Zaraďte si do jedálnička kešu orechy — sú plné živín
Jemná sladkasto-oriešková chuť, množstvo vitamínov, minerálov a bielkovín — kešu orechy prospievajú zdraviu a oceníte ich aj pri naberaní svalovej hmoty. Odkiaľ vlastne pochádzajú a v akej forme si ich môžete pridať na váš jedálny lístok?
Kde rastú kešu orechy
V minulosti sa kešu orechy vyskytovali v severnej časti južnej Ameriky, v Karibiku a strednej Amerike. Svet ich spoznal vďaka portugalským moreplavcom. Postupne sa dostali do Ázie a Afriky a ich pestovaniu sa dnes venujú v tropických oblastiach (napríklad Pobrežie slonoviny).
Kešu orechy sú semienka obličkovca západného, ktorý dorastá až do výšky 12 - 13 metrov. Na strome rastú žlto-oranžové až červené jabĺčka v tvare papriky. V puzdre, ktoré sa nachádza pod jabĺčkom, nájdete kešu orechy. Od odkvitnutia po dosiahnutie plnej zrelosti orechov prejdú približne 2 mesiace.
Zber a spracovanie
Zrelé plody obličkovca západného sa zberajú aj s kešu orechmi. Po zbere sa od neho oddelia a nasleduje lúpanie. To nie je jednoduché, škrupinu je potrebné ošetriť horúcim vzduchom, olejom alebo pražením. Pod škrupinou sa tiež nachádza jedovatá látka, ktorá však pôsobením tepla vyprchá. Po tepelnom spracovaní sa orechy dajú olúpať.
Kešu orechy — obsah živín
V 100 g kešu orechov sa nachádza 45 g tukov, 26 g sacharidov, 17 g bielkovín a 2 g vlákniny. V tomto množstve prijmete 583 kcal.
Vyšší obsahu tukov vás nemusí odrádzať. Väčšina z nich sú nenasýtené mastné kyseliny prospešné pre zdravie. Kešu orechy sú tiež bohaté na vitamíny a minerálne látky. Nachádzajú sa v nich vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K. Ak vás zaujíma aj obsah minerálnych látok, v každej porcii kešu dodáte svojmu organizmu vápnik, horčík, fosfor, sodík, draslík, meď, mangán, železo a zinok.
Kešu orechy pre zdravie
Kešu sú nesporne potravinou, ktorú sa oplatí zaradiť na jedálny lístok každému, kto sa snaží žiť zdravo. Prospievajú viacerým oblastiam.
Prispievajú k ochrane srdca a ciev
Kešu orechy pomáhajú znižovať hladinu LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu HDL cholesterolu v krvi, prispievajú aj k udržiavaniu optimálneho krvného tlaku. Obsahujú totiž fytosteroly, ktoré bránia vstrebávaniu cholesterolu zo stravy a draslík, ktorý je potrebný na udržiavanie normálneho krvného tlaku.
Bohaté na antioxidanty a prospešné pre oči
V kešu sa nachádzajú viaceré antioxidanty, ktoré chránia ľudské telo pred oxidačným stresom a rozvojom chronických ochorení. Ich pravidelnou konzumáciou dodávate organizmu vitamín E, fytosteroly, flavonoidy, luteín, beta-karotén a zeaxantín, ktorý prospieva aj zdraviu očí. Obsahujú tiež zinok, ktorý je dôležitou látkou v sietnici a zrakovom pigmente.
Vápnik, vitamín K a horčík na pevnosť kostí
Konzumáciu kešu orechov ocenia aj vaše kosti. Obsahujú vápnik, ktorý je hlavnou látkou kostného tkaniva, magnézium a fosfor potrebné v stavbe kostí. Nemenej dôležitý je vitamín K, ktorý zabezpečuje mineralizáciu kostí.
Hladina cukru v krvi pod kontrolou
Pozorujete počas dňa výkyvy energie a pociťujete náhlu únavu? V takýchto chvíľach sa často objavuje silná chuť na niečo sladké. Aby ste udržali hladinu cukru v krvi pod kontrolou, zaraďte do stravy kešu orechy a iné potraviny bohaté na zdravé tuky, vlákninu a bielkoviny, ktoré spomalia vstrebávanie cukru do krvi a napomáhajú k dlhšie trvajúcemu prísunu energie zo stravy.
Pomoc pri chudnutí
Snažíte sa udržať svoju hmotnosť pod kontrolou alebo schudnúť? Aj v tomto prípade prospievajú kešu orechy. Vláknina a bielkoviny prinesú dlhšie trvajúci pocit zasýtenia. Zdravé tuky pomôžu k vstrebávaniu dôležitých látok bez toho, aby ste sa museli obávať priberania.
Ako konzumovať kešu orechy?
Môžete si ich pridať do jogurtu, dezertov alebo do zmesi sušeného ovocia a orieškov. Vynikajúco doplnia domáce fit tyčinky, ovsenú kašu alebo aj slané nátierky, zeleninové a mäsové jedlá. Stretnúť sa môžete tiež s kešu maslom, ktoré sa dá navyše pripraviť doma a unikátnu chuť ponúka tiež kešu mlieko. Po otvorení by ste mali kešu orechy skladovať v uzatvorenej nádobe na chladnom a tmavom mieste, môžete ich odložiť tiež do chladničky. Ak chcete predĺžiť ich dobu trvanlivosti, dajte ich do mrazničky, kde vydržia až jeden rok.