Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Arginín na lepšie odbúravanie tukov aj syntézu proteínov

Arginín na lepšie odbúravanie tukov aj syntézu proteínov

Medzi aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus dokáže vytvoriť, no nie v dostatočnom množstve, patrí aj L-arginín. Táto látka je dôležitá na lepšie prekrvenie svalstva, má však aj iné priaznivé účinky. Aké? To vám prezradíme v nasledujúcom článku. 

 

Dôležitý pre mnoho funkcií 

L-arginín je aminokyselina, ktorá patrí medzi základné stavebné jednotky proteínov. V prirodzenej forme ho nájdete v rôznych potravinách, ako sú všetky druhy mäsa, ryby, orechy, semená a mliečne výrobky. Nachádza sa tiež v horkej čokoláde a strukovinách, najmä v sóji a šošovici. Pri zvýšenej potrebe, ako je tomu aj u športovcov, je vhodné dopĺňať L-arginín aj prostredníctvom výživových doplnkov. 

 

Zlepšuje prietok krvi

Lepšia cirkulácia krvi, rozťahovanie ciev a regulácia krvného tlaku. Tieto účinky arginínu ocenia vaše srdce, svaly aj mozog. L-arginín hrá dôležitú úlohu v cievach. Vďaka nemu dochádza k syntéze oxidu dusnatého (NO). NO je endogénna molekula, ktorá má vplyv na cievny tonus a funkciu ciev. NO potom pôsobí na hladké svalové bunky v cievach, čo vedie k zvýšeniu prietoku krvi a ich rozširovaniu. Lepšie prekrvenie svalov aj ďalších častí tela prináša lepšie rozvádzanie živín. Vďaka tomu okrem vyššieho výkonu oceníte rýchlejší rast svalov, rýchlejšiu regeneráciu a vyplavovanie škodlivých látok.

 

Kreatinový metabolizmus

L-arginín je dôležitý pre syntézu kreatínu, ktorý funguje ako zásobáreň energie v svalových bunkách. Jeho príjem podporuje syntézu kreatínu a zlepšuje energetický metabolizmus svalov. To následne vedie tiež k lepšej vytrvalosti a výkonu. 

 

Podporuje produkciu rastového hormónu

Táto aminokyselina potláča tvorbu somatostatínu. Tento hormón je dôležitý na reguláciu hormonálnych a tráviacich procesov. Ak sa však usilujete o nárast svalovej hmoty, mali by ste vedieť, že blokuje produkciu rastového hormónu. Potlačením jeho tvorby sa bude tvoriť viac rastových hormónov. Tie vplývajú pozitívne na rast svalov aj redukciu tuku. Prospievajú aj pokožke, vlasom, nechtom a imunite.

 

Zvyšuje fyzický výkon a podporuje imunitu 

L-arginín stimuluje produkciu inzulínu, ktorý je dôležitý na tvorbu energie. Takýmto spôsobom podporuje vytrvalosť, zvyšuje fyzickú výkonnosť a bojuje proti únave a vyčerpaniu. Je dôležitý aj pre správnu funkciu imunitného systému, čo oceníte pri intenzívnom tréningu. Znižuje riziko infekcií, zranení a podporuje tiež rýchlejšie hojenie rán.

 

Ako užívať arginín

Užívať L-arginín môžu muži aj ženy, jeho užívanie nie je ovplyvňované ani vekom. Výživové doplnky s obsahom tejto aminokyseliny sú vhodné predovšetkým na dosiahnutie lepšieho prekrvenia svalov a  naberania svalovej hmoty. Odporúčaná denná dávka je 10 – 20 gramov. Túto dávku je vhodné nebrať naraz, ale rozdeliť na dve alebo viac menších.

 

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteínmi ponúka bohatý výber, z ktorého si môže vybrať každý športovec. Ako však spoznať, či je proteín naozaj kvalitný?

21.12.2023

Ak to s cvičením myslíte vážne, pozor si musíte dať aj na príjem dostatočného množstva potrebných živín, ako sú napríklad proteíny či vitamíny. Bez toho želané výsledky nikdy nedosiahnete. Aké základné doplnky výživy sú vhodné na doplnenie vašej stravy?

24.11.2023

Ako rýchlo a účinne schudnúť a zbaviť sa nadbytočných tukov? To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí. Žiaľ, jedna univerzálna odpoveď neexistuje. Za úspešným chudnutím stojí viacero faktorov, medzi ktorými majú svoje významné miesto spaľovače tukov. Čo robiť, aby ste mali vyššiu šancu dosiahnuť vytúženú postavu?

20.09.2023

Jesenné dni podrobujú skúške našu vytrvalosť a energiu. Proti únave niekedy stačí zapojiť viac fyzickej aktivity alebo, naopak, dopriať si dostatok relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging neprinesú výsledky. V takomto prípade vášmu telu, pravdepodobne, chýbajú dôležité vitamíny. Chcete vedieť, ktoré konkrétne? Čítajte ďalej.

20.07.2023

Venujete sa aktívne cvičeniu a neviete, aké si vybrať doplnky výživy? Poradíme vám v ich krátkom prehľade. Nezabudli sme ani na špeciálne potreby mužského a ženského organizmu.

26.06.2023

Vitamín B12 sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Na čo všetko ho potrebujeme a aký vplyv má na vašu postavu, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochádza z rovnomenného stromu rodu ginkovité. Je často vysádzaný v parkoch a záhradách ako okrasný strom, extrakt zo semien a listov stromu má tiež bohaté účinky na ľudský organizmus, hlavne na jeho obehový a dýchací systém aj mozog.

17.04.2023

Testosterón je hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mužskom tele. Zodpovedá za jeho správny vývoj a drží dohľad nad celou radou jeho fyzických funkcií. Čo sa však stane, keď z nejakého dôvodu začne jeho hladina klesať a čo s tým môžete urobiť?

15.03.2022

Proteíny sú spájané najmä s naberaním svalovej hmoty, ale okrem športovcov sú dôležité aj pre nešportujúcich ľudí. Bielkoviny by mali byť súčasťou pestrej stravy, pretože ich funkcia v každom ľudskom organizme je veľmi dôležitá.

03.01.2022

V našom tele sa vytvára pôsobením UV žiarenia a môžeme si ho doplniť aj v strave. Len zdravá výživa ho však v dostatočnom množstve nedoplní.