Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ako schudnúť bez jojo efektu

Ako schudnúť bez jojo efektu

Snahy o zníženie hmotnosti pomocou rôznych diét často končia bez výsledku. Prinášajú tiež úbytok svalovej hmoty, vyšší podiel tuku a môžu spôsobiť viaceré zdravotné problémy. Ako schudnúť bez jojo efektu, zdravo a s dostatkom živín, ktoré organizmus potrebuje?

 

Čo je to jojo efekt a čo ho spôsobuje?

Jojo efekt vzniká ako dôsledok rôznych diét, ktoré sľubujú zaručený úbytok hmotnosti. Po skončení diéty však váha opäť vyskočí hore. Následná diéta síce prinesie výsledok, no po jej skončení na vás čaká ďalšie sklamanie v podobe kilogramov navyše. Diéty preto z dlhodobého hľadiska nefungujú. Výsledkom je tiež negatívny vplyv na trávenie a môžu sa pridružiť aj iné dopady na zdravie:

  • - rastie riziko srdcovocievnych chorôb a vysokého krvného tlaku,
  • - znižuje sa obranyschopnosť organizmu,
  • - vyššie riziko cukrovky typu 2,
  • - znižuje sa podiel svalovej hmoty, pričom rastie podiel tuku v organizme.

Neustále neúspešné snahy o schudnutie prinášajú navyše pocity frustrácie. Dlhodobá frustrácia vplýva nielen na momentálnu náladu, môže prerásť až do depresie.

 

 Stravovanie je dôležité!

 

Ako na efektívne chudnutie

Chceli by ste sa raz a navždy zbaviť prebytočných kilogramov? Na ceste k vysnívanej postave vám pomôže niekoľko tipov. Pripravte sa na pomalšie, na druhej strane však efektívne, chudnutie.

 

Stanovte si dlhodobé ciele

Základom pre trvalé schudnutie sú dlhodobé ciele. Namiesto tých krátkodobých, ako sú: schudnúť za dva týždne do obľúbených plaviek alebo svadobných šiat, zvoľte iné. Dlhodobý cieľ nemusíte zamerať len na zníženie hmotnosti. Skúste sa naň pozerať ako na cestu k zdravšiemu životnému štýlu.

Tento plán potom premeňte na niekoľko realistických krokov. Myslite pritom na vaše reálne schopnosti. Jednotlivé ciele nemusia obsahovať počet kilogramov, ktorých sa chcete zbaviť, môže ísť aj o iné méty. Napríklad viac ovocia a zeleniny na tanieri, troj hodinové prechádzky počas týždňa, o pol hodinu denne dlhší spánok pre načerpanie energie. Pokiaľ sa vo svojich cieľoch chcete sústrediť na výsledky merateľné na váhe, zvoľte napríklad 0,5 kg za týždeň. Dosiahnutie každej méty vás povzbudí a inšpiruje k vytrvalosti.

 

Zdravé stravovanie

Namiesto obmedzenia živín pomocou diéty doprajte svojmu telu všetko, čo potrebuje pre svoje zdravé fungovanie. Vaša strava by mala byť bohatá na živiny v správnom pomere. Vynechať môžete sladkosti, zákusky, vyprážané jedlá či fast foody. Pri vyraďovaní potravín postupujte postupne. Jeden týždeň môžete zvoliť sladkosti, v druhý si nedáte na obed rezeň, ale dusené mäso. Takýto postup vám pomôže vybudovať nové stravovacie návyky.

Pri výbere potravín nepočítajte kalórie. To vedie ku každodennému stresu, rastie hladina kortizolu v tele a s ňou aj vaša chuť do jedla. Pokiaľ ste si zvykli kontrolovať svoj kalorický príjem a výdaj, iste ste sa často ocitli v začarovanom kruhu snahy o chudnutie bez výsledku.

Stavte preto radšej na zdravé potraviny. Namiesto cukru môžete používať stéviu, brezový a kokosový cukor alebo med. Dbajte tiež o dostatočný príjem zdravých polynenasýtených mastných kyselín. Vhodnými potravinami sú oriešky, semienka, jogurty, ovocie, zelenina, ryby a chudé druhy mäsa.

 

Pravidelný pohyb

K zdravému životnému štýlu patrí dostatok pohybu. Pokiaľ ste doteraz nešportovali, začať môžete prechádzkami. Už pol hodina rýchlej chôdze v kombinácii s niekoľkominútovým cvičením po návrate prinesie viditeľné zmeny. Okrem vplyvu na vašu hmotnosť iste oceníte aj zlepšenie nálady, lepšie prekrvenie končatín a mozgu. Ďalšiu záťaž pridávajte postupne. Zvoliť si pritom môžete z rôznych športov, ako sú bicyklovanie, plávanie, beh či fitness.

Podobné články

25.10.2023

Narazili ste na ďalšiu zo zázračných diét, ktoré sľubujú viditeľný úbytok hmotnosti v priebehu niekoľkých dní až týždňov? Nestrácajte s ňou čas – minimálne nie vtedy, ak túžite po trvalých výsledkoch bez „zhumpľovaného“ zdravia.

28.08.2023

Tehotenstvo a pôrod sú krásnym obdobím, ktoré však za sebou zanechá spravidla niekoľko kilogramov hmotnosti navyše. Chceli by ste sa ich zbaviť?

08.06.2023

Aj vy sa vždy na začiatku leta usilujete o to, aby ste pri vode vyzerali čo najkrajšie? Ak tento rok opäť hľadáte odpoveď na to, ako schudnúť do plaviek, začítajte sa do nášho článku. Prezradíme vám aj to, ako nielen zhodiť niekoľko kilogramov, ale si aj vytvarovať krajšiu postavu bez jojo efektu.

10.05.2023

Štíhle a vypracované brucho je vysnívanou métou mnohých z nás. Nevešajte však hlavu – skúste sa držať nasledujúcich tipov, ako schudnúť z brucha.