Arašidové maslo – chutný zázrak s obsahom bielkovín, vitamínov a minerálov
Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?
Ako to vlastne začalo?
Prvé zmienky o pokusoch vyrobiť arašidové maslo pochádzajú z Ameriky, ešte z doby keď ju obývali Inkovia a Aztékovia. Z pečených arašidov si vytvárali pasty, ktoré sa síce dosť líšili od ich súčasnej podoby, no nepochybne boli veľmi chutné.
Za súčasnú podobu arašidového masla môžete ďakovať najmä trom ľuďom. Ako prvý si dal jeho výrobu patentovať Marcellus Gilmore Edson, v roku 1884. Jeho maslo sa vyrábalo z pražených arašidov, spracovávaných vyhrievaným mlynom. Za otca arašidového masla je však považovaný skôr lekár Johna Harvey Kellogga, ktorý si svoju výrobu dal patentovať v roku 1895. Svoj výtvor z varených arašidov podával chorým pacientom, ktorý nedokázali prijímať tuhú stravu. Veril totiž, že výživa hrá v procese liečby významnú úlohu. Najväčšiu popularitu získal arašidovému maslu biznismen George A. Bayle, ktorý ho dostal do bežných domácností.
Je arašidové maslo naozaj zdraviu prospešné?
Odpoveďou na túto otázku je jednoznačné áno. Arašidové maslo prirodzene obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov. Avšak ako každú potravinu, aj túto lahôdku je potrebné konzumovať s mierou. Odporúčaná denná dávka sú dve lyžičky, teda približne 32 g. Obsahuje totiž vysoké percento tuku, ktorého väčšinu síce tvorí takzvaný zdravý tuk, no napriek tomu to netreba preháňať. Pomer zdravého a nezdravého tuku v arašidovom masle je 80:20. Podobný pomer má, napríklad, olivový olej.
Arašidové maslo je vhodné na obohatenie jedálnička všetkých športovcov a ľudí, ktorým záleží na ich zdraví a kondícii. Vďaka svojim výživovým hodnotám je skvelé pri chudnutí aj naberaní svalovej hmoty. V odporúčanej dennej dávke nájdete približne 8,6 g bielkovín. Okrem toho obsahuje aj vitamín E, B3 a B6. Z minerálnych látok je bohaté na horčík, fosfor, zinok a mangán.
Táto pochúťka je dobrým zdrojom antioxidantov. Už surové arašidy prirodzene obsahujú tieto zdraviu prospešné látky, ktoré nás chránia pred pôsobením voľných radikálov. Arašidové maslo sa vyrába z ich praženej formy, u ktorej bolo zistené zvýšenie obsahu antioxidantov až o 22 %. Porovnávať sa tak môžu s jahodami alebo černicami.
Prečo zaradiť arašidové maslo do jedálnička
Konzumácia arašidového masla môže napomáhať prevencii kardiovaskulárnych chorôb a tiež priaznivo pôsobí na množstvo cholesterolu v krvi. Pomôcť môže dokonca aj pri chudnutí. Arašidová pasta totiž už pri malých množstvách skvele zasýti, a tak znižuje chuť do jedla.
Z pohľadu športovcov je arašidové maslo vynikajúcim zdrojom energie, ktorej obsahuje naozaj veľa. Navyše je cenovo dostupné, čo pridáva jeho atraktivite. Pomôcť môže aj pri naberaní svalovej hmoty, a to najmä ľuďom, ktorý majú s týmto procesom problém. Vďaka vysokému kalorickému obsahu s ním hravo dosiahnete potrebných 3 000 kcal denne. Je tiež dobrým zdrojom živín, ktoré telo potrebuje po náročnom tréningu doplniť. Bielkoviny, ktoré obsahuje sa ľahko vstrebávajú, vďaka čomu majú pri tvorbe svalov významnú úlohu.
Ako ho konzumovať?
Arašidové maslo si môžete dopriať samotné ako chutný snack alebo ho pridať do rôznych receptov. Obľúbený je americký sendvič s arašidovým maslom a džemom. Vynikajúco spestrí aj rannú ovsenú kašu alebo porciu fit palaciniek. Pridať ho môžete do rôznych koláčov, napríklad do brownies,muffinov alebo cookies. Výborne oživí zmrzlinu a smoothie. Fantázii sa pri jeho zaradení do jedálnička medze naozaj nekladú.
Pozor si však dajte na kvalitu kupovaného produktu. Siahnite len po overených 100 % arašidových maslách, ktoré neobsahujú nič iné len pražené arašidy. Pridaný palmový tuk alebo cukor by značne znehodnotili jeho výživové hodnoty.