Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Užite si beh v chladných mesiacoch bez obmedzení

Užite si beh v chladných mesiacoch bez obmedzení

Ste nadšený bežec, ktorý sa tejto aktivity nechce vzdať ani v zime? Alebo radi používate mínusové teploty ako výhovorku, prečo práve teraz nie je vhodná doba začať? V nasledujúcom článku sa dozviete, prečo sa ani v chladnom počasí oplatí nezavesiť beh na klinec.

 

Výhody zimného behu

V zime je pri behu vaše telo nútené vydať vyšší podiel energie než v lete. To má svoje nesporné výhody. Vyšší výdaj energie totiž znamená rýchlejšie a efektívnejšie chudnutie. Pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu zároveň posilní váš imunitný systém, ktorý dostáva počas zimných mesiacov zabrať. Behanie naprieč zimnou krajinou vás pozdvihne nielen na tele, ale aj na duchu – vyventilujete nahromadený stres a ľahšie odoláte pochmúrnym náladám, ktoré so sebou prinášajú dlhé chladné večery.

 

Beh v zime

 

Čo na seba?

Hoci chladné ovzdušie môže nabádať k čo najteplejšiemu oblečeniu, s jednotlivými vrstvami to rozhodne nepreháňajte. Pri intenzívnom pohybe sa určite zapotíte, čo môže mať za následok nepríjemné prechladnutie. Ako základ poslúži kvalitné funkčné termoprádlo, ktoré účinne odvádza z tela vlhkosť. Strednú vrstvu by malo tvoriť funkčné tričko alebo mikina. Dôležitou súčasťou sú zateplené bežecké legíny a bunda — ideálne nepremokavá.

Nezabudnite ani na doplnky. Čiapka alebo čelenka na ochranu uší a nákrčník, ktorý zase poskytne ochranu citlivej oblasti krku. Pri voľbe bežeckých topánok sa zamerajte na kúsky s hrubšou podrážkou vybavené nevyhnutnými protišmykovými vlastnosťami.

 

Pred, počas a po behaní

Tak ako pri každej pohybovej aktivite, aj beh si vyžaduje poctivú prípravu v podobe rozcvičky – bez ohľadu na podnebie. Zopár jednoduchých výskokov a drepov pripraví vaše telo na intenzívnejší pohyb, ktorý ho čaká. Počas samotného behu je dôležité nezabúdať na pitný režim – v zime môžete čistú vodu nahradiť teplejším čajom, ktorý dodá vášmu organizmu potrebnú hydratáciu a príjemne zahreje. Pri návrate domov sa ihneď vyzlečte z navlhnutého bežeckého oblečenia a po klasickom strečingu si doprajte poriadnu dávku tepla v podobe sprchy, teplého kúpeľa a čaju.

Beh v zime skupina

Ideálna trasa pre váš beh

Pri zimnom behu je dôležité naplánovať si predovšetkým dĺžku trasy a to tak, aby ste mali istotu, že ju zvládnete zabehnúť bez dlhších prestávok tam aj naspäť. Príjemné pauzy, ktoré si môžete v lete bez problémov vychutnať, môžu totiž po sebe v zime zanechať nepríjemné následky. Rozhorúčený organizmus je pri náhlom schladení vystavený vysokému riziku prechladnutia. Namiesto výkonu sa preto radšej sústreďte na konštantnú výdrž a voľte jemnejší, zato nepretržitý klus.

Čo sa týka terénu, preferovať by ste mali, paradoxne, neupravené cesty. Na pohľad bezpečné odhrnuté chodníky sú totiž mnohokrát klzkejšie a dopady na asfalt sú tvrdšie, než tie do snehovej pokrývky.

Podobné články

09.04.2024

Pekne tvarované a vypracované nohy môžete získať aj vy. Stačí, ak do svojho tréningu zaradíte niekoľko cvikov, ktoré pomáhajú odbúravať tuk práve z týchto partií.

06.03.2024

Vhodný tréning v kombinácii so stravou vám pomôže získať štíhlejšiu postavu, nabrať svaly a zlepšiť si kondíciu. Či práve v posilňovni začínate alebo sa už cvičeniu venujete dlhšie, bude pre vás dôležitý aj tréningový plán. Ako ho zostaviť, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

19.02.2024

Uponáhľané dni plné pracovných a rodinných povinností často nenechávajú dosť priestoru na pravidelný tréning. Nájsť si počas dňa hodinku na cvičenie môže byť preto veľmi ťažké. Pomôže vám, ak si ho naplánujete na ráno. A ranný tréning má ešte viac výhod.

24.01.2024

Posilňovanie spodnej časti tela vám pomôžu zefektívniť členkové adaptéry. V čom spočíva ich prínos a ako ich správne používať?

08.11.2023

Ak chcete dosiahnuť formovanie tela a rast svalovej hmoty, nie je dôležité len to, koľko venujete svojim tréningom a nakoľko sú intenzívne. Nemenej potrebnou je regenerácia svalov.

19.10.2023

Švihadlo si určite pamätáte zo svojich detských čias, keď ste cezeň skákali spolu s kamarátmi na školskom dvore. Skákanie cez švihadlo však nie je len detskou zábavkou. Využívajú ho aj profesionálni športovci na posilnenie celého tela, zlepšovanie koordinácie a stability. S jeho pomocou si môžete aj vy dopriať intenzívny tréning, pri ktorom spálite množstvo kalórií.

05.10.2023

Zahriatie svalstva spojené so strečingom celého tela by malo byť súčasťou každého vášho tréningu. Prečo to tak je, aké sú jeho výhody a ako na to? Radi vám tieto otázky zodpovieme v našom článku.

14.09.2023

Počuli ste už o posilňovacej gume? Táto skvelá tréningová pomôcka rovnako potrápi nováčika aj fitnes borca. Je cenovo dostupná a spestrí aj bežné cvičenie. Ako sa posilňovacia guma používa, vám objasníme v nasledujúcom článku.

07.09.2023

Trápi vás stuhnutá krčná chrbtica? Príčiny bolesti môžu byť rôzne, počnúc od nesprávnej pozícií tela po zdravotné problémy. Hociktorá by bola príčina, jestvujú niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu si uvoľniť stuhnuté svaly hrdla a uľahčiť bolesť.

24.08.2023

Radosť z pohybu si môže užiť každý. Dôležitá je len vaša vôľa a dodržanie niekoľkých základných odporúčaní. Ako začať s behaním, vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.