Produkt bol úspešne pridaný do vášho košíku
Množstvo
Celkom za produkt
0 ks tovaru
Spolu za produkty: (s DPH)
Spolu za doručenie: (s DPH) Doručenie zdarma!
DPH 0,00 €
Celkom za produkt (s DPH)
Pokračovať v nákupe Pokladňa
Potraviny, ktoré doplnia vášmu telu bielkoviny

Potraviny, ktoré doplnia vášmu telu bielkoviny

Bielkoviny sú nevyhnutnou súčasťou stravy nielen pre rast svalov. Ich prínos vaše telo ocení aj z iných dôvodov. Prečo sú vlastne také dôležité a v ktorých potravinách sa nachádzajú v najväčšom množstve?

 

Prečo potrebujeme bielkoviny?

Bielkoviny sú komplexné molekuly, ktoré nájdeme v celom ľudskom organizme. Nachádzajú sa vo svaloch, kostiach, nechtoch, vlasoch aj vnútorných orgánoch. Sú tiež nevyhnutné pre niektoré biologické procesy, napríklad imunitný a hormonálny systém. Na rozdiel od tukov a sacharidov si však naše telo nedokáže udržiavať ich zásobu. Je preto dôležité, aby ste ich prijímali každý deň. Vyšší podiel bielkovín budete potrebovať, ak sa usilujete schudnúť alebo nabrať svalovú hmotu.

 

Potraviny s vysokým obsahom bielkovín

 

Koľko bielkovín potrebujete?

Optimálne množstvo bielkovín závisí od vášho životného štýlu, hmotnosti, množstva fyzickej aktivity aj pohlavia. Minimálna dávka by nemala klesnúť pod 0,8 g na 1 kg vašej hmotnosti. Toto množstvo bude postačujúce, pokiaľ máte sedavé zamestnanie a málo pohybu. Ak žijete aktívnejšie, potreba bielkovín sa zvyšuje na 1,2 – 1,8 g/kg. Pre športovcov platia ešte vyššie čísla, a to 1,4 – 2 g/kg telesnej hmotnosti. Potreba bielkovín počas náročného tréningu, alebo ak chcete nabrať svaly, môže byť ešte vyššia.

 

Potraviny s vysokým obsahom bielkovín

Zdravé potraviny na rast svalovej hmoty aj pre pokrytie vašej dennej potreby bielkovín:

Mäso

  • - Kuracie prsia varené bez kosti a kože — obsah bielkovín 29 – 33 g/100 g. Dodajú organizmu aj vitamín B3.
  • - Chudé hovädzie mäso (roštenka, sviečková) — 20 – 25 g/100 g. Hovädzie mäso je tiež bohaté na železo, vitamín B12 a kreatín, ktorý podporuje rast svalov.
  • - Bravčová panenka — najlepšie je ju konzumovať varenú, kedy obsahuje 28 g bielkovín na 100 g hmotnosti. Okrem nich obsahuje aj vitamín B1 a zinok.
  • - Morčacie prsia varené alebo dusené — 14 g/100 g. Obsahujú tiež viacero minerálov a len minimum tuku.

 

Steak

 

Vajcia

Vajíčka na tvrdo obsahujú 13 g bielkovín na 100 g. Nájdete v nich tiež množstvo minerálov a vitamínov.

 

Mliečne výrobky

  • - Tvaroh — z mliečnych výrobkov obsahuje tvaroh najviac bielkovín (16 – 18 g/100 g) a vápnika. Nájdete v ňom tiež aminokyseliny, fosfor, selén a vitamíny B2 a B12.
  • - Mlieko — 3 – 4 g/100 g.
  • - Jogurty — bohaté na probiotické kultúry a bielkoviny. Najviac sa ich nachádza v gréckom jogurte — 10 g/100 g.

 

Ryby a morské plody

Všetky ryby morské plody doplnia okrem bielkovín do organizmu dôležité omega 3 mastné kyseliny a vitamín D.

  • - Losos — 20 – 25 g/100 g. Táto ryba vynikajúco chutí pripravená na grile aj varená. Obsahuje tiež množstvo zdravých tukov.
  • - Tuniak — ak chcete obmedziť príjem tukov, vyberte si tuniaka vo vlastnej šťave. Obsahuje 20 – 33 g bielkovín/100 g.
  • - Krevety — 24 g/100 g. Nájdete v nich tiež vitamín B12.

 

Obilniny

  • - Ovos — aj taká bežne používaná obilnina, akou je ovos, obsahuje množstvo bielkovín. Je to až 17 g/100 g. Okrem toho vám doplní vitamíny a minerály.
  • - Quinoa — 12 – 15 g/100 g, obohatí váš jedálny lístok tiež o vitamíny B, vápnik a fosfor.
  • - Špalda — má vyšší obsah živín ako pšenica, rovnako aj bielkovín. Obsahuje ich až 15 g/100 g.

 

Orechy a semienka

  • - Mandle — 20 g/100 g. Doplnia do organizmu tiež horčík, mangán a niektoré vitamíny.
  • - Tekvicové semienka — až 37 g/100 g. Najzdravšie sú nepražené a nesolené. Obsahujú tiež zinok, horčík a selén.

 

Orechy

 

Strukoviny

  • - Šošovica — najviac bielkovín obsahuje šošovica 24 g/100 g. Môžete si vybrať klasickú aj červenú či zelenú.
  • - Fazuľa — 21 – 23 g/100 g. Doplní vám tiež železo a vitamíny B.

 

Zelenina

I keď zelenina obsahuje vo všeobecnosti menej bielkovín, doplní vám významné množstvo iných látok. Na 100 g hmotnosti sú najviac bohaté na bielkoviny ružičkový kel (3 – 4 g) a brokolica (3 g). Nasleduje špargľa (2 – 3 g).

 

Ako pridať bielkoviny do každého jedla?

Nie každé jedlo dňa obsahuje vysoký podiel bielkovín, a to aj vtedy, ak konzumujete hlavne zdravé potraviny. Doplniť si ich preto môžete formou výživových doplnkov. Ak veľa športujete alebo sa snažíte dosiahnuť rast svalovej hmoty, môžete si pridať proteín do raňajkovej kaše či smoothie. Ak máte počas dňa chuť na malý snack, siahnite po proteínových tyčinkách, sušenom mäse alebo proteínovej čokoláde.

Podobné články

22.03.2024

V strave každého, kto sa venuje športu, sú dôležitou súčasťou bielkoviny. Tie sú základnou stavebnou zložkou svalov a tkanív, podporujú rast svalov a ich výkonnosť. Pomáhajú tiež pri mnohých procesoch v organizme. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré druhy mäsa vám ich pomôžu doplniť.

29.02.2024

Sacharidy dodávajú energiu svalom, mozgu aj kĺbom a sú nevyhnutné pri viacerých procesoch v ľudskom tele. Každý športovec ich tiež ocení ako dôležitý zdroj energie. Mali by byť preto súčasťou každodennej stravy. V ktorých potravinách ich nájdete?

22.12.2023

Tradičné vianočné stolovanie je spojené s množstvom chutného jedla, koláčov, sladkých aj slaných pochutín. Ak sa k tomu pridajú kalórie obsiahnuté v alkoholických a nealkoholických nápojoch, niet sa čo čudovať, že sa číslo na váhe rýchlo zvýši. Chcete sa cez tohtoročné sviatky priberaniu vyhnúť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám v tom pomôžu.

14.11.2023

Celulitída vie svojím vzhľadom potrápiť nejednu ženu bez ohľadu na hmotnosť alebo vek, zriedkavo sa s ňou môžu stretnúť aj muži. Ako sa zbaviť celulitídy a aké sú jej príčiny, vám prezradíme v prvej časti našej série na pokračovanie.

02.11.2023

Určite ste už počuli o drobných semienkach s názvom chia. Medzi športovcami sa tešia veľkej obľube, a to najmä vďaka ich jedinečnému zloženiu.

26.09.2023

Zvýšená hladina cholesterolu je problémom, ktorý môže viesť k závažnejším zdravotným problémom. Aby ste ju znížili, vhodné je začať s cvičením v kombinácii so zdravým stravovaním. Niekoľko tipov, ako na to, sme pre vás pripravili aj my.

11.09.2023

Cítite sa nafúknutý, číslo na váhe neustále rastie a pociťujete zdravotné ťažkosti? Za všetkým môže byť nesprávna životospráva a zle nastavený režim stravovania. Ak chcete zmeniť svoj prístup k vášmu telu, vyskúšajte súčasný trend s názvom intermittent fasting.

10.08.2023

Vedeli ste, že rovnako dôležité ako samotné cvičenie, je aj strava, ktorú si počas dňa, a najmä po tréningu, doprajete? Potréningové jedlo nie je len odmenou za zničenie sa vo fitku, ale stará sa o celkovú regeneráciu tela. Čo by ste teda po mali zjesť a aké živiny budete potrebovať doplniť?

20.06.2023

Keď sa povie sacharidy, mnoho začínajúcich športovcov k nim má nekompromisne odmietavý postoj. Ten je nielen zbytočný, ale môže mať aj fatálne dôsledky. Zbavte sa preto predsudkov a zoznámte sa so základným hnacím motorom vášho tela.

09.06.2023

Lahodná chuť a dokonalá krémová konzistencia sú slová, ktoré dokonale vystihujú arašidové maslo. Táto obľúbená pochúťka v sebe navyše ukrýva mnoho výživných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu u množstva ľudí, nevynímajúc športovcov a trénerov. Odkiaľ sa vzalo a je skutočne zdraviu prospešné?