Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Viete, aký účinok majú chia semienka, a prečo po nich siahajú športovci?

Viete, aký účinok majú chia semienka, a prečo po nich siahajú športovci?

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

 

Odkiaľ sa k nám dostali chia semienka 

Chia semienka pochádzajú z rastliny chia, alebo inak zo šalvie hispánskej. Ich pôvod siaha do ďalekej Ameriky, konkrétne na územie dnešného Mexika. Tu ich už v dávnej minulosti konzumovali Aztékovia a Mayovia. Práve oni im dali ich meno – „chia“ v ich jazyku znamená „sila“.

Ide o drobné oválne semienka, ktoré majú priemer okolo jedného milimetra. Majú rôznu farbu od bielej cez čiernu až po hnedú. Dokážu absorbovať veľké množstvo vody a po nasiaknutí vytvárajú slizovitý povlak, čo z nich robí skvelú náhradu vajec či prísadu na zahusťovanie. Vyrába sa z nich tiež múka.

 

Výživné látky

100 g chia semienok obsahuje 42 g sacharidov, 31 g tukov, 34 g vlákniny a 16,5 g bielkovín. Nezľaknite sa vysokej hodnoty sacharidov, nenájdete medzi nimi takmer žiadne „rýchle a nezdravé“ cukry. Okrem toho sú chia semienka zdrojom vitamínov B, A, C a E, i keď v malom množstve. Spomenúť tiež musíme obsah minerálov, konkrétne mangán, fosfor, horčík, vápnik, železo, zinok, draslík a sodík. Nechýbajú ani omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Tie sú pre organizmus nesmierne dôležité, hoci ich využiteľný obsah nie je v semienkach až taký vysoký.

 

Benefity pre zdravie

Chia semienka obsahujú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sú skvelé aj na trávenie, udržiavajú zdravé črevá a bojujú proti zápche. Pomáhajú tiež pri chudnutí, keďže zvyšujú pocit sýtosti a znižujú apetít. To pomôže ako prevencia pred nadmerným jedením.

Čo si však športovci na chia semienkach cenia najviac, sú bielkoviny. Chia semienka ich obsahujú slušné množstvo (okolo 14 % obsahu, čo je najviac spomedzi všetkých semien). A nielen to. Bielkoviny v nich obsiahnuté sa radia medzi kvalitné, teda pre telo ľahko využiteľné. Nájdete v nich až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré organizmu slúžia na rast svalovej hmoty.

 

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?