Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Prečo sú proteíny prospešné?

Prečo sú proteíny prospešné?

Čo je proteín?

Bielkoviny, alebo tiež proteíny patria medzi makroživiny, ktoré získavame z bežnej stravy. Proteín je ako základná živina potrebný nielen pri raste svalov, ale aj pri budovaní tkanív a buniek. Ani tvorba protilátok a hormónov nebude bez bielkovín optimálna. Proteíny je preto potrebné prijímať pravidelne a v dostatočnom množstve. Bielkoviny sa nachádzajú v bežných potravinách, ako sú mäso, vajíčka, mliečne výrobky či strukoviny. Pri zvýšenej potrebe je vhodné ich dopĺňať cez výživové doplnky.

 

Proteín doplnok pri cvičení

 

Proteíny pre rast svalov aj chudnutie

Ak chcete, aby vaša svalová hmota rástla, bez bielkovín to nepôjde. Nehovoríme o len kulturistoch či profesionálnych športovcoch, ale o všetkých, ktorí pravidelne cvičia. Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast svalov, ale aj pre ich udržanie. Naberanie svalov si, samozrejme, vyžaduje optimálnu kombináciu cvičenia a stravy s dostatočným obsahom proteínov. Viac svalov znamená, že potrebujete viac energie a bielkovín. Ak ich telo nedostane, môžete začať priberať alebo strácať svalovú hmotu.

 

Bielkoviny sú nevyhnutné aj pri chudnutí. Dôvodov je niekoľko, za všetky spomenieme ten, že proteíny produkujú hormóny. Prostredníctvom hormónov dostáva mozog informácie o pocite hladu. Hladinu hormónov, ako sú peptid YY, GLP 1 či hormón hladu ovplyvňuje aj stravovanie a množstvo prijatých bielkovín. Jednoducho povedané, dostatok proteínov znižuje pocit hladu. Zároveň, na rozdiel od rôznych diét zameraných na znižovanie príjmu kalórií, vám s dostatkom bielkovín nehrozí úbytok svalovej hmoty.

 

Lepšia regenerácia svalov

Každý športovec a aktívny človek vie, že regenerácia je mimoriadne dôležitá z pohľadu dosahovania stanovených cieľov, ale aj zachovania zdravia a prevencie zranení pri cvičení. Zvýšený príjem proteínov napomáha regenerácii svalov po tréningu. Navyše, svaly vám nerastú počas cvičenia, ale pri regenerácii, kedy sa vzniknuté mikrotrhlinky v tkanivách hoja a svaly silnejú.

 

Proteíny pre rast a budivanie svalov

 

Aby sa svaly dobre regenerovali a rástli, stačí vám prijať asi 2 g bielkovín na 1 kg vašej hmotnosti. Vyšší príjem proteínov proces regenerácie ani rastu svalov neurýchli. Uvedené množstvo však berte ako orientačnú hodnotu, ktorá závisí od rôznych faktorov ako sú vek, zdravotný stav, úroveň fyzickej aktivity, či stanovený cieľ. Pre optimálnu regeneráciu sú potrebné aj sacharidy, tuky ale aj napríklad spánok.

 

Bielkoviny pre silnejšiu imunitu a kosti

Proteíny sú prospešné aj pre podporu imunity. Ak chcete posilniť svoj imunitný systém a zvýšiť obranyschopnosť organizmu, nepodceňujte preto ich príjem. Odporúčaná denná dávka je v tomto prípade 0,8 - 1,0 g na 1 kg telesnej hmotnosti, avšak potreba sa mení v závislosti od rôznych faktorov, ktoré sme spomínali už v predchádzajúcom odseku. Okrem imunitného systému podporujú proteíny aj zdravie kostí, resp. napomáhajú znižovať riziko osteoporózy a zlomenín.

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteínmi ponúka bohatý výber, z ktorého si môže vybrať každý športovec. Ako však spoznať, či je proteín naozaj kvalitný?

09.01.2024

Medzi aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus dokáže vytvoriť, no nie v dostatočnom množstve, patrí aj L-arginín. Táto látka je dôležitá na lepšie prekrvenie svalstva, má však aj iné priaznivé účinky. Aké? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

21.12.2023

Ak to s cvičením myslíte vážne, pozor si musíte dať aj na príjem dostatočného množstva potrebných živín, ako sú napríklad proteíny či vitamíny. Bez toho želané výsledky nikdy nedosiahnete. Aké základné doplnky výživy sú vhodné na doplnenie vašej stravy?

24.11.2023

Ako rýchlo a účinne schudnúť a zbaviť sa nadbytočných tukov? To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí. Žiaľ, jedna univerzálna odpoveď neexistuje. Za úspešným chudnutím stojí viacero faktorov, medzi ktorými majú svoje významné miesto spaľovače tukov. Čo robiť, aby ste mali vyššiu šancu dosiahnuť vytúženú postavu?

20.09.2023

Jesenné dni podrobujú skúške našu vytrvalosť a energiu. Proti únave niekedy stačí zapojiť viac fyzickej aktivity alebo, naopak, dopriať si dostatok relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging neprinesú výsledky. V takomto prípade vášmu telu, pravdepodobne, chýbajú dôležité vitamíny. Chcete vedieť, ktoré konkrétne? Čítajte ďalej.

20.07.2023

Venujete sa aktívne cvičeniu a neviete, aké si vybrať doplnky výživy? Poradíme vám v ich krátkom prehľade. Nezabudli sme ani na špeciálne potreby mužského a ženského organizmu.

26.06.2023

Vitamín B12 sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Na čo všetko ho potrebujeme a aký vplyv má na vašu postavu, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochádza z rovnomenného stromu rodu ginkovité. Je často vysádzaný v parkoch a záhradách ako okrasný strom, extrakt zo semien a listov stromu má tiež bohaté účinky na ľudský organizmus, hlavne na jeho obehový a dýchací systém aj mozog.

17.04.2023

Testosterón je hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mužskom tele. Zodpovedá za jeho správny vývoj a drží dohľad nad celou radou jeho fyzických funkcií. Čo sa však stane, keď z nejakého dôvodu začne jeho hladina klesať a čo s tým môžete urobiť?

03.01.2022

V našom tele sa vytvára pôsobením UV žiarenia a môžeme si ho doplniť aj v strave. Len zdravá výživa ho však v dostatočnom množstve nedoplní.