Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Vyskúšali ste už silový tréning? 

Vyskúšali ste už silový tréning? 

Silový tréning je niečo, na čo zvykne zabúdať aj tá časť populácie, ktorej pravidelná športová aktivita nie je cudzia. Práve tento typ tréningu je pritom nenahraditeľný nielen pri raste svalovej hmoty, ale aj pri predchádzaní rôznym zdravotným problémom. 

 

Tajomstvo silového tréningu 

Ako už názov napovedá, silový tréning je zameraný na budovanie sily. Na rozdiel od typických „objemoviek“ sa nesústreďuje výlučne na naberanie svalov. Cieľom silového tréningu je posilnenie tela ako takého, to znamená jeho spevnenie a maximalizáciu sily a výdrže. Tento tréning sa zameriava na celé telo. Jeho pozitívne dopady neobchádzajú ani zdravie chrbtice, či kostí a prospieva tiež produktívnejšiemu fungovaniu metabolizmu.

  

Ako na silový tréning?   

Je dôležité uvedomiť si, že pri silovom tréningu dochádza k tzv. anaeróbnej činnosti. Pri tomto type fyzickej záťaže dochádza k výraznému spaľovaniu cukrov a zvyšovaniu výbušnosti a sily. Nevyhnutnou súčasťou anaeróbneho cvičenia je však tiež rýchly úbytok kyslíka. Preto je veľmi dôležité zvoliť si správnu intenzitu a nevynechávať prestávky, počas ktorých telo tento kyslíkový dlh naberie naspäť.  

V princípe ide o jednoduchý vzorec: silový tréning = krátka doba x vysoký výkon. 

Pracuje sa s cca 8 cvičebnými sériami, medzi ktorými je dôležité dodržiavať 2 - 3 minútové prestávky. Jedna takáto séria sa zvykne skladať z 5 rozličných cvikov. Ich počet sa, samozrejme, líši podľa toho, či ste začiatočníkom (ideálne 3 druhy cvikov) alebo pokročilým cvičiacim. 

K najčastejšie využívaným cvikom silového tréningu patria drepy, bench press a mŕtvy ťah. 

  

 

Aké pozitíva má silový tréning pre vaše telo 

1. Formovanie postavy

Kým aeróbne cvičenia sa sústreďujú predovšetkým na redukciu tuku, tie anaeróbne pri správnom prevedení výrazne dopomôžu k vytvarovaniu postavy. Rast svalovej hmoty je jedným z hlavných „vedľajších účinkov“ silového tréningu. Vhodný je aj pre ženy, ktoré chcú postavu spevniť a zároveň sa vyhnúť kulturisticky pôsobiacim svalom – tých sa pri takomto tréningu obávať vôbec nemusíte. 

2. Zvýšenie sily 

Pravidelným a intenzívnym svalovým tréningom si postupne vybudujete silu a to vo všetkých častiach vášho tela. Vaše ruky budú schopné uniesť ťažší náklad, nohy ustoja aj niekoľkodňový pochod, výrazne sa zlepší držanie tela a celková koordinácia pohybov. 

3. Kvalitnejšie kosti a silné srdce

Prísun sily a vitality nepocíti len vaše svalstvo. Silový tréning má blahodarné účinky na kondíciu vašich kostí – pri pravidelnom silovom cvičení dochádza k nárastu ich hustoty, vďaka čomu sa výrazne eliminuje riziko osteoporózy, či artritídy. Silový tréning pozitívne vplýva aj na kardiovaskulárny systém a lepšiu psychickú odolnosť. 

 

Športová výživa pri silovom tréningu 

Správne zvolená strava, doplnená o potrebné vitamínové suplementy, vo výraznej miere podporí vaše telo pri zdolávaní výziev, ktoré na vás pri silovom tréningu čakajú. Základom sú bielkoviny. Tie sú pre rast svalovej hmoty nevyhnutným prvkom a získať ich môžete ako z prirodzenej stravy, tak aj z výživových doplnkov. Veľkým pomocníkom vám budú proteínové nápoje, ktoré sú vhodné bezprostredne po tréningu. Dbajte aj na dostatočný prísun sacharidov, ktoré si ľahko doplníte vo forme akéhokoľvek sušeného ovocia. 

Aj pri športovej výžive, nech už je akokoľvek kvalitná, platí – všetko s mierou. Týka sa to najmä bielkovín, ktorých nadmerná konzumácia predstavuje veľkú záťaž pre obličky a tráviaci systém.  Pri určovaní dennej dávky výživových doplnkov berte do úvahy vašu hmotnosť a svoju rolu zohráva tiež pohlavie a vek. Pre dospelého muža to znamená maximálne 2 g bielkovín na 1 kg váhy. Pri ženách a začínajúcich športovcoch sa toto množstvo ešte znižuje, a to na cca 1,6 g na 1 kg váhy.   

 

Podobné články

07.05.2024

Zvýši kondíciu a pomôže aj spáliť tuk — vysokointenzívny tréning (HIIT) naštartuje váš metabolizmus už za 30 minút. Spaľovanie tuku pritom pokračuje aj po tréningu a je vhodný pre mužov i ženy. Čo tento typ tréningu zahŕňa a aké výhody vám prinesie?

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.