Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Viete, ako sa zbaviť celulitídy? 

Viete, ako sa zbaviť celulitídy? 

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

 

Čo je to celulitída a ako vzniká?  

Pojmom celulitída sa označujú zmeny tukového tkaniva, ktoré sa prejavuje ako pomarančová koža. Príčinou je porucha krvnej a lymfatickej mikrocirkulácie, následkom čoho sa škodlivé látky neodplavujú z tela von, ale ukladajú sa v podkožných tukových bunkách. Tie potom zväčšujú svoj objem a vzniká neslávne známy nerovný povrch pokožky. Spojové tkanivo, v ktorom sa ukladajú, je u žien viac elastické ako u mužov. Je to jeho prirodzenou vlastnosťou, ktorá je nevyhnutná na roztiahnutie pokožky počas tehotenstva. 

Celulitída sa najčastejšie vyskytuje na spodnej časti brucha, bokoch, zadku a stehnách, môžete sa stretnúť tiež s jej prejavmi na pažiach. Na jej vznik nie je potrebný veľký počet tukových buniek, preto s ňou zápasia aj štíhle ženy. Nie je zdravotným problémom, skôr estetickým, môže však na niektoré zdravotné problémy upozorniť. Jedná sa, napríklad, o chronickú žilovú nedostatočnosť a riziko vzniku kŕčových žíl.

 

Aké sú príčiny a rizikové faktory celulitídy 

V prípade, že lymfatický systém nie je schopný vykonávať svoju činnosť správne, dochádza k ukladaniu škodlivých látok do buniek a k vzniku celulitídy. Príčin a rizikových faktorov je niekoľko. 

 

Genetické faktory

Jednou z príčin vzniku celulitídy je dedičnosť. Pravdepodobnosť jej výskytu u vás, ak ňou trpela aj vaša mama, je veľmi vysoká. 

 

Hormonálne zmeny

Hladiny hormónov sa v období puberty, tehotenstva, po pôrode a počas menopauzy menia. Môže sa tak stať aj kvôli rôznym hormonálnym poruchám. Z hľadiska výskytu celulitídy je najvýznamnejším prebytok estrogénu. Ten môže znižovať prívod kyslíka k tukovým bunkám, ktoré sa potom zbavujú odpadových látok v nedostatočnej miere.

 

Znižovanie pružnosti pokožky

Rizikovým obdobím vzniku a rozvoja celulitídy je čas po 40. roku života, kedy sa znižuje tvorba kolagénu a pokožka je menej pružná. To umožňuje tukovým bunkám, aby sa zhlukovali vo väčšej miere. 

 

Životný štýl a nedostatok pohybu

Aby lymfatický systém správne fungoval, musí mať telo dostatok pohybu. Inak sa jeho činnosť v dôsledku nedostatočného okysličenia podkožných buniek spomaľuje. Preto, ak máte sedavé zamestnanie, mali by ste si nájsť dostatok času na šport. 

Vhodná strava plná na živiny potrebné aj pre lymfatický systém, minimálna konzumácia alkoholu a vyhýbanie sa fajčeniu. Všetky tieto veci vám pomôžu vyhnúť sa vzniku celulitídy. 

 

Stupne celulitídy

Máte hladkú pokožku, ktorý je jemná na dotyk? Potom celulitída nie je vaším problémom. Ak ste však pozorovali jej výskyt, môže byť rozvinutá do jedného zo štyroch stupňov:

1. stupeň — pokožka je na pohľad hladká, ak ju však stlačíte pomocou dvoch prstov, môžete pozorovať malé priehlbinky.

2. stupeň — priehlbinky sú viditeľné aj keď stojíte alebo sedíte. Môžete ich spozorovať aj po zatnutí svalov. 

3. stupeň — priehlbinky sa dajú spozorovať na pokožke, aj keď ležíte. 

4. stupeň — celulitídu môžete ľahko nielen pozorovať, ale aj nahmatať hrbolčeky vo veľkosti asi 1 cm. V tomto štádiu sa môžu vyskytnúť aj bolesť alebo iné zdravotné problémy. 

 

Ako sa zbaviť celulitídy 

Prvým krokom by mala byť úprava vašej stravy, nasleduje cvičenie.

 

Pozor na to, čo jete

Z jedálneho lístka vyraďte potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov, soli a chemických prídavných látok aj vysokokalorické jedlá. Dbať je potrebné o dostatočný pitný režim. Namiesto nich si na tanier servírujte potraviny bohaté na živiny. 

Siahnuť by ste mali aj po ľanových semienkach, ktoré upravujú hladinu estrogénu a prispievajú k produkcii kolagénu. Vynechať by ste iste nemali zdravé tuky a vlákninu, prospievajú tiež vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Aby sa vaše telo zbavilo škodlivých látok, do stravy zaraďte antioxidanty. Vitamíny, minerály, kolagén aj ďalšie prospešné látky pomôžu vášmu organizmu dodať aj výživové doplnky. 

 

Pomáha pravidelné cvičenie

Pohyb podporuje činnosť lymfatického systému. Prispieva k zlepšeniu prekrvenia pokožky a je tiež účinnou prevenciou pred mnohými zdravotnými problémami. Ako bonus budete mať krajšiu postavu. Rozhodnúť sa môžete pre cvičenie doma, môžete začať navštevovať fitnescentrum alebo sa rozhodnete pre beh či niektorý iný šport.  Niekoľko nenáročných cvikov, ktoré zvládnete aj sami doma, nájdete v nasledujúcej časti článku: TOP cviky na celulitídu.

 

Masáž na prekrvenie

Lepšie prekrvenie prinesie tkanivám aj masáž. Môžete pritom používať rôzne masážne pomôcky, ktoré v porovnaní s masážou rukami prinesú lepší výsledok.

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?