Kuracie a morčacie prsia — bohaté zdroje bielkovín pre každého športovca
V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.
Prečo sú bielkoviny potrebné nielen pri športe
Bielkoviny (proteíny) sú jednou z dôležitých zložiek stravy. Keďže sa nachádzajú v rôznych potravinách, prijímame ich v strave. Telo si ich nedokáže ukladať a v období zvýšenej potreby je ich vhodné dopĺňať aj prostredníctvom výživových doplnkov.
Rast svalovej hmoty a hojenie zranení
Proteíny sa v tráviacej sústave rozkladajú postupne na aminokyseliny. Tie sa cez steny tenkého čreva vstrebávajú do krvi, ktorá ich odvádza do jednotlivých častí tela. O bielkovinách sa často hovorí najmä v súvislosti s rastom svalov. Je to preto, že ich zvýšený príjem v kombinácii s cvičením prináša rast svalovej hmoty. Dôležité sú tiež počas regenerácie iných telesných tkanív, podporujú hojenie zranení a sú dôležité na stimulovanie syntézy kolagénu.
Tvorba hormónov aj podpora imunity
Proteíny sa tiež zúčastňujú tvorby hormónov. Sú nevyhnutnou súčasťou kostí, pokožky, chrupaviek a svalov. Potrebné sú pri tvorbe tráviacich enzýmov, pri energetickom metabolizme a prispievajú k správnemu fungovaniu imunity.
Kuracie a morčacie prsia ako zdroj bielkovín
Medzi druhy mäsa, ktoré obsahujú vysoký podiel bielkovín, jednoznačne patria kuracie a morčacie prsia. O niečo viac ich síce môžete nájsť v jahňacom mäse a zverine, tie sú však menej cenovo dostupné.
Prsia alebo stehno?
Hydina má biele a tmavé mäso, ktoré tvorí najmä stehno. Jeho farba je spôsobená tým, že obsahuje viac proteínu myoglobín, ktorý rozvádza a ukladá kyslík do svalov. Mäso zo stehien má v porovnaní s prsami menej bielkovín u morky aj kuraťa.
Kuracie prsia — obsah bielkovín, vitamínov a tukov
Minimum tuku a vysoký podiel bielkovín robia z kuracích pŕs častú voľbu každého, kto sa snaží o rast svalovej hmoty a chudnutie. Podiel tuku je v nich len 1,2 g/100 g pŕs (bez kože a pridania počas prípravy). Potešujúce je tiež zloženie tukov. Nachádzajú sa v nich zdravé nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.
Podiel bielkoviny : tuk je v kuracích prsiach 20 : 1. Na 100 g obsahujú až 31 g bielkovín. Nenachádzajú sa v nich žiadne sacharidy, kalórií v rovnako veľkej porcii prijmete len 165. Pomôžu vám dosiahnuť optimálny podiel bielkovín v strave a predĺžia pocit zasýtenia pri minimálnom kalorickom príjme.
Vitamíny a minerály
Kuracie prsia ocení každý, kto dbá o vyváženosť stravy. Nájdete v nich vitamíny skupiny B, vitamíny C a A, z minerálov sú to železo, zinok a selén. Obsiahnutý cholín priaznivo vplýva na nervovú sústavu, prispieva k upokojeniu, sústredeniu a chráni pred stresom.
Morčacie prsia — obsah bielkovín, vitamínov a tukov
Ak vás zaujíma počítanie kalórií, iste vás poteší, že na 100 g ich v morčacích prsiach prijmete len 169. Pripravovať je ich vhodné bez kože len s minimom tuku, zvoliť môžete tiež varenie.
Komplex vitamínov a minerálov v každej porcii
Okrem bielkovín vám morčacie prsia dodajú vitamíny skupiny B a vitamín A. Nachádzajú sa v nich aj vápnik, zinok, draslík, sodík a fosfor.
Morčacie prsia obsahujú zdravé tuky
Priaznivý je aj podiel tukov, ktorých je v morčacích prsiach len 0,7 g na 100 g. Rovnako, ako je to pri kuracích prsiach, aj tu poteší podiel nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6 a minimum nasýtených tukov.