Nebojte sa sacharidov – zaslúžia si miesto aj na vašom tanieri
Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.
Čo sú sacharidy?
Sacharidy, kedysi známejšie pod názvami uhľohydráty alebo karbohydráty, sú chemickými látkami, ktoré dodávajú energiu nielen svalom, ale tiež mozgu a kĺbovému aparátu. Sú taktiež nevyhnutnou súčasťou pri tvorbe červených krviniek. Prijímame ich zo stravy a napriek zľudovenému označeniu „cukry“ častokrát nemajú so sladkosťami nič spoločné.
Základné rozdelenie sacharidov
Možno ste sa už stretli s pojmami „jednoduché a zložené cukry“. Nie je to náhoda. Sacharidy sa delia do ďalších kategórií práve na základe množstva cukorných, resp. sacharidových jednotiek, z ktorých sú zložené.
1. Monosacharidy – pozostávajú len z jednej cukornej jednotky a nájdete tu napr. ovocný cukor (fruktózu).
2. Disacharidy – vznikajú spojením dvoch cukorných jednotiek a patrí sem napr. klasická sacharóza, teda biely cukor.
3. Oligosacharidy – môžu byť zložené až z 10 cukorných jednotiek, napr. laktóza.
4. Polysacharidy – zložené sacharidy, ktoré môže tvoriť stovka zložených cukorných jednotiek, napr. škrob, vláknina.
Jednoduché vs. zložené cukry
Jednoduché sacharidy spoznáte ľahko – po chuti. Glukóza a fruktóza, ktoré tvoria ich základ, sú charakteristické sladkosťou a telo po ich prijatí získava okamžitý prísun energie. Ten je však skôr krátkodobý a v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj prudké výkyvy hladiny cukru v tele. Okrem sladkostí nájdete jednoduché cukry aj v ovocí a v rôznych energetických výživových doplnkoch.
Zložené cukry telu dodávajú energiu postupne a ich konzumácia vás dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu. Pokiaľ nepotrebujete bezprostredný prísun energie, je príjem zložených cukrov racionálnejšou voľbou. Zložené cukry hľadajte v zelenine, obilninách a v strukovine.
Sacharidy a tréning
Sacharidy, ako významný zdroj energie, predstavujú dôležitú súčasť nielen bežného jedálnička. Sú priam nevyhnutnosťou počas všetkých typov tréningov. Podporujú tvorbu glykogénu a stimulujú tiež uvoľňovanie inzulínu, s ktorými telo počas cvičenia neustále pracuje.
Sacharidy sa snažte prijať najneskôr 30 minút pred tréningom, pričom prvou voľbou by v takomto prípade mali byť sacharidy zložené. Ak sa venujete vytrvalostným športom, je vhodné mať pri sebe aj „prvú pomoc“, napr. v podobe iontových nápojov, ktoré sa postarajú o prísun tekutín a zároveň minerálov, o ktoré telo počas cvičenia prichádza.
Aj po tréningu vás môže prekvapiť náhly deficit sacharidov a s ním spojené vyčerpanie. Práve v takýchto momentoch prídu vhod jednoduché sacharidy, ktoré telu expresne dodajú potrebnú dávku stratenej energie. Perfektnou voľbou v takomto prípade sú glukóza, prípadne hydrolyzovaný škrob.