Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Každý sval potrebuje regeneráciu

Každý sval potrebuje regeneráciu

Ak tvrdo trénujete, iste poznáte nepríjemnú bolesť svalov druhý deň po cvičení. Síce sa hovorí, čo bolí, to silnie a rastie, avšak niekedy trpieť je úplne zbytočné. Nemusíte trpieť, aj keď si "dáte do tela" a prejdete tvrdým tréningom. Pre rýchlu regeneráciu svalov stačí urobiť pár jednoduchých krokov.

 

Ako urýchliť regeneráciu svalov

Regenerácia svalov nie je nijako zložitá procedúra. Dbajte na regeneráciu a užite si tréningy aj v nasledujúcich dňoch.

 

1. Hydratácia

Pitná voda je nevyhnutná pre zotavenie po tréningu, vrátane opravy svalov, nie je to však jediný spôsob, ako by ste mali rehydratovať. S potom strácate veľa elektrolytov, ktoré je nutné doplniť. Elektrolyty zahŕňajú minerály ako horčík, draslík, vápnik a sodík a nachádzajú sa vo väčšine potravín. Tieto minerály sú dôležité pre váš nervový systém a regeneráciu svalov. Ovocie a zelenina často obsahujú veľké množstvo potrebných elektrolytov. Pohár mlieka, kokosovej vody alebo ovocného smoothie po tréningu vám môže pomôcť nahradiť elektrolyty v krvi a podporiť regeneráciu. Ak máte diétu s veľmi nízkym obsahom sodíka, môžete ráno tiež pridať soľ do vody s citrónom.

 

Hydratátcia

 

2. Dajte si po tréningu desiatu

Po tréningu desiata, ktorá obsahuje ako uhľohydráty, tak bielkoviny, môže pomôcť skrátiť dobu zotavenia svalov poskytnutím živín, ktoré vaše svalové tkanivo potrebuje k začatiu regenerácie. Možnosti rýchleho a zdravého občerstvenia sú nekonečné - smoothie si môžete pripraviť vopred, alebo si dať ovocie s jogurtom. Aj to vám môže pomôcť doplniť zásoby energie po rannom tréningu. Ak preferujete rastlinnú stravu, konzumácia mandlí, tofu, cíceru a ďalších potravín s vysokým obsahom bielkovín môže vašim svalom dodať živiny, ktoré potrebujú k oprave.

 

3. BCAA

Niektorí tréneri a športovci používajú aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (BCAA). Pre tých, ktorí sa zdravo stravujú, nemusí mať používanie doplnkov znateľný dopad. Dôvodom je, že BCAA sa nachádzajú v niektorých potravinách, ako sú vajcia, tuniak, jogurt a mlieko - takže to, čo jete pred tréningom, môže mať dopad aj na obnovu svalov.

 

4. Zahrejte svaly pred tréningom

Zahriatie svalov pred tréningom môže pomôcť znížiť bolestivosť svalov a znížiť riziko zranenia. Správne zahriatie je obzvlášť dôležité pred aeróbnym cvičením a pomalými excentrickými pohybmi, ako je mŕtvy ťah, príťahy alebo rady s jednoručkami, kde sa sval predlžuje a zmršťuje súčasne.

Pred cvičením preveďte dôkladný strečing, aby ste aktivovali svaly, ktoré sa chystáte použiť - tieto cvičenia svaly jemne predĺžia a aktivujú, čo pomôže predchádzať preťaženiu, napätiu alebo zraneniu počas tréningu.

 

Zahriatie pred tréningom

 

5. Po tréningu nechajte svaly vychladnúť

Ochladenie po tréningu spôsobí postupné upokojenie srdcovej frekvencie a krvného tlaku. Venovanie 5-10 minút pomalému behaniu alebo chôdzi na bežeckom páse môže vášmu telu pomôcť vychladnúť, najmä ak ste práve dokončili náročný tréning alebo HIIT.

Akonáhle sa vaša srdcová frekvencia spomalí, môže strečing zlepšiť rozsah pohybu. Krátke preťahovanie pred spaním vám tiež môže pomôcť lepšie spať.

 

6. Majte nohy hore

Je typické tráviť väčšinu času s nohami na zemi, či už sedíte, stojíte, chodíte alebo beháte. Keď zdvihnete nohy, ideálne na alebo nad úroveň srdca, pomôže to zabrániť hromadeniu krvi vo vašich dolných končatinách a zlepší prietok krvi do zvyšku tela a znížiť opuchy vo svaloch.

 

7. Dajte si studenú sprchu

Keď cvičíte, môžete si poškodiť sval, čo sa prejaví ako opuch, zápal a bolesť. Tento proces je normálny, pretože svaly sa prispôsobujú pracovnej záťaži a silnejú. Ak vás jeden alebo dva dni po cvičení stále bolia, chladná kúpeľ môže pomôcť znížiť zápal a podporiť obnovu svalov. Niektorí športovci sa tiež domnievajú, že kryoterapia, ktorá zahŕňa vystavenie tela chladným alebo takmer mrazivým teplotám, môže pomôcť zmierniť bolesť svalov.

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?