Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Máte dostatok testosterónu?

Máte dostatok testosterónu?

Testosterón je hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mužskom tele. Zodpovedá za jeho správny vývoj a drží dohľad nad celou radou jeho fyzických funkcií. Čo sa však stane, keď z nejakého dôvodu začne jeho hladina klesať a čo s tým môžete urobiť?

Základný mužský hormón

Hormón testosterón patrí do skupiny androgénnych hormónov, čo je súhrnné označenie pre mužské pohlavné hormóny. Tvorí sa v nadobličkách a v semenníkoch a vo výraznej miere vplýva práve na tvorbu spermií a celkové sexuálne zdravie dospelého muža. Okrem toho prispieva k rozvoju charakteristických mužských rysov – od ochlpenia, cez výraznejšiu svalovú hmotu až po hrubnutie hlasu počas dospievania. 

Keď testosterón prudko klesne...

Úbytok testosterónu v mužskom tele je prirodzenou súčasťou starnutia. Sprevádzajú ho typické prejavy, ktoré sa v určitej miere objavujú u každého muža vo vyššom veku. Výrazný pokles pri mladších ročníkoch môže ale spôsobiť nepríjemnosti, ktoré je nutné riešiť. 

Medzi najčastejšie príznaky nedostatku testosterónu v mužskom tele patria: 

  • znížená sexuálna aktivita a poruchy erekcie,
  • úbytok svalovej hmoty a priberanie na váhe, 
  • problémy s tvorbou spermií, 
  • strata energie a sily, 
  • gynekomastia, t.j. zväčšené prsné žľazy,
  • osteoporóza.

Ako na správnu hladinu testosterónu   

Dlhodobé kolísanie hladiny testosterónu je ideálne konzultovať s odborníkom. Ten, pokiaľ je to potrebné, nasadí aj vhodnú medikamentóznu liečbu. Existujú tiež prirodzené spôsoby, ktorými môžete správnu tvorbu testosterónu podporiť, prípadne ju zvýšiť. 

 

  1. Pravidelná pohybová aktivita 

Nízka hladina testosterónu zvykne viac potrápiť mužov s nadváhou, ktorí preferujú sedavý spôsob života. Na jej zvýšenie sú najvhodnejšie výbušné typy cvičenia, ako sú silové alebo intervalové tréningy. Sústreďte sa na budovanie svalstva. Medzi rastom svalovej hmoty a rastom testosterónu platí totiž priama úmera. 

  1. Zdravá a vyvážená strava 

Pokúste sa zabudnúť na krátkodobé zázračné diéty. Keď hovoríme o zdravom stravovaní, máme na mysli jedlo ako súčasť zdravého životného štýlu. Vo vašom jedálničku by mali nájsť svoje zastúpenie všetky živiny a to vo vyváženom množstve. Na priamu podporu zvýšenia testosterónu majú priaznivý účinok bielkoviny a zdravé tuky. Z vitamínov a minerálov sú to predovšetkým horčík, zinok, a vitamíny zo skupín A, B a C.  

  1. Zbohom prehreškom 

Chcete dosiahnuť optimálne množstvo testosterónu? Zabudnite na alkohol a fajčenie. Alkohol má preukázateľne negatívne dopady na tzv. Leydigové bunky, ktoré majú priamy dosah na tvorbu testosterónu v mužských semenníkoch. Niektoré druhy alkoholu, najmä pivo, zase vo vašom tele zvyšujú tzv. ženský hormón — estrogén. Pre androgénne hormóny je jeho zvýšené množstvo kontraproduktívne. 

  1. Čas na relax 

O tom, že stres vo výraznej miere prispieva k mnohým civilizačným ochoreniam, asi nemusíme veľmi debatovať. Svoju stopu zanecháva aj na hormonálnej hladine, vrátane testosterónu. Zamerajte sa preto na pravidelný relax a zdravý spánkový režim, ktorý je pre vyváženú hormonálnu rovnováhu veľmi dôležitý. 

  1. Výživové doplnky

Špeciálne výživové doplnky dokážu nielen zvýšiť hladinu testosterónu ale nesú so sebou mnohé ďalšie pozitíva. Viac energie, podpora rastu svalovej hmoty a jej rýchlejšia regenerácia, zvýšenie libida a tvorba zdravých spermií. Zamerajte sa predovšetkým na kyselinu D-asparágovú (DAA), vitamín B3 a B6, zinok a horčík. Medzi prírodnými doplnkami je to tribulus terrestris (kotvičník zemný), ktorý patrí medzi najúčinnejšie prostriedky na zvýšenie testosterónu. 

 

 

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteínmi ponúka bohatý výber, z ktorého si môže vybrať každý športovec. Ako však spoznať, či je proteín naozaj kvalitný?

09.01.2024

Medzi aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus dokáže vytvoriť, no nie v dostatočnom množstve, patrí aj L-arginín. Táto látka je dôležitá na lepšie prekrvenie svalstva, má však aj iné priaznivé účinky. Aké? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

21.12.2023

Ak to s cvičením myslíte vážne, pozor si musíte dať aj na príjem dostatočného množstva potrebných živín, ako sú napríklad proteíny či vitamíny. Bez toho želané výsledky nikdy nedosiahnete. Aké základné doplnky výživy sú vhodné na doplnenie vašej stravy?

24.11.2023

Ako rýchlo a účinne schudnúť a zbaviť sa nadbytočných tukov? To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí. Žiaľ, jedna univerzálna odpoveď neexistuje. Za úspešným chudnutím stojí viacero faktorov, medzi ktorými majú svoje významné miesto spaľovače tukov. Čo robiť, aby ste mali vyššiu šancu dosiahnuť vytúženú postavu?

20.09.2023

Jesenné dni podrobujú skúške našu vytrvalosť a energiu. Proti únave niekedy stačí zapojiť viac fyzickej aktivity alebo, naopak, dopriať si dostatok relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging neprinesú výsledky. V takomto prípade vášmu telu, pravdepodobne, chýbajú dôležité vitamíny. Chcete vedieť, ktoré konkrétne? Čítajte ďalej.

20.07.2023

Venujete sa aktívne cvičeniu a neviete, aké si vybrať doplnky výživy? Poradíme vám v ich krátkom prehľade. Nezabudli sme ani na špeciálne potreby mužského a ženského organizmu.

26.06.2023

Vitamín B12 sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Na čo všetko ho potrebujeme a aký vplyv má na vašu postavu, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochádza z rovnomenného stromu rodu ginkovité. Je často vysádzaný v parkoch a záhradách ako okrasný strom, extrakt zo semien a listov stromu má tiež bohaté účinky na ľudský organizmus, hlavne na jeho obehový a dýchací systém aj mozog.

15.03.2022

Proteíny sú spájané najmä s naberaním svalovej hmoty, ale okrem športovcov sú dôležité aj pre nešportujúcich ľudí. Bielkoviny by mali byť súčasťou pestrej stravy, pretože ich funkcia v každom ľudskom organizme je veľmi dôležitá.

03.01.2022

V našom tele sa vytvára pôsobením UV žiarenia a môžeme si ho doplniť aj v strave. Len zdravá výživa ho však v dostatočnom množstve nedoplní.