Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Aké doplnky výživy si vybrať? 

Aké doplnky výživy si vybrať? 

Venujete sa aktívne cvičeniu a neviete, aké si vybrať doplnky výživy? Poradíme vám v ich krátkom prehľade. Nezabudli sme ani na špeciálne potreby mužského a ženského organizmu. 

Proteíny 

Ak to myslíte s cvičením vážne a chceli by ste nabrať svaly, nevyhnutnou súčasťou vašej stravy by mal byť vyšší podiel proteínov. Na podporu rastu svalov by ste ich mali prijať 1,4 – 2 g na kilogram telesnej hmotnosti. Proteíny navyše oceníte aj pri chudnutí, prospievajú imunite a pomáhajú rýchlejšej regenerácii svalov po tréningu.

Proteíny môžete organizmu dodávať aj pomocou doplnkov výživy. Zabezpečíte tým, že prijmete viac bielkovín, ako je vaše telo schopné rozložiť prirodzenými procesmi. Hľadáte ľahko stráviteľný produkt? Stavte na srvátkový proteín. Okrem proteínov v ňom nájdete vitamíny, minerály, hydrolyzovaný kolagén a tráviace enzýmy. 

 titulna-3_5ebd096d648b7.jpg

Aminokyseliny

Základným stavebným prvkom bielkovín sú aminokyseliny. Ich príjem je dôležitý nielen kvôli rastu  svalovej hmoty, prispievajú tiež k syntetizovaniu hormónov. Niektoré aminokyseliny náš organizmus dokáže vyprodukovať, napríklad kyselina asparágová, glycín, alanín, serín a cysteín. Množstvo týchto látok patrí však medzi neesenciálne aminokyseliny, ktoré je potrebné prijímať stravou.

Účinky aminokyselín

- pomáhajú zvyšovať množstvo energie vo svaloch, 
- podporujú výkon a fyzickú silu, 
- pôsobia preventívne proti svalovej horúčke,
- prispievajú k rastu svalov a tvorbe nového svalového tkaniva,
- znižujú hladinu kortizolu, 
- zvyšujú hladinu rastových hormónov,
- podporujú imunitu, 
- potláčajú únavu a urýchľujú regeneráciu. 

 

Niektoré aminokyseliny majú aj ďalšie účinky. Napríklad arginín rozširuje cievy, čo prispieva k lepšiemu prúdeniu živín a odvádzania toxínov. Leucín nielen pomáha budovať svaly, ale aj bráni ich úbytku a zlepšuje výkon. 

Ako užívať aminokyseliny? Aj v našej ponuke nájdete doplnky výživy, ktoré obsahujú ucelený komplex aminokyselín. Ich spoločný účinok vám tak prinesie očakávaný efekt. 

Nezabúdajte na vaše zdravie

Zameranie na vysoký výkon vo fitnescentre by malo ísť ruka v ruke so starostlivosťou o zdravie. Zabúdať by ste preto nemali ani na dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Nemenej dôležitý je kolagén. 

Vitamíny a minerály  

Pri vysokej záťaži je dôležité, aby mal váš organizmus dostatok vitamínov a minerálov. Aj ich hladinu vám pomôžu doplniť výživové doplnky. Samozrejmosťou by mala byť vyvážená strava. Dbajte o prísun vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité na prísun kyslíka do svalov. Pomáhajú tiež proti únave, prispievajú k rozkladaniu bielkovín, tukov a cukrov a regulovaniu úrovne cholesterolu. 

Vitamín C je nevyhnutný na správne fungovanie imunity, podieľa sa na syntéze kolagénu, hormónov a je významným antioxidantom. Na imunitu aj odbúranie tukov potrebujete vitamín D

Z minerálov by každý športovec mal siahnuť po vápniku a horčíku. Vápnik je nevyhnutný pre kosti aj svalové kontrakcie. Horčík reguluje krvný tlak a predchádza svalovým kŕčom. Posilňuje tiež hustotu kostí. 

Kolagén nielen na krásu

I keď je kolagén často spomínaný v súvislosti so starnutím pokožky, nemenej významnú úlohu má pre športovcov. Tento výživový doplnok zmierňuje bolesti kĺbov, zlepšuje ich pevnosť a pružnosť, obnovuje mazivo v chrupavkách. 

Mimoriadne dôležitý je pre ženy ako prevencia pred osteoporózou. Pri jeho nedostatku stráca pokožka elasticitu, zhoršenú kvalitu môžete pozorovať aj na vlasoch a nechtoch. Najlepší kolagén, ktorý váš organizmus dokáže výborne spracovať, je hydrolyzovaný kolagén. Takto upravený kolagén sa výborne vstrebáva a má štruktúru, podobnú s typom, ktorý si ľudské telo dokáže vytvoriť. V našej ponuke si môžete vybrať tiež hydrolyzovaný kolagén pre ženy s kyselinou hyaluronovou a komplexom vitamínov. 

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteínmi ponúka bohatý výber, z ktorého si môže vybrať každý športovec. Ako však spoznať, či je proteín naozaj kvalitný?

09.01.2024

Medzi aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus dokáže vytvoriť, no nie v dostatočnom množstve, patrí aj L-arginín. Táto látka je dôležitá na lepšie prekrvenie svalstva, má však aj iné priaznivé účinky. Aké? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

21.12.2023

Ak to s cvičením myslíte vážne, pozor si musíte dať aj na príjem dostatočného množstva potrebných živín, ako sú napríklad proteíny či vitamíny. Bez toho želané výsledky nikdy nedosiahnete. Aké základné doplnky výživy sú vhodné na doplnenie vašej stravy?

24.11.2023

Ako rýchlo a účinne schudnúť a zbaviť sa nadbytočných tukov? To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí. Žiaľ, jedna univerzálna odpoveď neexistuje. Za úspešným chudnutím stojí viacero faktorov, medzi ktorými majú svoje významné miesto spaľovače tukov. Čo robiť, aby ste mali vyššiu šancu dosiahnuť vytúženú postavu?

20.09.2023

Jesenné dni podrobujú skúške našu vytrvalosť a energiu. Proti únave niekedy stačí zapojiť viac fyzickej aktivity alebo, naopak, dopriať si dostatok relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging neprinesú výsledky. V takomto prípade vášmu telu, pravdepodobne, chýbajú dôležité vitamíny. Chcete vedieť, ktoré konkrétne? Čítajte ďalej.

26.06.2023

Vitamín B12 sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Na čo všetko ho potrebujeme a aký vplyv má na vašu postavu, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochádza z rovnomenného stromu rodu ginkovité. Je často vysádzaný v parkoch a záhradách ako okrasný strom, extrakt zo semien a listov stromu má tiež bohaté účinky na ľudský organizmus, hlavne na jeho obehový a dýchací systém aj mozog.

17.04.2023

Testosterón je hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mužskom tele. Zodpovedá za jeho správny vývoj a drží dohľad nad celou radou jeho fyzických funkcií. Čo sa však stane, keď z nejakého dôvodu začne jeho hladina klesať a čo s tým môžete urobiť?

15.03.2022

Proteíny sú spájané najmä s naberaním svalovej hmoty, ale okrem športovcov sú dôležité aj pre nešportujúcich ľudí. Bielkoviny by mali byť súčasťou pestrej stravy, pretože ich funkcia v každom ľudskom organizme je veľmi dôležitá.

03.01.2022

V našom tele sa vytvára pôsobením UV žiarenia a môžeme si ho doplniť aj v strave. Len zdravá výživa ho však v dostatočnom množstve nedoplní.