Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Prvý krok pri chudnutí? Zabudnite na nezmyselné diéty 

Prvý krok pri chudnutí? Zabudnite na nezmyselné diéty 

Narazili ste na ďalšiu zo zázračných diét, ktoré sľubujú viditeľný úbytok hmotnosti v priebehu niekoľkých dní až týždňov? Nestrácajte s ňou čas – minimálne nie vtedy, ak túžite po trvalých výsledkoch bez „zhumpľovaného“ zdravia. 

 

Rýchlodiéty ohrozujú vaše zdravie 

Áno, schudnúť sa dá aj za pomerne krátky časový úsek. Cesta k tomu je na prvý pohľad pomerne jednoduchá — stačí radikálne obmedziť denný prísun kalórií. Aj väčšina tzv. „rýchlodiét“ spočíva práve na tomto princípe. Problémom je, že takýto znížený energetický príjem nebude uberať len z vašich kíl, ale aj z vašej fyzickej a psychickej pohody. 

Rozhodený metabolizmus je pritom len čerešničkou na torte. Únava, oslabená imunita, žalúdočné ťažkosti, nízka hladinu cukru v krvi, nervozita a úzkosti, u žien tiež poruchy menštruačného cyklu... A v tomto zozname by sa dalo pokračovať. Skrýva sa tu však aj ďalšie nebezpečenstvo. Kvôli snahe o vysnívanú postavu je veľmi ľahké ocitnúť sa v bludnom kruhu hladovania. Odtiaľ je to potom už len na skok k rôznym poruchám stravovania, ktorých škody môžu byť nenávratné.      

  

Na konci čaká jojo efekt

Po úspešne dokončenej diéte sa tuk naozaj stratí. Z tohto výsledku by ste sa však nemali radovať predčasne – rýchle schudnutie je len predzvesťou opätovného, a rovnako rýchleho, pribratia. Kilá navyše sa zvyknú vracať dokonca ešte skôr, než sa vám podarí napraviť škody na zdraví, ktoré po sebe zanechala samotná diéta. 

 

V čom je problém? 

Diéty určené na rýchle chudnutie nie sú z dlhšieho časového horizontu udržateľné. Dlhodobé hladovanie je totiž skratkou k úplnému kolapsu a návrat k bežnej strave zase prísľubom nového priberania. Otrasený metabolizmus si s ďalšou prudkou zmenou navyše nebude vedieť efektívne poradiť, a tak môže byť nárast váhy oproti nedávnej minulosti aj dvojnásobný.

 

Chudnutie nie je len o jedle 

To, že každý organizmus je jedinečný, je známa vec, o ktorej nemá zmysel dlhšie polemizovať. To však tiež znamená, že žiadna diéta nemôže byť univerzálna. Preto nemôže mať na každého ani rovnaké účinky. Zatiaľ čo váš kolega si možno nevie vynachváliť kúru pozostávajúcu z pitia ovocných a zeleninových štiav, na vaše telo nemusí účinkovať vôbec. Čo je ešte horšie, môže ho tiež celkom rozhodiť. 

Primeraná telesná hmotnosť závisí aj od mnohých ďalších faktorov. Pravidelný, kvalitný spánok, minimalizovanie stresu, pitný režim či pohybové aktivity sú len niektorými z nich. Za vaším priberaním môže stáť aj genetická predispozícia, zdravotný problém či užívanie niektorých druhov liekov. Individuálny prístup s pomocou odborníkov je preto v prípade zdravého chudnutia nenahraditeľný. 

 

Štíhla postava = životný štýl 

Zdravé, racionálne schudnutie s dlhodobými výsledkami sa nedá dosiahnuť za krátky čas a už vôbec nie je jednorazovou záležitosťou. Ak sa chcete tešiť zo štíhlej línie, musíte prekopať svoj životný štýl od základov a osvojiť si nové zvyky. A to nastálo. 

Zdravý životný štýl zďaleka nie je iba o zredukovaní jedálnička. Pozostáva z jeho premyslenej úpravy a pravidelného plánovania tak, aby bolo prihliadnuté na všetky živiny, bez ktorých sa vaše telo nezaobíde — vrátane obávaného tuku. Pestrá strava vám zabezpečí prísun energie, ktorú budete potrebovať na primerané pohybové aktivity, vyskúšať môžete cvičenie doma alebo sa vybrať s priateľmi do fitka. Pravidelné cvičenie neprispeje len ku kráse vašej postavy, pomôže vám udržať si dobrú náladu a celkovú pohodu. Prinesie vám tiež dostatok vôle vytrvať a užívať si nie krátkodobé schudnutie, ale počet kilogramov, pevnejšie svaly a lepšiu kondíciu, ktoré sa stanú trvalou súčasťou vášho nového „ja“.   

Bez názvu (650 x 450 px) (1).png

Podobné články

28.08.2023

Tehotenstvo a pôrod sú krásnym obdobím, ktoré však za sebou zanechá spravidla niekoľko kilogramov hmotnosti navyše. Chceli by ste sa ich zbaviť?

08.06.2023

Aj vy sa vždy na začiatku leta usilujete o to, aby ste pri vode vyzerali čo najkrajšie? Ak tento rok opäť hľadáte odpoveď na to, ako schudnúť do plaviek, začítajte sa do nášho článku. Prezradíme vám aj to, ako nielen zhodiť niekoľko kilogramov, ale si aj vytvarovať krajšiu postavu bez jojo efektu.

10.05.2023

Štíhle a vypracované brucho je vysnívanou métou mnohých z nás. Nevešajte však hlavu – skúste sa držať nasledujúcich tipov, ako schudnúť z brucha.

29.09.2021

Ako schudnúť bez jojo efektu, zdravo a s dostatkom živín, ktoré organizmus potrebuje?