Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Čo by mal obsahovať kvalitný proteín 

Čo by mal obsahovať kvalitný proteín 

Trh s proteínmi ponúka bohatý výber, z ktorého si môže vybrať každý športovec. Ako však spoznať, či je proteín naozaj kvalitný? 

 

Obsah aminokyselín

Dôležitými zložkami v proteíne sú aminokyseliny. Ak hľadáte kvalitu, pred nákupom skontrolujte, či proteín obsahuje celé aminokyselinové spektrum. V jednej dávke by ste mali prijať arginín, leucín, kyselinu asparágovú, alanín, serín, glycín a cysteín. Ich účinok oceníte počas tréningu, kedy vám prinesú viac fyzickej sily aj po cvičení na urýchlenie regenerácie. Aminokyseliny majú tiež vplyv na rast svalovej hmoty a tvorbu nového svalového tkaniva.

 

Sójový, hovädzí alebo srvátkový proteín?

Pri výbere proteínu sa stretnete s ponukou rôznych typov. Nasleduje preto ich krátky prehľad.

 

Srvátkový proteín

Najviac vyhľadávanými sú srvátkové proteíny. Sú vynikajúcou voľbou pre každého, kto netrpí intoleranciou alebo alergiou na mlieko. Srvátkový proteín podporuje rast svalov, pomáha pri chudnutí, je ľahko stráviteľný a vyniká vysokým obsahom aminokyselín. Výhodou je tiež rýchle absorbovanie, preto si ho môžete dať pred tréningom aj po ňom. 

Kazeínový proteín

Pokiaľ vám nevadí pomalé trávenie a vstrebávanie (až do 6 hodín), môžete siahnuť po kazeínovom proteíne. V porovnaní so srvátkovým má menší účinok na rast svalovej hmoty. Jeho užívanie je odporúčané v kombinácii s inými proteínmi alebo pred spaním.

Vaječný proteín

Pre tých, ktorí sú alergickí na mlieko, môže byť skvelou alternatívou vaječný proteín. Tento typ sa dobre vstrebáva a obsahuje aj všetky potrebné amnokyseliny. 

Hovädzí proteín

Aj tento typ je vhodný pre každého, kto sa potrebuje vyhýbať mlieku a laktóze. Okrem bielkovín dodá vášmu telu kolagén. 

Hráškový aj sójový proteín

Vegeteriáni a vegáni ocenia možnosť vybrať si rastlinný proteín. Obsahuje aminokyseliny a je veľmi ľahko stráviteľný. 

 

 

Kvalitný proteín obsahuje leucín

Ak hľadáte kvalitný proteín, ktorý dodá vášmu organizmu dostatočné množstvo aminokyselín, môžete skontrolovať ich obsah v popise produktu. Znakom kvality je množstvo leucínu. Táto aminokyselina je dôležitá kvôli produkcii svalových proteínov a procesoch, ktoré spúšťajú ich syntézu. Kvalitný proteín by mal obsahovať aspoň 2 g leucínu v jednej porcii 25 g. Menej ho preto bude obsahovať sójový proteín pre prirodzene nižší obsah tejto aminokyseliny v sóji. Toto kritérium však spĺňa srvátkový proteín

 

Umelé prísady

Kvalitný proteín nepotrebuje žiadne umelé prísady. Nemal by obsahovať ani emulgátory. Na dochutenie by nemali byť použité umelé dochucovadlá. Vhodnejšie sú prírodné arómy, kakao alebo sušené ovocie. 

 

Proteín 100 % Whey 1 000 G - Iron Aesthetics 

V našej ponuke nájdete 100 % Whey Protein vyrobený z kvalitnej srvátky. Jeho základom je srvátkový koncentrát, ktorý obsahuje vysoký podiel – až 80 % bielkovín. Na dochutenie nebol použitý cukor, pričom si môžete vybrať z viacerých príchutí s prírodnou vanilkovou, orieškovou, banánovou alebo karamelovou arómou. K dispozícii je tiež srvátkový proteín dochutený odtučneným kakaom alebo lyofilizovanými jahodami.

Proteín 100 % Whey 1 000 G - Iron Aesthetics využije každý aktívny športovec. Podporuje rast svalovej hmoty, pomôže vám aj počas regenerácie. Nachádza sa v ňom celé spektrum aminokyselín. V jednej dávke 35 g prijmete 26,8 g bielkovín a až 3,32 g leucínu. Nechýbajú ani kyselina asparágová, ktorej prijmete v jednej dávke 3,53 g, alanín — 1,54 g, cysteín — 1,78 g a ďalšie aminokyseliny. 

Podobné články

09.01.2024

Medzi aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus dokáže vytvoriť, no nie v dostatočnom množstve, patrí aj L-arginín. Táto látka je dôležitá na lepšie prekrvenie svalstva, má však aj iné priaznivé účinky. Aké? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

21.12.2023

Ak to s cvičením myslíte vážne, pozor si musíte dať aj na príjem dostatočného množstva potrebných živín, ako sú napríklad proteíny či vitamíny. Bez toho želané výsledky nikdy nedosiahnete. Aké základné doplnky výživy sú vhodné na doplnenie vašej stravy?

24.11.2023

Ako rýchlo a účinne schudnúť a zbaviť sa nadbytočných tukov? To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí. Žiaľ, jedna univerzálna odpoveď neexistuje. Za úspešným chudnutím stojí viacero faktorov, medzi ktorými majú svoje významné miesto spaľovače tukov. Čo robiť, aby ste mali vyššiu šancu dosiahnuť vytúženú postavu?

20.09.2023

Jesenné dni podrobujú skúške našu vytrvalosť a energiu. Proti únave niekedy stačí zapojiť viac fyzickej aktivity alebo, naopak, dopriať si dostatok relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging neprinesú výsledky. V takomto prípade vášmu telu, pravdepodobne, chýbajú dôležité vitamíny. Chcete vedieť, ktoré konkrétne? Čítajte ďalej.

20.07.2023

Venujete sa aktívne cvičeniu a neviete, aké si vybrať doplnky výživy? Poradíme vám v ich krátkom prehľade. Nezabudli sme ani na špeciálne potreby mužského a ženského organizmu.

26.06.2023

Vitamín B12 sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Na čo všetko ho potrebujeme a aký vplyv má na vašu postavu, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochádza z rovnomenného stromu rodu ginkovité. Je často vysádzaný v parkoch a záhradách ako okrasný strom, extrakt zo semien a listov stromu má tiež bohaté účinky na ľudský organizmus, hlavne na jeho obehový a dýchací systém aj mozog.

17.04.2023

Testosterón je hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mužskom tele. Zodpovedá za jeho správny vývoj a drží dohľad nad celou radou jeho fyzických funkcií. Čo sa však stane, keď z nejakého dôvodu začne jeho hladina klesať a čo s tým môžete urobiť?

15.03.2022

Proteíny sú spájané najmä s naberaním svalovej hmoty, ale okrem športovcov sú dôležité aj pre nešportujúcich ľudí. Bielkoviny by mali byť súčasťou pestrej stravy, pretože ich funkcia v každom ľudskom organizme je veľmi dôležitá.

03.01.2022

V našom tele sa vytvára pôsobením UV žiarenia a môžeme si ho doplniť aj v strave. Len zdravá výživa ho však v dostatočnom množstve nedoplní.