Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Nebojte sa sacharidov – zaslúžia si miesto aj na vašom tanieri

Nebojte sa sacharidov – zaslúžia si miesto aj na vašom tanieri

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela. 

 

Čo sú sacharidy?

Sacharidy, kedysi známejšie pod názvami uhľohydráty alebo karbohydráty, sú chemickými látkami, ktoré dodávajú energiu nielen svalom, ale tiež mozgu a kĺbovému aparátu. Sú taktiež nevyhnutnou súčasťou pri tvorbe červených krviniek. Prijímame ich zo stravy a napriek zľudovenému označeniu „cukry“ častokrát nemajú so sladkosťami nič spoločné.   

 

Základné rozdelenie sacharidov 

Možno ste sa už stretli s pojmami „jednoduché a zložené cukry“. Nie je to náhoda. Sacharidy sa delia do ďalších kategórií práve na základe množstva cukorných, resp. sacharidových jednotiek, z ktorých sú zložené. 

 

1. Monosacharidy – pozostávajú len z jednej cukornej jednotky a nájdete tu napr. ovocný cukor (fruktózu).

2. Disacharidy – vznikajú spojením dvoch cukorných jednotiek a patrí sem napr. klasická sacharóza, teda biely cukor.

3. Oligosacharidy – môžu byť zložené až z 10 cukorných jednotiek, napr. laktóza. 

4. Polysacharidy – zložené sacharidy, ktoré môže tvoriť stovka zložených cukorných jednotiek, napr. škrob, vláknina.   

  

Jednoduché vs. zložené cukry 

Jednoduché sacharidy spoznáte ľahko – po chuti. Glukóza a fruktóza, ktoré tvoria ich základ, sú charakteristické sladkosťou a telo po ich prijatí získava okamžitý prísun energie. Ten je však skôr krátkodobý a v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj prudké výkyvy hladiny cukru v tele. Okrem sladkostí nájdete jednoduché cukry aj v ovocí a v rôznych energetických výživových doplnkoch.  

Zložené cukry telu dodávajú energiu postupne a ich konzumácia vás dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu. Pokiaľ nepotrebujete bezprostredný prísun energie, je príjem zložených cukrov racionálnejšou voľbou. Zložené cukry hľadajte v zelenine, obilninách a v strukovine.   

 

 

Sacharidy a tréning

Sacharidy, ako významný zdroj energie, predstavujú dôležitú súčasť nielen bežného jedálnička. Sú priam nevyhnutnosťou počas všetkých typov tréningov. Podporujú tvorbu glykogénu a stimulujú tiež uvoľňovanie inzulínu, s ktorými telo počas cvičenia neustále pracuje. 

Sacharidy sa snažte prijať najneskôr 30 minút pred tréningom, pričom prvou voľbou by v takomto prípade mali byť sacharidy zložené. Ak sa venujete vytrvalostným športom, je vhodné mať pri sebe aj „prvú pomoc“, napr. v podobe iontových nápojov, ktoré sa postarajú o prísun tekutín a zároveň minerálov, o ktoré telo počas cvičenia prichádza.  

Aj po tréningu vás môže prekvapiť náhly deficit sacharidov a s ním spojené vyčerpanie. Práve v takýchto momentoch prídu vhod jednoduché sacharidy, ktoré telu expresne dodajú potrebnú dávku stratenej energie. Perfektnou voľbou v takomto prípade sú glukóza, prípadne hydrolyzovaný škrob.

  B58A1906.jpg

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?