Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Neviete zaspať? Vyskúšajte tieto praktické tipy

Neviete zaspať? Vyskúšajte tieto praktické tipy

Dôsledky nedostatku spánku

Aj vy patríte medzi tých, ktorý sa večer dlho prevaľujú na posteli bez toho, aby sa im podarilo zaspať? Pokiaľ sa tento problém vyskytuje len občas, nemusíte mu venovať zvýšenú pozornosť. Problémy so spánkom však môžu byť aj dlhodobé, pričom dochádza tiež k častému nočnému budeniu.

 

Dôsledky nedostatku spánku sa najskôr prejavia ako nedostatok energie počas dňa, zvýšená únava a neschopnosť sústrediť sa. Môžu sa dostaviť tiež výkyvy nálad, podráždenosť, smútok až depresia. Pozorovať môžete zvýšený pocit hladu, ktorým sa váš organizmus snaží doplniť chýbajúce sily. Keďže nemá telo dostatok času na regeneráciu, dlhodobé problémy so spánkom môžu viesť tiež k rôznym zdravotným problémom. Okrem psychických problémov môžete pozorovať zníženie imunity, vyskytnúť sa môžu tiež cukrovka 2. typu a kardiovaskulárne ochorenia.

 

Nedostatok spánku

 

Ako rýchlo zaspať?

Skôr, než siahnete po návykových liekoch na spanie, mali by ste vyskúšať nasledujúce tipy. Pomôžu vám rýchlo zaspať aj bez zaťažovania organizmu chémiou. Ak sa nimi budete riadiť, urobíte zároveň krok vpred k zdravému životnému štýlu.

 

Pripravte na spánok svoju spálňu

Základom výdatného spánku je prostredie, v ktorom spíte. Ako sa vám leží na vašom matraci? Je pohodlný? Nebudíte sa ráno s boľavými svalmi a kĺbmi? Pokiaľ vám váš matrac nevyhovuje po všetkých stránkach, zvážte kúpu nového. K pohodliu prispieva tiež vankúš. Jeho tvrdosť a tvar zvoľte podľa najčastejšej polohy v spánku.

 

Každý večer nezabudnite vyvetrať. Čerstvý vzduch a teplota v miestnosti 16 - 23°C prispievajú ku kvalite spánku. Dôležitý je tiež váš paplón - nemalo by vám byť pod ním ani priveľmi zima ani teplo. Rušia vás počas noci, večer alebo nadránom zvuky od susedov alebo z exteriéru? Za vyskúšanie stoja chrániče sluchu.

 

Pravidelný režim pomáha zaspať

Kedy ráno vstávate a kedy chodíte spať? Aj odpovede na tieto otázky môžu byť kľúčom k výdatnému spánku. Pre ľudský organizmus je veľmi dôležitá rutina. Mali by ste preto chodiť spať vždy o tom istom čase a vytvorte si tiež rutinu pred spaním. Mal by ju tvoriť sled pravidelne sa opakujúcich činností.

 

Stop obrazovkám

Minimálne 30 - 60 minút pred tým, ako idete spať, vypnite počítač, televízor aj mobil. Biele svetlo, ktoré tieto zariadenia produkujú obmedzuje tvorbu melatonínu. Práve dostatočná hladina tohto hormónu je nevyhnutná na to, aby ste zaspali. Môžete tiež znížiť intenzitu osvetlenia v domácnosti.

 

Pohybom k lepšiemu spánku

Rýchlo zaspať a vytrvať v spánku po celú noc vám pomôže aj pravidelný pohyb. Postačí domáce cvičenie v kombinácii s prechádzkami, k nemu si postupne pridajte 2 - 3 návštevy fitnesscentra týždenne alebo iný šport. Okrem lepšieho spánku získate aj kondíciu a dobrý pocit z toho, že ste urobili niečo pre svoje zdravie. Fitness vám pomôže tiež odbúrať všetok stres. Dôležitý je tiež čas, kedy cvičiť. Náročnejšie fyzické aktivity si nezaraďujte do programu tesne pred spaním, vtedy je čas na upokojujúce činnosti.

 

Pohybom k lepšiemu spánku

 

Relax, horúca vaňa alebo dobrá kniha

Čo robievate večer pred tým, ako sa uložíte spať? Zostavujete si v hlave zoznam povinností, ktoré musíte stihnúť na nasledujúci deň? Na ten bude čas ráno alebo sa mu venujte popoludní. Večer si napustite vaňu, zájdite do sauny alebo si prečítajte knihu. Venovať sa môžete tiež svojim koníčkom a vyčistiť si hlavu od starostí pomáha aj písanie denníka.

 

Zdravé potraviny a dostatok tekutín

Z vášho jedálneho lístka by mali zmiznúť fast foody, sladkosti a ťažké jedlá. Namiesto nich sa sústreďte na zdravé potraviny. Zloženie potravín na tanieri je dôležité aj pred spánkom - vo večerných hodinách by ste mali konzumovať len ľahké jedlá. Zdravé potraviny dodajú vášmu organizmu dostatok vitamínov a minerálov, zlepšia trávenie a budete mať viac energie.

 

Nemenej dôležitý je dostatok tekutín - odporúča sa vypiť 2 - 3 l denne. Vhodnými nápojmi sú bylinkové čaje, voda, minerálne vody a do príjmu tekutín môžete zaradiť tiež polievky.

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?