Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Akých chýb sa vyvarovať pri tréningu vo fitku?

Akých chýb sa vyvarovať pri tréningu vo fitku?

Ak ste sa rozhodli začať s posilňovaním, urobili ste dobré rozhodnutie. Pravidelný pohyb prospieva zdraviu, pomôže vám vyformovať postavu, prinesie lepšiu náladu a priaznivo vplýva dokonca aj na pracovný výkon. Nie každý začiatočník však vie, ako správne cvičiť. Napriek vynaloženej námahe vám môže pobyt vo fitku nakoniec priniesť len frustráciu a sklamanie. Poradíme vám preto, akým chybám by ste sa mali vyhnúť.

 

Zvoľte vhodnú váhu

Jednou z častých chýb je zdvíhanie priveľmi ťažkej alebo ľahkej váhy. I keď sa zdá, že dvíhanie ťažkej váhy prinesie rýchlejší výsledok, nie je to tak. Ak je váha priťažká, vaše telo si bude chcieť pomôcť aj inými svalmi, čo ovplyvní techniku cvičenia a zvyšujete možnosť zranenia. Ak chcete dosiahnuť rast sily a naberanie svalov, nie je vhodná ani priveľmi ľahká váha. Cvičili by ste tak síce dlhšie, no trénovali by ste skôr vytrvalosť. Ideálnym začiatkom je preto cvičenie s vlastnou váhou, pri ktorom si osvojíte správnu techniku. Postupne si budete môcť pridávať aj záťaž.

 

Nesprávna technika

Aj obyčajný cvik, akým je drep, vyžaduje ovládanie správnej techniky. Len tak bude mať očakávaný prínos. Rovnako je to aj pri dvíhaní závaží a iných cvikoch. Nesprávna technika nezapája všetky svaly, navyše zvyšuje množstvo zranení. Ak chcete, aby vám cvičenie prinieslo naberanie svalov a zvýšenie sily, mali by ste sa najskôr naučiť, ako správne cvičiť. Niekoľko prvých tréningov by ste preto mali absolvovať s trénerom.

 

Vhodná váha pri tréningu

 

Vynechanie rozcvičky

Pamätáte si ešte na hodiny telesnej výchovy, ktoré sa vždy začínali rozcvičkou? Iste ste bez nej nezačali skákať do piesku či robiť kotúle. Rovnako dôležitá je tiež rozcvička vo fitnescentre. Pred tým, ako začnete trénovať, vám pomôže zahriať váš pohybový aparát — zvýši prietok krvi vo svaloch a zlepší pohyblivosť kĺbov. Pomáha preto predchádzať zraneniam a vedie tiež k efektívnejšiemu cvičeniu. Na začiatok zvoľte vhodnú aeróbnu aktivitu. Jedná sa o nenáročné pohyby, napríklad so švihadlom, chôdzu na páse, výskoky alebo si zacvičte na veslovacom trenažéri.

 

Pozor na precvičovanie vybraných partií

Nie je tiež vhodné zamerať sa najmä na určité svalové partie. Možno snívate o pevnom bruchu a zadku alebo o veľkých bicepcoch, ich izolované precvičovanie bude však na úkor iných svalov. Správna technika cvičenia vám prinesie oveľa lepší výsledok. Pri nej precvičíte viacero svalových skupín a rozvíjate funkčnú silu. Ak sa sústredíte len na vybrané partie, iste vás to posunie bližšie k vášmu cieľu, ostatné ale zostanú bez zmeny. Výsledkom bude nesúmerná postava, môže sa dostaviť tiež pretrénovanie svalov.

 

Precvičovanie všetkých partií

 

Nedostatok živín je problém

Ak sa chcete naučiť, ako správne cvičiť, nemali by ste zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín a živín. Častý je tiež nesprávny čas jedenia. Navyknite si preto jesť 2 – 3 hodiny pred tréningom. Ak sa najete tesne predtým, krv, ktorá je potrebná v tráviacom systéme, bude presmerovaná do svalov. To spôsobí pocit preplnenia a ťažoby po dokončení cvičenia. Pokiaľ tesne pred cvičením potrebujete rýchlo doplniť energiu, môžete si dať približne 30 minút pred začiatkom ľahko stráviteľné sacharidy. Nezabudnite kontrolovať aj svoj kalorický príjem, ktorý by mal zodpovedať vynaloženej fyzickej aktivite a vo vašej strave sledujte podiel bielkovín (1,4 – 2,4 g/kg telesnej hmotnosti). Konzumujte tiež veľa ovocia a zeleniny a vyhnite sa nezdravým jedlám.

 

Koľko tekutín denne vypijete?

Pri cvičení je potrebná hydratácia. Nedostatok tekutín znižuje výkon. Ak cvičíte dlhšie ako 30 minút, mali by ste ich preto priebežne dopĺňať. Ak pravidelne športujete, zabudnite na odporúčané množstvo 2 litre denne. Vypiť by ste mali oveľa viac. Ženám sa odporúča 2,5 – 3 l tekutín, mužom 3,5 a viac l tekutín denne. V lete alebo teplom prostredí, kedy sa viac potíte, to môže byť ešte viac.

 

Pitný réžim je dôležitý

 

Absencia regenerácie

Regenerácia je čas, kedy sa obnovia vaše sily. Počas cvičenia sa v dôsledku záťaže na svaloch vytvárajú drobné trhlinky, ktoré sa potrebujú zahojiť. Bez odpočinku rastie riziko poranenia mäkkých tkanív aj iných častí pohybového aparátu. Ak mu nebudete venovať dostatok času, môže sa dostaviť únava, bolesti a nedostatok energie. K regenerácii patria výdatný spánok, masáž a vyvážená strava. Ak chcete skrátiť čas na obnovenie síl, vyskúšajte cvičiť v kompresnom oblečení.

Podobné články

07.05.2024

Zvýši kondíciu a pomôže aj spáliť tuk — vysokointenzívny tréning (HIIT) naštartuje váš metabolizmus už za 30 minút. Spaľovanie tuku pritom pokračuje aj po tréningu a je vhodný pre mužov i ženy. Čo tento typ tréningu zahŕňa a aké výhody vám prinesie?

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.