Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ranné smoothie – perfektný štart do dňa

Ranné smoothie – perfektný štart do dňa

Raňajky sú základom dňa, ktorý by ste nemali vynechávať. Skvele naštartujú váš organizmus a doplnia potrebné živiny po nočnom hlade. Realita je však častokrát iná – ráno rýchlo vstávame, oblečieme sa a utekáme do práce, kde si dáme nanajvýš kávu. Riešením môže byť ranné smoothie. Čo to je, aké sú jeho benefity a ako si ho môžete pripraviť? 

Čo vlastne smoothie je?

Smoothie je mixovaný krémový nápoj, ktorý sa skladá z dvoch základných zložiek, základu a tekutiny. Tie sa môžu od nápoja k nápoju výrazne líšiť a ich zloženie je čisto na predstavivosti konzumenta.

  watercress-blueberry-smoothie-recipe_mai

 

Čo tvorí základ smoothie

Základ smoothie tvorí prevažne ovocie a zelenina. Z ovocia sa najčastejšie používajú banány, bobuľové ovocie, broskyne, jablká, mango a ananás. Zo zeleniny si najväčšiu popularitu vyslúžili kel, špenát, rukola, avokádo, uhorka, cvikla a mikrozelenina. Základ smoothie však môže tvoriť akékoľvek iné ovocie alebo zelenina v surovom aj mrazenom stave.

Do základu sa potom podľa chute a potreby pridávajú semienka a orechy, ktoré prispejú k obsahu zdravých nenasýtených mastných kyselín, minerálov, vitamínov a vlákniny. Zo semienok sa najčastejšie používajú chia a ľanové semienka. Orechy môžete pridať celé alebo vo forme orechového masla. Medzi najobľúbenejšie rozhodne patrí arašidové maslo, no používať môžete aj iné druhy.

Podľa chute ešte môžete do mixéra nasypať zázvor, bazalku, petržlenovú vňať, vanilkový extrakt alebo kakao. Doplniť môžete aj rôzne výživové doplnky, z ktorých športovci iste uprednostnia proteíny. Takýmto spôsobom sa postaráte o to, aby ste počas dňa prijali dostatok potrebných výživných látok. 

Podľa toho, aké ingrediencie ste zvolili, sa môže stať, že budete potrebovať smoothie ešte dosladiť. Použiť môžete klasický cukor alebo zmrzlinu, čo však nie sú veľmi zdravé varianty. Alternatívou je med, javorový, agávový alebo čakankový sirup či datle nakrájané na kocky. Smoothie ešte môžete vylepšiť pridaním tvarohu, varenej fazule, hodvábneho tofu alebo namočených ovsených vločiek.

 

Tekutina v smoothie

Rôzne druhy ovocia a zeleniny majú rozdielny pomer vody obsiahnutej v dužine. Ak sa potom ešte rozhodnete do ovocného mixu pridať aj iné zložky, môže sa stať, že bude príliš husté. Práve z toho dôvodu sa doň takmer vždy pridáva nejaká tekutina. Najčastejšie je ňou pre mlieko, pričom môžete použiť kravské alebo rastlinné. Pridať môžete tiež obyčajnú alebo kokosovú vodu. Ak máte radi studené nápoje, dajte si do smoothie kocky ľadu. Použitiu smotany sa radšej vyhnite, keďže obsahuje vysoké percento tuku.

Aké benefity vám prinesie ranné smoothie?

Smoothie pri správnom zložení skvele nahradí raňajky. Veľkú obľubu si získava tiež u ľudí, ktorí bežne neraňajkujú. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, stačí nahádzať suroviny do mixéra a zamiešať. Zvládnete to preto aj vtedy, keď sa ráno ponáhľate do práce a vypiť ho môžete po ceste. Keďže sa môže skladať takmer z čohokoľvek, každý si hravo nájde svoju ideálnu kombináciu. Len sa netreba báť to vyskúšať.

Smoothie doplní aj dennú dávku ovocia a zeleniny. Podľa zloženia sa tiež postará o správne množstvo vitamínov a minerálnych látok. Z toho potom profituje celé telo, od trávenia, cez imunitu, mozog, srdce a cievy až po psychiku. Smoothie pomôže tiež doplniť dennú potrebu vlákniny, ktorá je nevyhnutná na správne trávenie. Ak potrebujete zvýšiť príjem vlákniny, pridajte si do nápoja viac semiačok, ovsených vločiek, orechov alebo strukovín.

 

Ako si smoothie pripraviť a koľko vlastne postačí pre jednu osobu?

Príprava smoothie je veľmi jednoduchá. Potrebovať budete len mixér a vami vybrané suroviny. Ovocie a zeleninu podľa potreby načistite, umyte a nakrájajte. Potom všetko vložte do mixéra a pomixujte. Hotový nápoj si prelejte do pripraveného pohára alebo cestovného hrnčeka.

 

 

Množstvo záleží od toho, či vediete aktívnejší alebo sedavejší životný štýl. Vo všeobecnosti je rozumné vypiť 250 až 600 mililitrov naraz. Ak vás v priebehu doobedia čaká fyzická aktivita, môžete si dopriať viac sladkejšieho smoothie. V opačnom prípade zvoľte radšej menej sladký, zeleninový nápoj. 

Na množstvo a hlavne na zloženie si dajte pozor, ak sa snažíte udržať štíhlu postavu. Smoothie je skvelá náhrada jedla, ktorú môžete zaradiť aj do diétneho plánu. Je však potrebné dávať si pozor na jeho kalorickú hodnotu. Rovnako sa vyhnite pridaniu rôznych sladidiel, ktoré obsahujú len prázdne kalórie. Ak veľmi potrebujete smoothie dochutiť, zvoľte radšej zdravšiu alternatívu medu, datlí alebo ovocnej šťavy.

Ak aktívne šPortujete alebo si len dávate pozor na dostatočný príjem živín, pridajte si do smoothie proteínový prášok, kĺbovú výživu alebo iné vitamínové a minerálne doplnky. V jednom nápoji tak doplníte všetko, čo vaše telo potrebuje. Smoothie si tiež môžete dopriať aj počas dňa ako zdravý snack alebo predtréningové či potréningové doplnenie energie a živín.

Podobné články

20.07.2022

Raňajky sa zvyknú označovať za najdôležitejšie jedlo dňa. Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodom, prečo je to tak? Nakoľko sa toto pravidlo približuje skutočnosti a ako by mali vyzerať ideálne raňajky?

26.08.2021

Jednou z najobľúbenejších dobrôt sú palacinky - áno, aj tie si viete pripraviť v zdravšej verzii plnej bielkovín.