Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Cviky s posilňovacou gumou na celé telo

Cviky s posilňovacou gumou na celé telo

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

 

Čo vlastne posilňovacie gumy sú?

Posilňovacie gumy sa používajú na spestrenie a sťaženie silových tréningov a tréningov s vlastnou váhou. S veľkou obľubou ich používajú začiatočníci aj pokročilí na posilňovanie rôznych svalových partií. Zatiaľ čo sa bežné cviky zameriavajú na väčšie svalové skupiny, posilňovacie gumy potrápia aj menšie statické svaly.

Táto lacná pomôcka na cvičenie potrápi vaše svaly aj pri úplne bežných cvikoch. Je dostupná v rôznych veľkostiach a odporoch, je skladná a na cvičenie s ňou nebudete potrebovať žiadne ďalšie vybavenie. Posilňovacie gumy sa dajú jednoducho hodiť do tašky, aj keď sa chystáte na dovolenku, kde si chcete dopriať ľahký a účinný tréning. 

 

5 cvikov na celé telo

Posilňovacia guma vám umožní vykonávať množstvo cvikov, zameraných na rôzne partie tela. V nasledujúcich odsekoch vám spomenieme päť z nich, ktoré sa rozhodne oplatí do vášho tréningu zaradiť.

Pred cvičením sa nezabudnite dôkladne rozohriať. Cviky vykonávajte kontrolovane a v plnom rozsahu pohybu, aby ste predišli zraneniam a zabezpečili ich účinnosť. Po tréningu nevynechajte záverečný strečing a ochladzovanie.

Mušľa – posilnenie svalov na zadku

Posilňovaciu gumu umiestnite nad kolená. Ľahnite si na bok a hlavu si podoprite spodnou pokrčenou rukou. Druhú položte na podložku dlaňou smerom nadol. Nohy pokrčte do približne 90° uhla, členky sa majú počas celého cvičenia dotýkať. Následne spolu s výdychom a zapojením svalov na zadku roznožte, teda zdvihnite hornú nohu. V krajnej polohe zotrvajte jednu až dve sekundy a spolu s nádychom sa vráťte do pôvodnej polohy. Celý cvik zopakujte niekoľkokrát na každú stranu.


Kroky do strany – skvelý cvik na nohy

Pri tomto cviku umiestnite posilňovaciu gumu tesne nad členky. Postavte sa a dajte si ruky vbok. Snažte sa nepredkláňať a zachovať prirodzené zakrivenie chrbta. Nohy mierne pokrčte a rozkročte ich na šírku ramien. Následne urobte krok pravou nohou do pravej strany. Brucho majte spevnené. Priložte ľavú nohu a hneď nato spravte krok doľava. Nakoniec priložte pravú nohu. Celý cvik opakujte niekoľkokrát za sebou. Obmenou môže byť spravenie najprv niekoľkých krokov na jednu a potom na druhú stranu.

Medzi časté chyby pri tomto cviku patrí prehýnanie sa v chrbte, hlavne v oblasti bedier. Nežiaduce je tiež prílišné predkláňanie a vytáčanie kolien dovnútra.

  

Bicyklové skracovačky – posilnenie brucha

Východisková poloha tohto cviku je sed na zemi s mierne pokrčenými nohami a posilňovacou gumou umiestnenou na strede chodidiel. Telo ohnite smerom dozadu približne do 45° uhla a končekmi prstov na rukách sa dotknite hlavy za ušami. Päty odlepte od zeme. Potom sa za pomoci brušného svalstva ohnite v bokoch tak, aby ste sa ľavým lakťom dotkli pravého kolena. Pravú nohu pritom pokrčte a pritiahnite k sebe, zatiaľ čo ľavú nohu vystriete. Následne sa pravým lakťom dotknite ľavého kolena, zatiaľ čo vystriete pravú nohu. Cvik niekoľkokrát zopakujte.

   

Výpady – spevnenie spodnej časti tela

Výpady sú klasickým cvikom na spevnenie spodnej polovice tela a posilňovacia guma tento cvik ešte zintenzívni. Na začiatku umiestnite posilňovaciu gumu mierne nad kolená a postavte sa do podrepu. Následne spravte pravou nohou výpad vpred tak, aby sa ľavé koleno takmer dotklo podlahy. V krajnej pozícii by malo byť pravé stehno rovnobežné s podlahou. Potom sa kontrolovane vráťte do začiatočnej polohy. Cvik zopakujte niekoľkokrát na jednu, a potom na druhú nohu.

 

Bicepsové zdvihy

Toto cvičenie je zamerané najmä na posilnenie bicepsu, pričom na začiatok odporúčame gumu s väčším obvodom a menším odporom. 

Kľaknite si, pravú nohu prednožte a pokrčte ju do 90° uhla. Posilňovaciu gumu umiestnite na jednom konci pod chodidlo a druhé chyťte do pravej ruky. Lakťom sa oprite o pravé stehno. Chrbát neprehýbajte, hlavu držte prirodzene a ramená ťahajte dole a dozadu. Následne spolu s výdychom zodvihnite pravú ruku smerom k pravému ramenu. Potom spolu s výdychom spustite ruku naspäť. Cvik viackrát zopakujte a následne vymeňte ruky.

Pri tomto cviku si dajte pozor na prehýbanie sa v chrbte — snažte sa ho držať rovný v prirodzenej polohe. Pohyb rukou vykonávajte čo najviac kontrolovane a v plnom rozsahu. 

Podobné články

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.

24.08.2023

Radosť z pohybu si môže užiť každý. Dôležitá je len vaša vôľa a dodržanie niekoľkých základných odporúčaní. Ako začať s behaním, vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

23.08.2023

Leží vám v pivnici nevyužitý bicykel a rozmýšľate čo s ním? Alebo si hľadáte šport, ktorý by vám zabezpečil dostatok pohybu? Nech už je to akokoľvek, začať s cyklistikou je v každom prípade dobrou voľbou. Prináša so sebou viacero benefitov pre vaše zdravie, peňaženku aj planétu.