklad plávanie, až po kardio cvičenia, ktoré vás doslova napumpujú energiou. Výbornou voľbou je aj obyčajná chôdza, napríklad v podobe obľúbeného nordic walkingu. 

Nepodceňujte dlhodobé bolestivé stavy a obráťte sa s nimi na skúsených fyzioterapeutov. Ani pri samotnom výbere športovej aktivity nezabudnite brať do úvahy váš celkový zdravotný stav a kondíciu. Správne zvolená pohybová aktivita vám uľaví od ťažkostí a ochráni vás zároveň pred ich návratom.

 

                                              pohyb

Podobné články

01.02.2024

Médiá sú plné tipov o tom, ako byť plní energie, mať krásnu postavu a dobre vyzerať. S pribúdajúcimi rokmi však ubúda množstvo síl, na druhej strane pribúdajú tukové zásoby. Ako zostať v čo najlepšej kondícii a uchovať si aj štíhlu figúru?

18.01.2024

Počas cvičenia v klimatizovanom fitness centre, pri cvičení vonku v chladnejšom počasí aj pri záverečnom strečingu je potrebné myslieť na ochranu svalov pred nadmerným chladom. Prečo a ako to dosiahnuť?

30.11.2023

S príchodom jesene a klesajúcimi vonkajšími teplotami dostáva náš organizmus zabrať. Zima však môže byť na budovanie imunity dôležitým kľúčovým prvkom. Ešte predtým, ako s ním začnete, uistite sa, že viete o otužovaní všetko potrebné.

11.10.2023

Štýlové pánske bundy, ktoré poznáme pod označením bombera, boli vo svojich začiatkoch určené pre leteckých pilotov. V súčasnosti sú mimoriadne trendy kúskom obľúbeným v každom ročnom období. Prečo sú bombery také vyhľadávané a jedna by nemala chýbať žiadnom v pánskom šatníku?

15.08.2023

Hľadáte si nové kúsky, ktoré by ste nosili na tréningy a neviete sa zorientovať v množstve používaných materiálov? Aby sa vám ľahšie vyberalo, v nasledujúcich odsekoch sme pre vás pripravili prehľad tých najčastejšie používaných textílií a ich základných vlastností.

02.08.2023

Cvičenie so sebou prináša radu výhod, ktoré majú pozitívny dopad na vaše zdravie. No zatiaľ čo srdce, mozog či cievy sa fyzickej aktivite radi prispôsobia, čo sa týka kĺbov, tie sú nútené zakaždým podstupovať zvýšenú záťaž. Ako ich ochránite pred tým, aby sa neprimerane opotrebovávali?

01.08.2023

Všimli ste si niekedy pri návšteve fitka, že niektorí bodybuilderi používajú pri zdvíhaní činiek pásy látky omotanej okolo zápästia? Aká je ich úloha a ako ich správne používať, vám odpovieme v nasledujúcich odsekoch.

27.07.2023

Pocítili ste bolesť pri behaní alebo pri zostupe z kopca? Pravdepodobne trpíte bežeckým kolenom. Bolesť vystreľujúca v oblasti kolena nie je problémom u starších, ale čoraz viac aj u mladých, vitálnych ľudí. Prečo vzniká a ako sa dá liečiť?

21.07.2023

Za to môže môj metabolizmus! Určite ste už aj vy počuli túto sťažnosť, prípadne sa na pomalý metabolizmus zvyknete odvolávať sami. Áno, je síce priamo zodpovedný za neželané ukladanie tukov v tele, ale nenechajte sa tým odradiť – nakopnúť ho k rýchlejšiemu pracovaniu nie je nemožné!

21.06.2023

Pitný režim sa za posledné roky stal takmer módnym trendom a so zaručenými odporúčaniami sa akoby roztrhlo vrece. O tom, že voda je pre naše telo nevyhnutná, niet pochýb. Zakladajú sa však všetky rady na skutočnosti alebo ide v niektorých prípadoch len o mýtus?