Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ako správne robiť drepy

Ako správne robiť drepy

Drepy patria k cvikom, ktoré sme ako malé deti robili už v škôlke aj na hodinách telesnej výchovy. Ak z nich však chcete vyťažiť maximum, mali by ste ich robiť správne. Ako na to, a prečo sú drepy prínosom pre každého, kto to s cvičením myslí vážne?

 

Prečo drepy? 

Drepy pomáhajú budovať viacero svalových partií a pomôžu vám vytvarovať pekné krivky. Prispievajú tiež k zlepšeniu celkovej kondície a pomôžu vám spáliť väčšie množstvo tuku. Pomocou drepov získate viac sily, zvýšite svoju zdatnosť a vytrvalosť. Posilnia tiež vaše kĺby a kosti a zlepšia flexibilitu. 

 

Správna technika je základom úspechu

Ak chcete z drepov získať maximum, pred ich zaradením do vášho tréningového plánu by ste si mali osvojiť správnu techniku. Vďaka tomu budú pre vás naozaj prínosom. Nesprávne cvičenie môže, naopak, viesť k zbytočným zraneniam. Po osvojení techniky budete mať možnosť vyskúšať aj viacero variácií drepov. 

Najčastejšie chyby

Pri robení drepov sa mnohí dopúšťajú rôznych chýb, ktorých by ste sa mali vyvarovať. Najčastejšou chybou je dvíhanie piet, ktoré by sa mali dotýkať zeme. Častými nedostatkami sú nekoordinované dýchanie, predkláňanie a malá vzdialenosť chodidiel.

Technika robenia drepov

Ako správne robiť drepy? Pred tým, ako sa pustíte do cvičenia, si doprajte rozcvičku, ktorou svoje svaly pripravíte na pohyb. Potom sa sústreďte na nasledovné:

- Postavte sa tak, aby sa vaše chodidlá nachádzali na zemi v šírke ramien. 
- Päty by mali byť na podložke. Nemali by sa dvíhať ani počas drepu. Ak sa vám budú počas cvičenia dvíhať, doprajte svojim lýtkovým svalom strečing, aby sa uvoľnili.
- Podsaďte panvu, čím predídete prehnutiu v krížovej oblasti. Počas drepu smerujte panvu nadol a dozadu. 
- Počas drepu majú byť stehná v nižšej ako vodorovnej polohe.
- Kolená by nemali presiahnuť špičky, aby ste nepreťažili šľachy a kolenné kĺby. 
- Chrbát držte vystretý, nezohýbajte sa a zapojte aj brušné svaly. 
- Pri drepe by ste mali dosiahnuť minimálne na úroveň kolien. 

Rovnako dôležité je tiež dýchanie. Nadýchnite sa počas poklesu, v spodnej pozícii dych zadržte, vydýchnite až v stoji. 

 B58A2839.jpg

 

Drepy s výskokom aj s činkou

Drepy môžete cvičiť v rôznych variáciách. Robte tak však až po osvojení si správnej techniky. Najčastejšie využívanými sú drepy s výskokom a s činkou. 

Drepy s výskokom

Drep s výskokom začnite so špičkami mierne vytočenými od seba. Pri poklese by ste mali dosiahnuť pozíciu, pri ktorej sa budú boky nachádzať pod úrovňou kolien. Ruky pokrčte, pri výskoku ich upažíte. 

Drepy s činkou

Drepy s činkou vám pomôžu budovať silu celého tela, prispievajú tiež k lepšej koordinácii. Základný postoj je s chodidlami v šírke ramien a mierne vytočenými špičkami. Činku držte nadhmatom nad hlavou, ruky by mali byť roztiahnuté. Nadýchnite sa a pomaly klesajte do drepu. Činku stále držte kolmo k zemi nad hlavou. Potom sa vráťte do východiskovej polohy. 

Podobné články

07.05.2024

Zvýši kondíciu a pomôže aj spáliť tuk — vysokointenzívny tréning (HIIT) naštartuje váš metabolizmus už za 30 minút. Spaľovanie tuku pritom pokračuje aj po tréningu a je vhodný pre mužov i ženy. Čo tento typ tréningu zahŕňa a aké výhody vám prinesie?

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.