Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Krčná chrbtica stuhnutá? Tieto cviky vám pomôžu

Krčná chrbtica stuhnutá? Tieto cviky vám pomôžu

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť. 

Prevencia a príčiny bolesti v časti krčnej chrbtice 

Dôvodov, ktoré vedú k bolestiam krčnej chrbtice je viacero. Najčastejšie bolesť spôsobuje nesprávne držanie tela a dlhé sedenie alebo státie v práci. Rovnako zlé je hrbenie sa nad telefónom, notebookom, zošitom alebo knihou. 

Stuhnutá krčná chrbtica môže byť takisto dôsledkom dlhšieho pobytu v prievane a prechladnutia. Reakciou na chlad sa totiž cievy sťahujú, čo má za následok menšie prekrvenie svalstva a jeho tuhnutie. Príčinou bolesti však môže byť aj iný, závažnejší zdravotný problém. V prípade, ak vás bolesti trápia často a pravidelne, rozhodne vyhľadajte odbornú pomoc.

 

Cviky na uvoľnenie krčnej chrbtice

Jednotlivé cviky na uvoľnenie krčnej chrbtice sú veľmi jednoduché a môžete si ich precvičovať kedykoľvek. Dokonca aj v práci na stoličke. Nie sú časovo ani fyzicky náročné a uľaviť si tak môžete hneď, ako sa problém objaví.

 

Základné pravidlá 

Najlepšie výsledky dosiahnete, ak budete cvičenia opakovať každý deň. Na začiatok postačí, ak ich zaradíte do svojho režimu aspoň 2 až 3 krát týždenne. Stuhnutá krčná chrbtica sa tak stane minulosťou. Počas naťahovania sa nikam neponáhľajte. Sústreďte sa na pomalé a plynulé pohyby. S každým opakovaním sa snažte postupne zväčšovať rozsah pohybu. V krajných polohách sa pokúste vydržať 15 až 30 sekúnd, maximálne však 60 sekúnd. To neplatí pre dynamické cvičenia.

 

Predklon hlavy s rukami na zátylku

Posaďte sa do tureckého sedu a ruky si dajte za hlavu. S výdychom hlavu predkloňte smerom k hrudníku. Lakte smerujú dopredu a chrbát sa zľahka zaguľatí v jeho hornej časti. V tejto polohe vydržte 15 až 30 sekúnd. Mali by ste cítiť, ako sa vám postupne uvoľňuje svalstvo, čo sa prejaví na prirodzenom približovaní hlavy k hrudníku. Následne sa vráťte do úvodnej polohy a cvik zopakujte 2 - 3 krát.

 

Polkruhy hlavou dopredu a dozadu

Tak, ako pri prvom cviku, posaďte sa do tureckého sedu alebo inej pohodlnej polohy. Chrbát majte vystretý, ramená dolu a vzadu. Nadýchnite sa a spolu s výdychom pomaly opíšte polkruh smerom dopredu, od jedného ramena po druhé. Takým istým spôsobom opíšte polkruh do druhej strany, aby ste sa vrátili do východiskovej polohy. Cvik opakujte, kým nespravíte 5 polkruhov na každú stranu. Rovnako postupujte pri polkruhoch smerom dozadu.

 

Úklon hlavou do boku

Ideálne je posadiť sa na kraj stoličky. Seďte vystretí, pravú ruku priložte na ľavé ucho. Nadýchnite sa a s následným výdychom nakloňte hlavu k pravému ramenu. V krajnej polohe vydržte 15 až 30 sekúnd, voľne dýchajte. Tak isto postupujte aj pri úklone v opačnom smere. Cvik zopakujte aspoň 2 krát na každú stranu.

  

 

Bočný predklon hlavy

Východisková poloha je rovnaká ako pri predošlom cviku. Jediný rozdiel je v tom, že tentokrát budete pravú ruku prikladať na zátylok. Následne spolu s výdychom predkloňte hlavu smerom k pravému podpazušiu. V tejto polohe sa pokúste zotrvať 20 až 30 sekúnd. Mali by ste cítiť postupne sa uvoľňujúce napätie vedúce od krku smerom k ramenu. Cvik zopakujte ešte 2 krát a potom to isté vykonajte aj na druhú stranu.

Podobné články

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

24.08.2023

Radosť z pohybu si môže užiť každý. Dôležitá je len vaša vôľa a dodržanie niekoľkých základných odporúčaní. Ako začať s behaním, vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

23.08.2023

Leží vám v pivnici nevyužitý bicykel a rozmýšľate čo s ním? Alebo si hľadáte šport, ktorý by vám zabezpečil dostatok pohybu? Nech už je to akokoľvek, začať s cyklistikou je v každom prípade dobrou voľbou. Prináša so sebou viacero benefitov pre vaše zdravie, peňaženku aj planétu.