Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ktoré základné doplnky výživy by ste mali poznať, ak cvičíte?

Ktoré základné doplnky výživy by ste mali poznať, ak cvičíte?

Ak to s cvičením myslíte vážne, pozor si musíte dať aj na príjem dostatočného množstva potrebných živín, ako sú napríklad proteíny či vitamíny. Bez toho želané výsledky nikdy nedosiahnete. Aké základné doplnky výživy sú vhodné na doplnenie vašej stravy?

 

Prečo užívať doplnky výživy?

Dosiahnutie vašich tréningových cieľov nezávisí len od samotných tréningov. Rovnako dôležitá je vyvážená strava a správna regenerácia. A práve tu má mnoho ľudí problém. Dôvodov môže byť viacero – náročná práca, vyťaženosť či neschopnosť prijať potrebné množstvo základných živín. Riešením môže byť zaradenie vhodných doplnkov výživy. Vďaka nim dodáte telu v čistej forme to, čo práve potrebuje. V opačnom prípade sa môžu dostaviť nadmerná únava, problémy so spánkom, oslabenie imunity či rôzne zdravotné problémy.

 

Proteíny

Najčastejšie skloňovaným doplnkom výživy je proteín a nie je to tak náhodou. Proteíny sú nevyhnutné na rast svalov. Ak cvičíte, potrebujete denne prijať viac bielkovín, ako váš organizmus prirodzene spotrebuje. Inak vaše cvičenie nebude veľmi efektívne a prírastok svalovej hmoty bude minimálny. Odporúčaný denný príjem bielkovín, ktorý podporuje rast svalov je 1,4 až 2 g na kg telesnej hmotnosti. Zabezpečiť potrebné množstvo v strave však môže byť náročné. To, čo vám v nej chýba môžete doplniť kvalitným proteínom.

Proteínové doplnky výživy majú okrem rastu a udržiavania svalovej hmoty aj iné pozitívne účinky. Ich konzumácia podporuje a urýchľuje regeneráciu po záťaži a pomáhajú tiež pri chudnutí. Proteíny dokonca môžu mať priaznivý vplyv na krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Aký proteín však zvoliť? Najobľúbenejším druhom je srvátkový proteín. Je ľahko stráviteľný a obsahuje všetky dôležité aminokyseliny. Vďaka nemu ľahko a rýchlo doplníte potrebné bielkoviny nielen na rast, ale i udržanie svalovej hmoty.

 

Aminokyseliny – BCAA

Aminokyseliny nájdete vo väčšine zdrojov bielkovín, najmä v tých živočíšneho pôvodu. Nachádzajú sa napríklad v mäse, vajciach, rybách či mliečnych produktoch a sú veľmi dôležité na rast svalov. Skratka BCAA predstavuje trojicu esenciálnych aminokyselín – valín, leucín a izoleucín. Esenciálne znamená, že telo ich na svoje fungovanie potrebuje, no nedokáže si ich vytvoriť. Je teda odkázané na ich prijímanie v strave.

BCAA aminokyseliny majú v tele dôležitú úlohu — tvoria 14 – 18 % z celkového množstva svalovej hmoty. Okrem toho môžu byť využité aj ako zdroj energie počas náročných tréningov, a tak chránia svaly pred ich spálením. Vplývajú tiež na hladinu serotonínu, vďaka čomu môžu znížiť pocit únavy a podporujú syntézu bielkovín, čím prispievajú k rastu svalov.

 

Kolagén – kĺbová výživa

Počas cvičenia je celé telo vystavené nadmernej námahe. Správna regenerácia je preto veľmi dôležitá. Podporiť ju môžete viacerými spôsobmi, jedným z nich je aj doplnenie kolagénu. Ten si telo dokáže vyprodukovať aj samo, no s pribúdajúcim vekom je jeho tvorba čoraz nižšia. Preto je potrebné ho doplniť.

Kolagén vyživí kosti a kĺby, čo je po namáhavom cvičení veľmi dôležité. Okrem toho podporuje regeneráciu tkanív a spomaľuje starnutie. Pozitívny účinok má tiež na zdravie pokožky a vlasov.

 

Vitamíny

Vitamíny sú látky, ktoré si telo nedokáže vytvoriť, no napriek tomu ich nevyhnutne potrebuje pre svoje správne fungovanie. Preto je dôležité, aby ste zabezpečili ich dostatočný prísun, preto nielen športovci často využívajú výživové doplnky s obsahom vitamínov. 

Pre športovcov sú dôležité viaceré vitamíny. Spomenieme aspoň vitamín C, ktorý je nevyhnutný pri regenerácii a pomáha pri syntéze kolagénu. Je tiež významným antioxidantom, chráni telo pred oxidačným stresom a prispieva k ochrane tela pred vírusovými ochoreniami. Pri vstrebávaní vápnika je dôležitý vitamín D, čím podporuje zdravie kostí. Rovnako prispieva k správnemu fungovaniu  imunity a je dôležitý pre mozog.

Podobné články

21.02.2024

Trh s proteínmi ponúka bohatý výber, z ktorého si môže vybrať každý športovec. Ako však spoznať, či je proteín naozaj kvalitný?

09.01.2024

Medzi aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus dokáže vytvoriť, no nie v dostatočnom množstve, patrí aj L-arginín. Táto látka je dôležitá na lepšie prekrvenie svalstva, má však aj iné priaznivé účinky. Aké? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

24.11.2023

Ako rýchlo a účinne schudnúť a zbaviť sa nadbytočných tukov? To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí. Žiaľ, jedna univerzálna odpoveď neexistuje. Za úspešným chudnutím stojí viacero faktorov, medzi ktorými majú svoje významné miesto spaľovače tukov. Čo robiť, aby ste mali vyššiu šancu dosiahnuť vytúženú postavu?

20.09.2023

Jesenné dni podrobujú skúške našu vytrvalosť a energiu. Proti únave niekedy stačí zapojiť viac fyzickej aktivity alebo, naopak, dopriať si dostatok relaxu. Občas však ani masáže, ani jogging neprinesú výsledky. V takomto prípade vášmu telu, pravdepodobne, chýbajú dôležité vitamíny. Chcete vedieť, ktoré konkrétne? Čítajte ďalej.

20.07.2023

Venujete sa aktívne cvičeniu a neviete, aké si vybrať doplnky výživy? Poradíme vám v ich krátkom prehľade. Nezabudli sme ani na špeciálne potreby mužského a ženského organizmu.

26.06.2023

Vitamín B12 sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Na čo všetko ho potrebujeme a aký vplyv má na vašu postavu, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

07.06.2023

Ginkgo biloba pochádza z rovnomenného stromu rodu ginkovité. Je často vysádzaný v parkoch a záhradách ako okrasný strom, extrakt zo semien a listov stromu má tiež bohaté účinky na ľudský organizmus, hlavne na jeho obehový a dýchací systém aj mozog.

17.04.2023

Testosterón je hormón, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mužskom tele. Zodpovedá za jeho správny vývoj a drží dohľad nad celou radou jeho fyzických funkcií. Čo sa však stane, keď z nejakého dôvodu začne jeho hladina klesať a čo s tým môžete urobiť?

15.03.2022

Proteíny sú spájané najmä s naberaním svalovej hmoty, ale okrem športovcov sú dôležité aj pre nešportujúcich ľudí. Bielkoviny by mali byť súčasťou pestrej stravy, pretože ich funkcia v každom ľudskom organizme je veľmi dôležitá.

03.01.2022

V našom tele sa vytvára pôsobením UV žiarenia a môžeme si ho doplniť aj v strave. Len zdravá výživa ho však v dostatočnom množstve nedoplní.