Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Váhate, či začať s cyklistikou? Toto vás presvedčí

Váhate, či začať s cyklistikou? Toto vás presvedčí

Leží vám v pivnici nevyužitý bicykel a rozmýšľate čo s ním? Alebo si hľadáte šport, ktorý by vám zabezpečil dostatok pohybu? Nech už je to akokoľvek, začať s cyklistikou je v každom prípade dobrou voľbou. Pohľad zo sedla bicykla na okolitú prírodu je očarujúci. Navyše so sebou prináša viacero benefitov pre vaše zdravie, peňaženku aj planétu.

Prispôsobiteľná záťaž

Jazdu na bicykli zvládne naozaj každý – od malého dieťaťa až po seniora. Náročnosť si totiž viete maximálne prispôsobiť. Stačí zvoliť iné tempo či trasu, na ktorej je nižšie prevýšenie a zistíte, že to nie je vôbec náročné. Dokonca si môžete dopomôcť elektrobicyklom, ktoré sa tešia čoraz väčšej obľube. Aj bez kondičky tak zvládnete vyššie kopce či dlhšie trasy. Podporu motora si môžete jednoducho regulovať a sami si tak navoliť, či pôjde o oddychovú alebo kondičnú jazdu.

 

Benefity pre zdravie

Ak sa rozhodnete začať s cyklistikou, prinesie vám to veľa benefitov pre vaše zdravie. Pravidelné bicyklovanie posilňuje imunitu a priaznivo pôsobí na trávenie. Takisto zlepšuje kardiovaskulárny systém a znižuje hladinu cholesterolu. Navyše pomáha bojovať proti obezite a nadváhe, s ktorými sa spája množstvo ďalších zdravotných problémov.

Cyklistika pozitívne pôsobí aj na psychiku, bojuje proti depresii a stresu. Vyplavované endorfíny zlepšujú náladu a jazda na bicykli vám pomôže sa odreagovať. Počas šliapania do prudkého kopca zabudnete na všetky problémy a odmenou vám nebude len pekný výhľad, ale aj vyčistená hlava.

Okrem toho si takto nájdete spôsob, ako dopriať svojmu telu odporúčané množstvo pohybu. Úplným minimom, ktoré by mal každý na týždennej báze spĺňať, je 150 minút strednej záťaže alebo 75 minút vysokej záťaže. Stačí niekoľko ciest do práce s dlhším výletom počas víkendu a máte to splnené.

 

 

Ekologický dopravný prostriedok

To, že bicykel je ekologický spôsob, ako sa prepravovať z miesta na miesto, je hádam každému jasné. Začať s cyklistikou vám odporúčame na rôzne kratšie trasy, pokojne aj na cestu do práce. Nemusíte sa ihneď kompletne vzdávať auta alebo hromadnej dopravy. Ak sa aspoň občas rozhodnete ísť do práce na bicykli, poďakuje sa vám nielen naša planéta, ale aj vaša peňaženka. 

Motivovať sa môžete rôzne. Peniaze ušetrené na benzíne si, napríklad, odkladajte a našetrite si tak na niečo, po čom už dlhšie túžite. Ak máte súťaživého ducha, spojte sa s kolegami, priateľmi alebo rodinnými známymi a pretekajte sa v tom, kto najazdí viac. Odmenou pre víťaza môže byť okrem dobrého pocitu čokoľvek.

 

Spoznáte okolie

Bicykel ponúka možnosť rýchlejšej prepravy na väčšie vzdialenosti. Vďaka tomu môžete počas svojich potuliek v prírode spoznať širšie okolie. Možno narazíte na pekné zákutia vhodné na piknik alebo vás očarí výhľad z neďalekého kopca, o ktorom ste ani nevedeli. Pri bicyklovaní po meste môžete naraziť na výbornú reštauráciu, ktorú by ste si inak nevšimli. Alebo konečne nájdete tú najlepšiu zmrzlinu. Nehovoriac o tom, ako sa vám na takýchto výletoch zlepší orientačný zmysel.

 

 

Začať s cyklistikou sa oplatí aj pre lepšiu kondíciu a krajšiu postavu

Pravidelné bicyklovanie výrazne zlepší vašu fyzickú kondíciu. Na začiatku vám možno bude robiť problém aj menší kopec, no po niekoľkých týždňoch cezeň prefrčíte, ako keby tam ani nebol. Ruka v ruke so zlepšujúcou sa výdržou príde posilnenie svalstva. Cyklistika je výborná na stehná, lýtka aj zadok. Po čase tak získate nielen lepšiu kondičku, ale aj pekne vyformovanú postavu. 

Aj menej náročná jazda na bicykli vám pomôže spáliť značné množstvo kalórií. Preto je bicyklovanie skvelou voľbou, ak plánujete trochu schudnúť. Chudnite však s rozumom, vyvarujte sa prehnanej fyzickej aktivite a nedostatku živín v strave.

Podobné články

07.05.2024

Zvýši kondíciu a pomôže aj spáliť tuk — vysokointenzívny tréning (HIIT) naštartuje váš metabolizmus už za 30 minút. Spaľovanie tuku pritom pokračuje aj po tréningu a je vhodný pre mužov i ženy. Čo tento typ tréningu zahŕňa a aké výhody vám prinesie?

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.