Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ako znížiť cholesterol cvičením a stravou? 

Ako znížiť cholesterol cvičením a stravou? 

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my. 

 

Vysoká hladina cholesterolu — rizikový faktor srdcovocievnych ochorení

Vyšetrenie hladiny cholesterolu je súčasťou pravidelných preventívnych prehliadok. Ak aj vám doktor zistil jeho zvýšenú hladinu, napriek tomu, že nepociťujete žiadne iné ťažkosti, mali by ste začať s jeho znižovaním. 

 

Čo je to cholesterol

Cholesterol sa nachádza v tkanivách, krvi aj žlči. Telo si ho dokáže vyrobiť a prijímame ho tiež v potrave. Cholesterol však môže aj škodiť. Ak prekročí vhodné množstvo, ohrozuje cievy a srdce.  

Aké problémy môže spôsobiť?

Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Usadzuje sa totiž na stenách ciev a postupne znižuje ich priechodnosť. Jeho vysoká hladina je preto príčinou aterosklerózy, môže viesť k srdcovému infarktu a mozgovej porážke. Vyskytnúť sa môže tiež nedostatočné prekrvenie dolných končatín, rôznych orgánov, poruchy obličiek a erekcie.

LDL a HDL cholesterol

V ľudskom tele sa vyskytujú dva typy cholesterolu. 

LDL cholesterol — prenáša cholesterol z krvi do tkanív a čiastočne ho odvádza do pečene. Pri jeho zvýšenej hladine vzniká nebezpečenstvo ukladania do stien ciev.

HDL cholesterol — nazývaný tiež dobrý, odvádza prebytočný cholesterol do pečene, kde sa metabolizuje.

 

Proti vysokému cholesterolu stravou a cvičením

Pri hľadaní odpovede na otázku „ako znížiť cholesterol,“ je potrebné zamerať sa na dve oblasti. Sú to vaše stravovacie návyky a pohyb. 

 

Ako znížiť cholesterol pomocou stravy

Pri znižovaní hladiny cholesterolu je nevyhnutné obmedziť príjem nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v plnotučných mliečnych výrobkoch, mäse a priemyselne spracovaných potravinách. Mali by ste sa vyvarovať tiež konzumovaniu vyprážaných jedál, bielej múky, sladkého pečiva a zákuskov. 

Namiesto toho by ste sa mali zamerať na príjem zdravých (nenasýtených) tukov, ktoré sa vyskytujú v orechoch, semienkach, avokáde, olivovom, repkovom či ľanovom oleji a rybách. Tieto tuky sa podieľajú na zvyšovaní HDL a znižovaní LDL cholesterolu. Okrem toho by ste sa mali vyvarovať fajčeniu, stresu a konzumácii alkoholu a dbať o dostatok spánku.

 

Na znižovanie cholesterolu pomáha cvičenie

Hladinu dobrého HDL cholesterolu pomáha zvyšovať aj cvičenie. Cvičenie pomáha tiež pri jeho transporte v ľudskom tele. Pohyb podporuje aj využívanie LDL cholesterolu pečeňou. Hýbať by ste sa pritom mali minimálne 30 minút denne. Ak nie ste zvyknutí cvičiť, začnite s menej náročnými aktivitami a postupne záťaž zvyšujte. Nezabudnite na vhodné športové oblečenie, ktoré dobre odvádza pot a zároveň vám poskytne potrebnú voľnosť pohybu.

 

Vyskúšajte beh alebo posilňovanie

Ak nemáte problémy s kĺbmi, výbornou voľbou bude beh. Behať môžete vonku, pri nepriaznivom počasí vám poslúži bežecký pás vo fitnescentre. Dôležité je len, aby ste bežali dostatočne dlho — vhodnejší je pomalší beh v ľahkom tempe ako krátky šprint. Ak nemáte kondíciu, zo začiatku ho môžete kombinovať s rýchlou chôdzou. Nezabudnite na rozcvičku a záverečný strečing. 

 

Cyklistika aj plávanie

Vhodnými aktivitami sú tiež cyklistika a plávanie. Tým sa môžu venovať tiež tí, ktorých trápia problémy s kĺbmi. Vhodné sú aj pre ľudí vo vyššom veku. Na bicykli môžete navyše spoznávať krásu okolia, plávanie vám pomôže s otužovaním.

 

Posilňovaním proti zlému cholesterolu

Vysokú hladinu LDL cholesterolu pomáha znižovať posilňovanie. Aby ste dosiahli požadovaný výsledok, tréningu by ste sa mali venovať 2 – 3 krát týždenne. Začať môžete v každom veku. Na začiatok sa nezabudnite poradiť so skúsenými športovcami, investovať sa oplatí do niekoľkých hodín s inštruktorom, ktorý vám poradí, ako správne posilňovať jednotlivé svalové partie. 

 

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?