Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Prečo športovci potrebujú vitamín D

Prečo športovci potrebujú vitamín D

Každý športovec vystavuje svoj pohybový aparát nadmernej záťaži. Preto je dôležité, aby sa oň náležite staral. Okrem iného by ste nemali zabúdať na pravidelný prísun vitamínu D.

 

Je vitamín D vitamín?

Hoci sa vitamín D označuje pojmom „vitamín“, v skutočnosti sa jedná o steroidný hormón. V praxi sa najčastejšie spomína v spojení s deťmi a staršími ľuďmi či imunitou. V našom tele sa vytvára pôsobením UV žiarenia a môžeme si ho doplniť aj v strave. Obsahujú ho losos, vaječný žĺtok, tuniak a sardinky. Len zdravá výživa ho však nedoplní v dostatočnom množstve, v zimnom období sa odporúča tiež užívať výživové doplnky s vitamínom D.

 

Vitamín D slnečný vitamín

 

Zdravý organizmus potrebuje vitamín D

Vitamín D sa podieľa na riadení hladiny vápnika, spolu s hormónom kalciotonínom ovplyvňuje jeho ukladanie do kostí. Pri nedostatku vitamínu D preto hrozí obmedzenie príjmu vápnika do kostí, tie rednú a môže dochádzať k deformáciám. Výsledkom jeho nedostatočnej hladiny je tiež obmedzenie vstrebávania vápnika počas trávenia. Vitamín D súvisí tiež s viacerými ochoreniami, napríklad vysokým krvným tlakom, roztrúsenou sklerózou a cukrovkou.

 

Vitamín D a šport

Na príjem vitamínu D by mali zvlášť myslieť športovci. Podľa dostupných štúdií má až 56% športovcov klinicky preukázaný jeho nedostatok. Jeho nízka hladina zvyšuje riziko únavových zlomenín v dôsledku preťaženia kostného tkaniva a významne znižuje výkonnosť. Tento vitamín je dôležitý aj pre kostrové svalstvo. Športovci by preto mali myslieť na jeho dopĺňanie. Dostatočná hladina prispieva k svalovej sile, zlepšuje fyzickú výkonnosť športovcov, pomáha tiež pri regenerácii a liečbe zranení.

 

Vitamín D3 supplementácia

 

Nevyhnutný pre imunitný systém

Nadmernou fyzickou a psychickou záťažou je ovplyvnená naša obranyschopnosť. I keď jej športovanie na jednej strane prospieva, bez dostatku dôležitých živín môže na imunitu športovcov vplývať negatívne. Okrem zdravej výživy a dostatku spánku je preto potrebné pravidelne užívať výživové doplnky s obsahom vitamínu D3, ktoré vašu imunitu podporia.

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteínmi ponúka bohatý výber, z ktorého si môže vybrať každý športovec. Ako však spoznať, či je proteín naozaj kvalitný?

09.01.2024

Medzi aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus dokáže vytvoriť, no nie v dostatočnom množstve, patrí aj L-arginín. Táto látka je dôležitá na lepšie prekrvenie svalstva, má však aj iné priaznivé účinky. Aké? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

21.12.2023

Ak to s cvičením myslíte vážne, pozor si musíte dať aj na príjem dostatočného množstva potrebných živín, ako sú napríklad proteíny či vitamíny. Bez toho želané výsledky nikdy nedosiahnete. Aké základné doplnky výživy sú vhodné na doplnenie vašej stravy?

24.11.2023

Ako rýchlo a účinne schudnúť a zbaviť sa nadbytočných tukov? To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí. Žiaľ, jedna univerzálna odpoveď neexistuje. Za úspešným chudnutím stojí viacero faktorov, medzi ktorými majú svoje významné miesto spaľovače tukov. Čo robiť, aby ste mali vyššiu šancu dosiahnuť vytúženú postavu?

20.09.2023

Jesenné dni podrobujú skúške našu vytrvalosť a energiu. Proti únave niekedy stačí zapojiť viac fyzickej aktivity alebo, naopak, dopriať si dostatok relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging neprinesú výsledky. V takomto prípade vášmu telu, pravdepodobne, chýbajú dôležité vitamíny. Chcete vedieť, ktoré konkrétne? Čítajte ďalej.

20.07.2023

Venujete sa aktívne cvičeniu a neviete, aké si vybrať doplnky výživy? Poradíme vám v ich krátkom prehľade. Nezabudli sme ani na špeciálne potreby mužského a ženského organizmu.

26.06.2023

Vitamín B12 sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Na čo všetko ho potrebujeme a aký vplyv má na vašu postavu, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochádza z rovnomenného stromu rodu ginkovité. Je často vysádzaný v parkoch a záhradách ako okrasný strom, extrakt zo semien a listov stromu má tiež bohaté účinky na ľudský organizmus, hlavne na jeho obehový a dýchací systém aj mozog.

17.04.2023

Testosterón je hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mužskom tele. Zodpovedá za jeho správny vývoj a drží dohľad nad celou radou jeho fyzických funkcií. Čo sa však stane, keď z nejakého dôvodu začne jeho hladina klesať a čo s tým môžete urobiť?

15.03.2022

Proteíny sú spájané najmä s naberaním svalovej hmoty, ale okrem športovcov sú dôležité aj pre nešportujúcich ľudí. Bielkoviny by mali byť súčasťou pestrej stravy, pretože ich funkcia v každom ľudskom organizme je veľmi dôležitá.