Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Máte doma švihadlo? Takto vám pomôže schudnúť

Máte doma švihadlo? Takto vám pomôže schudnúť

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

 

Aké výhody má skákanie cez švihadlo

Skákanie cez švihadlo so sebou prináša viacero benefitov. Veľkou výhodou je nenáročnosť na priestor a vybavenie. Postačí vám samotné švihadlo a stopky, pokojne môžete využiť tie na mobile. Ak cvičíte doma alebo na nejakom tvrdšom povrchu, oceníte nešmykľavú podložku, ktorá bude tlmiť nárazy. 

Zaskákať si môžete takmer kdekoľvek, kde budete mať dostatok miesta na švih. Pokojne môžete cvičiť vonku v parku alebo doma v obývačke. Skákanie cez švihadlo pozitívne vplýva aj na kardiovaskulárny systém. Takéto cvičenie s vysokou intenzitou posilňuje srdce a znižuje riziko infarktu.

Cvičenie so švihadlom je forma kardia, ktorá spestrí váš tréningový program. Zapája svaly celého tela, posiluje lýtka, stehná, zadok, brucho aj ruky. Navyše spálite veľké množstvo kalórií, čo výrazne napomáha chudnutiu. Iste oceníte tiež zlepšovanie vašej výdrže a lepšiu kondičku. 

 

Ako správne skákať cez švihadlo 

Kým začnete, uistite sa, že máte švihadlo vyhovujúcej dĺžky. Pokiaľ so skákaním ešte len začínate, zvoľte radšej dlhšie. Budete mať viac času pripraviť sa na jednotlivé skoky a skoordinovať svoje pohyby. Aby ste zistili, či vám jeho dĺžka bude vyhovovať, postavte sa naň a vytiahnite jednotlivé konce do výšky vašich ramien. Chodidlá majte spojené. Samotné lanko by malo siahať po vašu podpažnú jamku.

 

Na čo si dať pozor

Pri skákaní sa sústreďte na správne pohyby. Iba pri dodržaní techniky bude cvičenie so švihadlom maximálne účinné. Stojte rovno, nemali by ste sa predkláňať ani nezakláňať. Pohyb sústreďujte do členkov a zápästí. 

Veľmi častou chybou je pohyb celých rúk počas švihu. Nadlaktie je však potrebné držať pri tele. Sústreďte sa na pravidelné dýchanie a snažte sa skákať v rovnakom rytme. Dopadajte na prednú časť chodidla, teda na špičku.

 

Cviky so švihadlom

Účinný tréning so švihadlom, pri ktorom spálite veľa kalórií, vôbec nemusí byť dlhý. Dôležité je striedanie jednotlivých intervalov oddychu a vysoko intenzívneho pohybu. Takáto forma cvičenia sa nazýva HIIT tréning, teda vysoko intenzívny intervalový tréning. V závislosti od vašej kondície a dĺžky páuz, ktoré potrebujete, môže trvať 15 až 30 minút. Striedať by ste mali viaceré spôsoby skákania, prekladať ich môžete rôznymi cvikmi s vlastnou váhou. Zostavíte si tak váš vlastný plán tréningu celého tela.

 

Základný odraz

Švihadlo preskakujte ľahkým odrazom chodidiel od zeme. Nevyskakujte vysoko, stačí len niekoľko centimetrov, aby lanko prešlo popod vaše nohy. Snažte sa švihať iba zápästiami a nepohybovať rukami. Lakte držte pokrčené pri tele.

 

Skákanie na jednej nohe

Podstata je úplne rovnaká ako pri základnom odraze. Rozdiel je len v tom, že tentokrát zľahka poskakujete iba na jednej nohe. Počas cvičenia nezabudnite nohy vystriedať. Takisto sa sústreďte na pravidelné dýchanie a švihanie cez zápästia, bez pohybu rúk.

 

Skákanie s vysokými kolenami

Pri tomto cviku vyskočte na jednej nohe a pritiahnite ju k bruchu – pokrčte koleno pred sebou v 90° uhle. Dopadnite na druhú nohu. Pri každom skoku nohy vystriedajte. Výsledný pohyb sa podobá na beh s vysoko dvíhanými kolenami. 

 

Striedavé skákanie – nožnice

Začnite východiskovou polohou, pri ktorej nebudete mať chodidlá pri sebe, ale jednou nohou spravíte krok vpred. Počas výskoku nohy vymeňte. Po dopade by ste mali stáť tak, že noha, ktorá bola predtým vzadu, bude vpredu a naopak. Nohy vymieňajte pri každom skoku. 

  

Podobné články

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.

24.08.2023

Radosť z pohybu si môže užiť každý. Dôležitá je len vaša vôľa a dodržanie niekoľkých základných odporúčaní. Ako začať s behaním, vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

23.08.2023

Leží vám v pivnici nevyužitý bicykel a rozmýšľate čo s ním? Alebo si hľadáte šport, ktorý by vám zabezpečil dostatok pohybu? Nech už je to akokoľvek, začať s cyklistikou je v každom prípade dobrou voľbou. Prináša so sebou viacero benefitov pre vaše zdravie, peňaženku aj planétu.