Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Kuracie a morčacie prsia — bohaté zdroje bielkovín pre každého športovca

Kuracie a morčacie prsia — bohaté zdroje bielkovín pre každého športovca

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

 

Prečo sú bielkoviny potrebné nielen pri športe

Bielkoviny (proteíny) sú jednou z dôležitých zložiek stravy. Keďže sa nachádzajú v rôznych potravinách, prijímame ich v strave. Telo si ich nedokáže ukladať a v období zvýšenej potreby je ich vhodné dopĺňať aj prostredníctvom výživových doplnkov. 

 

Rast svalovej hmoty a hojenie zranení

Proteíny sa v tráviacej sústave rozkladajú postupne na aminokyseliny. Tie sa cez steny tenkého čreva vstrebávajú do krvi, ktorá ich odvádza do jednotlivých častí tela. O bielkovinách sa často hovorí najmä v súvislosti s rastom svalov. Je to preto, že ich zvýšený príjem v kombinácii s cvičením prináša rast svalovej hmoty. Dôležité sú tiež počas regenerácie iných telesných tkanív, podporujú hojenie zranení a sú dôležité na stimulovanie syntézy kolagénu. 

 

Tvorba hormónov aj podpora imunity

Proteíny sa tiež zúčastňujú tvorby hormónov. Sú nevyhnutnou súčasťou kostí, pokožky, chrupaviek a svalov. Potrebné sú pri tvorbe tráviacich enzýmov, pri energetickom metabolizme a prispievajú k správnemu fungovaniu imunity.

 

Kuracie a morčacie prsia ako zdroj bielkovín

Medzi druhy mäsa, ktoré obsahujú vysoký podiel bielkovín, jednoznačne patria kuracie a morčacie prsia. O niečo viac ich síce môžete nájsť v jahňacom mäse a zverine, tie sú však menej cenovo dostupné. 

 

Prsia alebo stehno? 

Hydina má biele a tmavé mäso, ktoré tvorí najmä stehno. Jeho farba je spôsobená tým, že obsahuje viac proteínu myoglobín, ktorý rozvádza a ukladá kyslík do svalov. Mäso zo stehien má v porovnaní s prsami menej bielkovín u morky aj kuraťa. 

 

Kuracie prsia — obsah bielkovín, vitamínov a tukov

Minimum tuku a vysoký podiel bielkovín robia z kuracích pŕs častú voľbu každého, kto sa snaží o rast svalovej hmoty a chudnutie. Podiel tuku je v nich len 1,2 g/100 g pŕs (bez kože a pridania počas prípravy). Potešujúce je tiež zloženie tukov. Nachádzajú sa v nich zdravé nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6. 

Podiel bielkoviny : tuk je v kuracích prsiach 20 : 1. Na 100 g obsahujú až 31 g bielkovín. Nenachádzajú sa v nich žiadne sacharidy, kalórií v rovnako veľkej porcii prijmete len 165. Pomôžu vám dosiahnuť optimálny podiel bielkovín v strave a predĺžia pocit zasýtenia pri minimálnom kalorickom príjme.

 

Vitamíny a minerály

Kuracie prsia ocení každý, kto dbá o vyváženosť stravy. Nájdete v nich vitamíny skupiny B, vitamíny C a A, z minerálov sú to železo, zinok a selén. Obsiahnutý cholín priaznivo vplýva na nervovú sústavu, prispieva k upokojeniu, sústredeniu a chráni pred stresom. 

 

 

Morčacie prsia — obsah bielkovín, vitamínov a tukov

Ak vás zaujíma počítanie kalórií, iste vás poteší, že na 100 g ich v morčacích prsiach prijmete len 169. Pripravovať je ich vhodné bez kože len s minimom tuku, zvoliť môžete tiež varenie. 

 

Komplex vitamínov a minerálov v každej porcii

Okrem bielkovín vám morčacie prsia dodajú vitamíny skupiny B a vitamín A. Nachádzajú sa v nich aj vápnik, zinok, draslík, sodík a fosfor. 

 

Morčacie prsia obsahujú zdravé tuky

Priaznivý je aj podiel tukov, ktorých je v morčacích prsiach len 0,7 g na 100 g. Rovnako, ako je to pri kuracích prsiach, aj tu poteší podiel nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6 a minimum nasýtených tukov. 

 

Podobné články

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?