Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Arašidové maslo – chutný zázrak s obsahom bielkovín, vitamínov a minerálov

Arašidové maslo – chutný zázrak s obsahom bielkovín, vitamínov a minerálov

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné? 

Ako to vlastne začalo?

Prvé zmienky o pokusoch vyrobiť arašidové maslo pochádzajú z Ameriky, ešte z doby keď ju obývali Inkovia a Aztékovia. Z pečených arašidov si vytvárali pasty, ktoré sa síce dosť líšili od ich súčasnej podoby, no nepochybne boli veľmi chutné. 

Za súčasnú podobu arašidového masla môžete ďakovať najmä trom ľuďom. Ako prvý si dal jeho výrobu patentovať Marcellus Gilmore Edson, v roku 1884. Jeho maslo sa vyrábalo z pražených arašidov, spracovávaných vyhrievaným mlynom. Za otca arašidového masla je však považovaný skôr lekár Johna Harvey Kellogga, ktorý si svoju výrobu dal patentovať v roku 1895. Svoj výtvor z varených arašidov podával chorým pacientom, ktorý nedokázali prijímať tuhú stravu. Veril totiž, že výživa hrá v procese liečby významnú úlohu. Najväčšiu popularitu získal arašidovému maslu biznismen George A. Bayle, ktorý ho dostal do bežných domácností.

 

Je arašidové maslo naozaj zdraviu prospešné? 

Odpoveďou na túto otázku je jednoznačné áno. Arašidové maslo prirodzene obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov. Avšak ako každú potravinu, aj túto lahôdku je potrebné konzumovať s mierou. Odporúčaná denná dávka sú dve lyžičky, teda približne 32 g. Obsahuje totiž vysoké percento tuku, ktorého väčšinu síce tvorí takzvaný zdravý tuk, no napriek tomu to netreba preháňať. Pomer zdravého a nezdravého tuku v arašidovom masle je 80:20. Podobný pomer má, napríklad, olivový olej.

stiahnu%C5%A5.jpg

 

Arašidové maslo je vhodné na obohatenie jedálnička všetkých športovcov a ľudí, ktorým záleží na ich zdraví a kondícii. Vďaka svojim výživovým hodnotám je skvelé pri chudnutí aj naberaní svalovej hmoty. V odporúčanej dennej dávke nájdete približne 8,6 g bielkovín. Okrem toho obsahuje aj vitamín E, B3 a B6. Z minerálnych látok je bohaté na horčík, fosfor, zinok a mangán.

Táto pochúťka je dobrým zdrojom antioxidantov. Už surové arašidy prirodzene obsahujú tieto zdraviu prospešné látky, ktoré nás chránia pred pôsobením voľných radikálov. Arašidové maslo sa vyrába z ich praženej formy, u ktorej bolo zistené zvýšenie obsahu antioxidantov až o 22 %. Porovnávať sa tak môžu s jahodami alebo černicami.

 

Prečo zaradiť arašidové maslo do jedálnička

Konzumácia arašidového masla môže napomáhať prevencii kardiovaskulárnych chorôb a tiež priaznivo pôsobí na množstvo cholesterolu v krvi. Pomôcť môže dokonca aj pri chudnutí. Arašidová pasta totiž už pri malých množstvách skvele zasýti, a tak znižuje chuť do jedla.

Z pohľadu športovcov je arašidové maslo vynikajúcim zdrojom energie, ktorej obsahuje naozaj veľa. Navyše je cenovo dostupné, čo pridáva jeho atraktivite. Pomôcť môže aj pri naberaní svalovej hmoty, a to najmä ľuďom, ktorý majú s týmto procesom problém. Vďaka vysokému kalorickému obsahu s ním hravo dosiahnete potrebných 3 000 kcal denne. Je tiež dobrým zdrojom živín, ktoré telo potrebuje po náročnom tréningu doplniť. Bielkoviny, ktoré obsahuje sa ľahko vstrebávajú, vďaka čomu majú pri tvorbe svalov významnú úlohu. 

 

Ako ho konzumovať?

Arašidové maslo si môžete dopriať samotné ako chutný snack alebo ho pridať do rôznych receptov. Obľúbený je americký sendvič s arašidovým maslom a džemom. Vynikajúco spestrí aj rannú ovsenú kašu alebo porciu fit palaciniek. Pridať ho môžete do rôznych koláčov, napríklad do brownies,muffinov alebo cookies. Výborne oživí zmrzlinu smoothie. Fantázii sa pri jeho zaradení do jedálnička medze naozaj nekladú.

Pozor si však dajte na kvalitu kupovaného produktu. Siahnite len po overených 100 % arašidových maslách, ktoré neobsahujú nič iné len pražené arašidy. Pridaný palmový tuk alebo cukor by značne znehodnotili jeho výživové hodnoty.

 

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?