Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ako cez Vianoce nepribrať? 

Ako cez Vianoce nepribrať? 

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu. 

 

Dajte si, na čo máte chuť, ale s mierou

Sviatočné jedlá obsahujú množstvo kalórií. Stačí sa pozrieť len na štedrovečernú večeru. Ak si dáte majonézový šalát a vyprážaného kapra, čo zapijete dvomi či tromi pivami, prijaté kalórie rýchlo pribúdajú. A to ste ešte nesadli k stolu počas prvého a druhého vianočného sviatku, nenavštívili rodičov či priateľov. Ak chcete obmedziť príjem kalórií a nepribrať zbytočný tuk, pokúste sa neprejedať sa. I keď je kalorický príjem z týchto jedál vyšší, pri skonzumovaní bežnej porcie sa na vašej hmotnosti výrazne nepodpíše. 

 

Pozor na nápoje

Ku kalóriám z jedla sa pridávajú počas sviatkov aj tie, ktoré vypijete. Jedno pivo má okolo 210 – 250 kcal. Pokiaľ patríte k fanúšikom Coca Coly, jeden liter má 450 kcal. V prípade kolových nápojov je na tom o niečo lepšie Kofola, ktorá má na jeden liter len 320 kcal. 

 

Pridajte zeleninu

K naplneniu objemu žalúdka môžu aj počas Vianoc prispieť zdravé potraviny. Môžete pokojne ochutnať z každého jedla, no pamätajte na to, že pôžitok z neho je najvyšší pri prvých kúskoch. Tie ďalšie už prinášajú chuťovým bunkám menšie uspokojenie. Pokúste sa nepodľahnúť lákaniu obložených mís, jednohubiek a koláčikov a doprajte si tiež ovocie a zeleninu. Môžete si ich dať samostatne alebo ako prílohu.

 

Maškrtenie aj počas pečenia a varenia 

Na každého kuchára a kuchárku čaká už pred Vianocami aj počas celého sviatočného obdobia ešte jedno lákadlo. Pri varení a pečení je také ľahké z každého jedla či koláčika ochutnať. Aby ste neujedali priveľa, skúste sa pred prípravou jedla a múčnikov najesť. 

 

Bielkoviny vás zasýtia na dlhšiu dobu

Pocit plného žalúdka vám pomôžu dlhší čas udržať bielkoviny. Aby ste mali váš žalúdok pod kontrolou, skúste si ich zaradiť do každého jedla. Zasýtia vás a pomôžu znížiť počet prijatých kalórií. Bielkoviny nájdete aj vo sviatočných jedlách. Nachádzajú sa v mäse, rybách, mliečnych výrobkoch, vajciach a strukovinách.

 

Vláknina zasýti a prospeje tráveniu

Sviatočné jedlá znamenajú tiež veľký nápor na trávenie, ktoré iste ocení, že mu dodáte dostatok vlákniny. Vláknina prispeje vďaka pocitu zasýtenia aj k znižovaniu kalorického príjmu. 

Keď budete mať chuť na niečo sladké, siahnite po ovocí, ktoré si môžete dopriať čerstvé i sušené. Ak k nemu pridáte tiež oriešky, dodáte vášmu organizmu navyše zdravé tuky. Vláknina, vitamíny a minerály sa nachádzajú aj v zelenine, ktorú si nemusíte dávať len ako prílohu. Pokojne si namiesto chipsov nakrájajte k rozprávkam pestrý zeleninový tanier, pripravte mrkvu s jogurtovým dipom alebo iné zeleninové dobroty. 

 

Stanovte si hranice

Pozerať na návšteve u priateľov na všetky vyberané jedlá a neponúknuť sa, zaiste nie je riešením. Vašej postave neublíži, ak sa normálne najete. Vopred sa však môžete rozhodnúť, že sa nebudete prejedať. Ak sa cítite byť plní, môžete vynechať dezert alebo si z neho dajte len malý kúsok, aby ste ochutnali. 

 

Vyskúšajte vlastné recepty 

Množstvo prijatých kalórií vám môžu pomôcť znížiť vaše vlastné sviatočné jedlá. Kapor sa nemusí len vysmážať, môžete si ho upiecť, mäsové pokrmy sa dajú pripravovať dusením či varením. Majonézu v šaláte môžu nahradiť jogurt, smotana alebo alternatívy pripravené z orieškov. Aj biely cukor v koláčikoch sa dá vymeniť za trstinový alebo iné zdravšie sladidlá, ako sú datľový a javorový sirup alebo stévia. Aj nápoje môžu mať menej kalórií, pričom budú mať nenapodobiteľnú chuť. Vyskúšali ste už vlastnú limonádu s pomarančom, limetkou či bylinkami? 

 

Nezabúdajte na pohyb

Možno sa vám počas sviatočného obdobia nebude chcieť zájsť do posilňovne. Na spálenie kalórií preto môže stačiť pekná prechádzka po okolí, môžete sa vydať aj na lyže alebo vytiahnuť z pivnice sánky. Krásne chvíle s vašimi blízkymi môže spestriť rodinná guľovačka a do svojho programu si môžete zaradiť tiež krátky domáci tréning. 

 

Zdravé návyky aj počas Vianoc

Páčia sa vám naše tipy? Vaše zdravé návyky, ktoré si pestujete počas celého roka, cez sviatky nemusia vymiznúť. Ak sa nimi budete inšpirovať, v novom roku na vás  nebude čakať ťažký návrat do starých koľají a zhadzovanie nadbytočných kilogramov. 

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?