Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
ŠPORTOM NAMÁHANÉ KĹBY? UĽAVTE IM SPRÁVNOU BANDÁŽOU

ŠPORTOM NAMÁHANÉ KĹBY? UĽAVTE IM SPRÁVNOU BANDÁŽOU

To, že primeraný pohyb je pre náš organizmus prospešný, je nespochybniteľný fakt. Existujú ale určité partie tela, ktorým sa zvýšená fyzická námaha nemusí veľmi páčiť. Reč je o kĺboch a šľachách. Bandáže sú skvelou prvou pomocou v prípade ich preťaženia, no pomôžu aj v rámci prevencie a ochrany.

 

Keď pohybová sústava protestuje

Kĺby sú dôležitou súčasťou našej pohybovej sústavy. Spájajú pevné kosti v tele a umožňujú nám hladké pohyby do rôznych smerov. Denne na nich pripadá množstvo rôznych úkonov – pri športe je ich výkon zavŕšený dodatočnou záťažou počas tréningov. Pohyb ako taký je síce pre správne fungovanie kĺbov dôležitý, avšak niektoré činnosti im môžu z dlhodobého hľadiska spôsobovať rôzne problémy. V takých prípadoch prichádzajú na rad bandáže. Ak ste ich doteraz nepoužívali, možno je najvyšší čas zoznámiť sa.

 

 

Pre koho je bandáž určená?

Bandáže nemusia nečinne ležať na dne tašky až do momentu, kedy sa o slovo ohlási bolesť. Ak trpíte vrodenými predispozíciami na kĺbové ochorenia alebo nadváhou, okrem vhodných cvikov a športov sa hneď od začiatku vyzbrojte aj bandážami. Tie spevnia kĺbovú oblasť a eliminujú tak riziko prípadného úrazu.

 

Ani tí, ktorí sa hrdia dokonalou kondíciou, nie sú neohrození. Neprimeraná záťaž vznikajúca napríklad pri posilňovaní, ale aj akýkoľvek pohyb pri ktorom dochádza k prudkým dopadom a otrasom, môže s kĺbmi a šľachami nepekne zatočiť. Ak sa ozve bolesť alebo pnutie, je nevyhnutné siahnuť práve po bandáži.

Na akom princípe bandáž funguje?

Bandáž je pevná elastická tkanina, ktorá danú kĺbovú oblasť bezpečne zafixuje. Citlivým miestam tak poskytne väčšiu stabilitu a tie sa stanú menej náchylnými na prípadné zranenia. Kĺb, v ktorom už došlo k poškodeniu, sa zvykne aj pri bežných pohyboch bolestivo ozývať. Bandáž tieto chúlostivé časti spevní a nepríjemné pocity sa stávajú znesiteľnejšími. Vďaka pevnému tlaku, ktorý bandáž vyvíja, sa eliminuje aj množstvo nahromadených tekutín v tkanive, čím sa nielenže znižuje bolesť, ale výrazne sa skracuje aj doba rekonvalescencie.

 

Vyberáme správnu veľkosť

Pri výbere vhodnej bandáže sa v prvom rade zamerajte na správnu veľkosť. Ak bude bandáž príliš voľná, neposkytne vám potrebné spevnenie, a teda ani očakávaný efekt. Naopak, príliš malá bandáž danú časť tela môže v lepšom prípade obmedziť v pohybe. V horšom viesť až k odkrveniu, ktorým svojmu telu rozhodne nepomôžete. Bandáž by mala po natiahnutí zostať pevne na svojom mieste. Majte na pamäti, že správne zvolená veľkosť v žiadnom prípade nebude spôsobovať nepohodlie a bolestivé pocity.

 

Ako sa vyznať v jednotlivých druhoch bandáží

Na každú časť tela sa používa špecifický druh bandáže. Najčastejšie narazíte na bandáže určené na lakte, sťahovačky, ďalej na kolená a členky. Vybrať si môžete aj spomedzi viacerých typov v rámci upínania na telo. Použiť môžete aj bežné elastické obväzy, ktoré obmotáte okolo končatiny. U športovcov sa veľkej obľube tešia bandáže, ktoré sa po nasadení pripevnia suchým zipsom. Tento typ je oveľa jednoduchší na používanie. Ponúka rýchle nasadenie, ľahko si ho kedykoľvek počas cvičenia presne prispôsobíte na želanú pevnosť upnutia.

Podobné články

07.05.2024

Zvýši kondíciu a pomôže aj spáliť tuk — vysokointenzívny tréning (HIIT) naštartuje váš metabolizmus už za 30 minút. Spaľovanie tuku pritom pokračuje aj po tréningu a je vhodný pre mužov i ženy. Čo tento typ tréningu zahŕňa a aké výhody vám prinesie?

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.