Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Ako robiť správne výpady

Ako robiť správne výpady

Výpady sú cvikom, ktorý efektívne formuje stehná a zadok. Pri cvičení posilňujú niekoľko svalových partií, je tiež potrebné zapájať viacero kĺbov. Prínosom bude nielen krajšia postava, ale aj lepšia rovnováha a pružnosť. Ako robiť správne robiť výpady, aby vám priniesli očakávaný výsledok? 

 

Výpady — presný postup

Začnite v postoji s vyrovnanou vrchnou časťou tela, ramená sú uvoľnené, hlava je v rovnomernej polohe. Pozerajte pred seba, brucho stiahnite a podsaďte panvu. 

Teraz vykročte jednou nohou dopredu. Obidve kolená majú byť v 90° uhle. Predné koleno by malo byť v polohe nad členkom tej istej nohy. Zadné koleno sa nachádza nad podlahou. Váhu udržiavajte v pätách a vráťte sa do východiskovej polohy. 

 

 

Výpady bez chýb

Správne robiť výpady budete, ak sa vyvarujete nasledovných chýb:

 

1. Nepredkláňajte trup. Počas cvičenia ho udržiavajte vo vzpriamenej polohe. 

2. Pozor tiež na chrbát — nehrbte sa.

3. Pohyb nemá byť priveľmi rýchly a dynamický. 

4. Vzdialenosť, na ktorú vykročíte, vám musí umožniť ohnúť predné koleno do želaného uhla. Nevykračujte preto priveľmi blízko. 

5. Udržiavajte rovnováhu, nevybočujte do strán. Pomôže vám v tom vzpriamená poloha hlavy a pohľad vpred. 

 

Variácie výpadov 

Na začiatok zvoľte stacionárne výpady. Postačia 3 série po 8 – 10 krát. Postupne môžete pridať záťaž činkami. Najvhodnejšie sú jednoručné činky 2,5 - 4 kg. Neskôr môžete skúsiť výpady v chôdzi:

Výpady v chôdzi môžete cvičiť aj s činkami. Vezmite činky do rúk a postavte sa do základného postoja. Začnite výpadom pravou nohou, dbajte na vyrovnanú chrbticu. Z polohy do základného postoja sa dostanete s tým rozdielom, že sa nevrátite späť na miesto, kde ste stáli. Zadnú nohu zodvihnete z podložky ako pri bežnej chôdzi. Pokračujte bez zastavenia výpadom ľavou nohou.

 IMG_4759.JPG

 

Ak chcete pridať do cvičenia viac dynamiky, vyskúšajte striedavé výpady s výskokom. Postup je nasledovný:

Postavte sa do východiskovej polohy. Teraz vykročte pravou nohou do výpadu. Z najnižšej polohy nasleduje výskok, počas ktorého vymeníte nohy. Dopadnete do výpadu s ľavou nohou vpredu. Pokračujte striedavo v rovnomernom tempe.

Podobné články

07.05.2024

Zvýši kondíciu a pomôže aj spáliť tuk — vysokointenzívny tréning (HIIT) naštartuje váš metabolizmus už za 30 minút. Spaľovanie tuku pritom pokračuje aj po tréningu a je vhodný pre mužov i ženy. Čo tento typ tréningu zahŕňa a aké výhody vám prinesie?

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.