Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Chcete sa po pôrode dostať späť do formy?

Chcete sa po pôrode dostať späť do formy?

Tehotenstvo a pôrod sú krásnym obdobím, ktoré však za sebou zanechá spravidla niekoľko kilogramov hmotnosti navyše. Chceli by ste sa ich zbaviť? 

 

Chudnutie začína v hlave

Všetky hormonálne zmeny, nevyspatie, vyčerpanie, mnoho nových povinností a nedostatok času na seba. To všetko vplýva na psychiku ženy po pôrode. Aby ste našli dostatok výdrže na boj s nahromadenými tukovými zásobami, zamerajte sa najskôr práve na psychické naladenie. 

Aby ste neprepadali chmúrnym myšlienkam, pokúste sa zameriavať na drobné maličkosti, ktoré vám počas dňa robia radosť. Ak je to možné, poproste niektorú z vašich priateliek, aby vám išla bábätko na chvíľu kočíkovať. Kým bude na prechádzke, doprajte si kúpeľ či sprchu a poriadne si odpočiňte. Povinnosti nechajte na neskôr. Takéto momenty vám pomôžu zhodiť z pliec bremeno vyčerpania a podporia dobrú náladu.

 

Stavte na zdravé stravovanie

V období po pôrode by ste v žiadnom prípade nemali začať so žiadnou diétou. Aby sa vaše telo vrátilo do pôvodnej kondície, bude potrebovať dostatok živín. Vitamíny, minerály, zdravé tuky a stopové prvky sú zvlášť dôležité, ak dojčíte. Vaša strava by mala obsahovať ovocie a zeleninu, celozrnné výrobky, živočíšne aj rastlinné bielkoviny. 

Vyvážený podiel živín vám zabezpečí energiu na každodennú starostlivosť o bábätko. Pri chudnutí majú veľký význam bielkoviny. Tie vám dodajú energiu, viac zasýtia a znižujú pocit hladu. Z jedálneho lístka by ste mali vyradiť spracované potraviny s obsahom rôznych prídavných látok. Zdravšie, lepšie pre zhodenie nadváhy aj dlhší pocit nasýtenia sú čerstvé potraviny. Vynechajte preto rôzne dobroty, ako sú keksíky, chipsy či sladené nápoje a vyberajte si zdravšie jedlo.   

 

 

Chudnúť pomáha aj dojčenie

Aby váš organizmus vytvoril dostatok mlieka pre bábätko, spáli množstvo kalórií. V materskom mlieku sa nachádza všetko potrebné na jeho rast: cukry, vitamíny, minerály aj tuky. Pokiaľ sa budete stravovať zdravo, postupne vám aj samotné dojčenie pomôže zhodiť niečo z nahromadenej hmotnosti. Takýmto spôsobom sa môžu dokonca spaľovať uložené tukové zásoby. 

 

Kedy začať s cvičením po pôrode? 

Menej náročné cviky môžete do svojho denného programu zaradiť už po šestonedelí. To neplatí, ak ste rodili cisárskym rezom. V tom prípade je lepšie počkať až dvanásť týždňov. Začnite posilňovaním panvového dna, postupne môžete pridávať ďalšie cviky. Počúvajte pritom svoje telo, ktoré sa ešte stále zotavuje. Nemali by ste ho priveľmi preťažovať. Aerobik a beh budú vhodné až približne po troch mesiacoch, kedy budú zotavené vaše svaly a kĺby. 

Tomu prispôsobte nielen výber cvikov, ale aj tempo a dĺžku cvičenia. Na začiatok to môže byť len 10 minút, počas ktorých si mierne zahrejete svaly. Postupne, ako bude narastať vaša kondícia, môžete cvičenie predlžovať. Aby ste sa pritom dobre cítili, necvičte v prepotenom tričku so stopami po zvyškoch mlieka. Aj na štvrť hodinku sa vám pre lepší pocit oplatí vytiahnuť zo skrine tepláky, športové tielko alebo legíny. Športové oblečenie si môžete dať na seba aj vtedy, ak sa chystáte na prechádzku s kočíkom. Rýchlejšia chôdza precvičí svaly, pomáha psychike a získavaniu kondície. 

 

 

Ako na problémové partie? 

Zmeny na ženskom tele po pôrode najviac vidno na bruchu, zadku a stehnách. Vyberajte preto cviky na spevnenie týchto partií. Zabudnúť by ste nemali ani na chrbát, ktorý dostal riadne zabrať počas tehotenstva a nároky naň sú kladené aj v období po ňom. Časté nosenie dieťatka, zohýbanie a iné náročné pohyby môžu viesť k nepríjemným bolestiam. Do zoznamu cvikov zaraďte preto aj cviky na uvoľnenie svalov chrbta a jeho vyrovnávanie. 

Podobné články

25.10.2023

Narazili ste na ďalšiu zo zázračných diét, ktoré sľubujú viditeľný úbytok hmotnosti v priebehu niekoľkých dní až týždňov? Nestrácajte s ňou čas – minimálne nie vtedy, ak túžite po trvalých výsledkoch bez „zhumpľovaného“ zdravia.

08.06.2023

Aj vy sa vždy na začiatku leta usilujete o to, aby ste pri vode vyzerali čo najkrajšie? Ak tento rok opäť hľadáte odpoveď na to, ako schudnúť do plaviek, začítajte sa do nášho článku. Prezradíme vám aj to, ako nielen zhodiť niekoľko kilogramov, ale si aj vytvarovať krajšiu postavu bez jojo efektu.

10.05.2023

Štíhle a vypracované brucho je vysnívanou métou mnohých z nás. Nevešajte však hlavu – skúste sa držať nasledujúcich tipov, ako schudnúť z brucha.

29.09.2021

Ako schudnúť bez jojo efektu, zdravo a s dostatkom živín, ktoré organizmus potrebuje?